Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στις 20.00

Συζήτηση για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Γεια και χαρά συντρόφισσες-φοι.

Μετά την απόδραση του Χ.Ξηρού, το κράτος ανακοίνωσε ξεκάθαρα με δηλώσεις των υπουργών προ-πο και δικαιοσύνης, την πρόθεση δημιουργίας ειδικών φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Φυλακών που προορίζονται για υπόδικους ή καταδικασμένους για "τρομοκρατία" - με δεδομένο τον τρομονόμο, είναι κατανοητό το πόσο μεγάλη είναι η "ομπρέλα" αυτή...

Η περίοδος είναι ρευστή και έντονη. Η δυσφορία από τη χειροτέρευση των όρων διαβίωσης και τη διάχυση της παράνοιας του καπιταλισμού, βρίσκει κατά καιρούς το δρόμο και τον τρόπο να εκφραστεί. Αυτό είναι που φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν οι κυρίαρχοι: Την εξάπλωση των δυναμικών κι επιθετικών αγώνων - εκείνων που γίνονται επικίνδυνοι. Πρέπει λοιπόν να διασπείρουν φόβο και τρόμο, να δέιξουν ποια θα είναι η απάντησή τους στην επιλογή του αγώνα.

Έτσι, ανακοινώνουν ότι στις νέες φυλακές θα είναι απο περιορισμένη εώς ανύπαρκτη η επικοινωνία των κρατούμενων με τον έξω κόσμο. Ανακοινώνουν ότι θα υπάρχουν υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης κι ελέγχου, ενίσχυμένα μάλιστα από τεθωρακισμένα άρματα VBL-που χρησιμοποίησε ο ελληνικός στρατός σε κάποιες από τις ...επισκέψεις του στα βαλκάνια, ευγενική δωρεά του υπουργείου άμυνας. Βγαίνει η ομοσπονδία των εξωτερικών φρουρών και δηλώνει με χαρά πως θέλει να αναλάβει τις σχετικές υποχρεώσεις. Έχουμε δηλώσεις που συνδέουν άμεσα την οικονμική ανάπτυξη της χώρας με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάνοντας ακόμη πιο απεχθή τον ¨τρομοκράτη" στα μάτια του μέσου υπήκοου. Το κοκτέηλ τρομοκράτησης είναι έτοιμο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που στην ελλάδα αφαρμόζεται ειδικό καθεστώς κράτησης. Ήδη οι κρατούμενοι της ε.ο. 17Ν είχαν δοκιμάσει την εμπειρία αυτή κάτι που έσπασε με τη νικηφόρα απεργία πείνας τους. Είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ολόκληρη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο εγκλεισμός, αυτή η σε καθημερινή βάση, επιβεβαίωση της ουσίας της εξουσίας, είναι ήδη ένα κτηνώδες μέσο εκδίκησης από πλευράς του κράτους. Ένα μέσο να τιμωρεί τους ... παραβάτες των νόμων και των ηθών του ( τιμωρία ετυμολογικά = διαφύλαξη της τιμής κάποιου ή κάποιων˙ όταν επομένως το κράτος τιμωρεί, δηλαδή "εφαρμόζει το δίκαιο", διαφυλάτει -εκδικούμενο- την τιμή του ενάντια στην ίδα μας την αξιοπρέπεια κι ελευθερία). Και τώρα το μέσο αυτό αναβαθμίζεται, η ίδια η ύπαρξη των κρατούμενων ωθείται να φτάσει στα όριά της.

Η συγκέντρωση των "πιο επικίνδυνων" κρατούμενων σε μια φυλακή, κάνει πολύ πιο εύκολο για το κράτος τον χειρισμό τους αφού είναι μαζεμένοι και όχι διάσπαρτοι. Επιπλέον δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων κάνοντας εξαιρετικά πιο δύσκολη τη ζύμωση μεταξύ των ριζοσπαστών πολιτικών κρατούμενων με τους υπόλοιπους. Αποφεύγεται έτσι σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα ταραχών κι εξεγέρσεων στις φυλακές.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ως Αναρχικοί/αντιεξουσιαστές, δεν μποεί παρά να δράσουμε, να πράξουμε. Ν' αναδείξουμε την ουσία των φυλακών αυτών και στο βαθμό που είναι δυνατό να αλληλεπιδράσουμε όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με τους αγωνιζόμενους στις φυλακές, βάζοντας φρένο στην επέλαση του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού. Στο πολιτικό καφενείο λοιπόν που καλέσαμε ως "θιασώτες" στο χημείο, έγινε μια συζήτηση πάνω στο θέμα όπου πέρα από το ότι τέθηκαν απόψεις και ιδέες αποφασίστηκε να καλεστεί πορεία για το ζήτημα, και φάνηκε μια διάθεση για δράση. Σα δεύτερο βήμα, ειπώθηκε να καλεστεί η κουβέντα αυτήν την τετάρτη στις 8 στο θόλο, ώστε να δούμε και σε επίπεδο συλλογικοτήτων τι ιδέες, διαθεσιμότητες και προτάσεις υπάρχουν για το θέμα.

Συντροφικά, θιασώτες της δυσνομίας.

πηγή : https://athens.indymedia.org/calendar/event.p...