Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 19.30

Ο αιώνας των εργατών: Σεμινάρια εργατικής ιστορίας, Α’ Κύκλος

Ο αιώνας των εργατών: Σεμινάρια εργατικής ιστορίας, Α' Κύκλος, από τον 19ο αιώνα έως τον Β'ΠΠ. Πέμπτη 27 Φλεβάρη | 7.30μμ

Η ανάγκη για ένα νέο εργατικό κίνημα και νέες συνδικαλιστικές δομές και μορφές οργάνωσης επιτάσσει τη μελέτη και την έρευνα της εργατικής και συνδικαλιστικής ιστορίας, της ιστορίας της εργασίας και των εργαζομένων. Οι νέες αυτές απαιτήσεις της ταξικής πάλης προϋποθέτουν νέα κριτήρια και νέα εργαλεία, νέες μεθοδολογικές προσεγγγίσεις, ανοιχτό ορίζοντα και κριτικό μαρξισμό. Στο φόντο αυτών των ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών μια σειρά νέων ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων «ξαναδιαβάζουν» τον ταξικό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και επαναπροσεγγίζουν γνωστές ή αναδεικνύουν για πρώτη φορά άγνωστες πλευρές του ελληνικού συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, της αριστέρας, αλλά και των πολιτικών του αστικού κράτους.

Η Ομάδα Ιστορίας της Λέσχης Αναιρέσεων επιχειρεί να φέρει όλο αυτόν τον πλούτο εργασιών, μελετών και προσεγγίσεων σε επαφή με ευρύτερα κοινά της μαχόμενης νεολαίας και της νέας εργατικής βάρδιας. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων για την ιστορία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ο α' κύκλος αφορά στο εργατικό κίνημα από πρώτα του βήματα στα τέλη του 19ου αι. εώς τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Οι "συντεχνίες": τα πρώτα επαγγελματικά σωματεία στο ελληνικό κράτος 1880-1914. Ομιλητής ο Νίκος Ποταμιάνος, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πέμπτη 6 Μαρτίου: Η διαμόρφωση του εργατικού ταξικού πόλου στην Ελλάδα (1910-1923): καθαρός συνδικαλισμός, αναρχοσυνδικαλισμός και σοσιαλιστικός συνδικαλισμός. Ομιλητής ο Κώστας Παλούκης, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Φεβρουάριος 22h