Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 στις 14.00

Συλλογική κουζίνα

_______-001-0sIptN.jpg


Κάθε μέρα ακούμε για συσσίτια…
Συσσίτια για άστεγους, απόρους, φτωχούς, για μη έχοντες που την κεφαλήν κλίνη. Για ανέργους και καταθλιπτικούς. Για ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για μια μπουκιά φαΐ. Συσσίτια, εν τέλει, για όλο τον λαό.
Μια μπουκιά φαΐ που, εν είδει ελεημοσύνης, τη χορηγούν όλοι οι επονομαζόμενοι «θεσμικοί φορείς». Από τον δήμο και την εκκλησία, τα καλάθια ελεημοσύνης στα σούπερ μάρκετ με τη χορηγία του ΣΚΑΪ, μέχρι τα γειτονικά μας ΥΜΕΤ και τους ναζιστές της χρυσής αυγής, όλοι, βάλθηκαν να μας ταΐζουν.
Κι αφού μας ταΐσουν μισαλλοδοξία, ατομικότητα, ρατσισμό, αφασία, οσφυοκαμψία και ρουφιανιλίκι, στο τέλος μάς χορταίνουν με προπαγάνδα ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση και η ανεργία είναι αναγκαία για τη σωτηρία του τόπου!
Στις ουρές της ελεημοσύνης και της αφασίας, λοιπόν,
βρίσκεται η ζωή που ονειρευόμαστε;
Αν ναι, μη διαβάσεις παρακάτω. Πέταξέ την ανακοίνωση στα σκουπίδια. Γιατί, αν τη διαβάσεις και αποφασίσεις να συμμετέχεις, πιθανά να συναντηθούμε. Και τότε, όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πράγματα και θαύματα που δεν θα έχουν καμιά σχέση με την, ακόμη και την εποχή της δήθεν ευημερίας, μίζερη και φοβισμένη ζωή μας. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανιστεί μπροστά μας ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της ισότιμης συμμετοχής, των συνειδητών σκέψεων και πράξεων, των συλλογικών αποφάσεων.
Σε αυτόν τον κόσμο οι λέξεις αυτές δεν είναι απλώς... «λέξεις». Παίρνουν σάρκα και οστά σε δομές που δεν έχουν σχέση με κανενός είδους φιλανθρωπίες ή ελεημοσύνες.
Μετουσιώνονται σε ανταλλακτικά - χαριστικά παζάρια, σε αντι-εμπορευματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε εργαστήρια αυτομόρφωσης, σε μπαξέδες παραγωγής τροφής στη γη που απελευθερώνεται, σε συλλογικές κουζίνες.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για συλλογικές κουζίνες…
Η συλλογική κουζίνα είναι δομή άκρως πολιτική, γιατί όλα όσα κάνουμε είναι πολιτικά. Όχι κομματικά, όχι διαμεσολαβημένα, όχι θεσμικά αλλά πολιτικά. Γιατί, όταν μαγειρεύουμε συλλογικά, τρώμε συλλογικά, καθαρίζουμε την κουζίνα μας συλλογικά, ερχόμαστε σε επαφή, σπάμε το φόβο και προετοιμάζουμε τη ζωή μας για έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο που δεν έχει καμιά σχέση με κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικούς κοιτώνες και όλους τους κοινωνικούς οίκους ενοχής που μάς πλασάρει ένα σύστημα που καταρρέει.
Έναν κόσμο που εμείς νιώθουμε πως αναδύεται...

Κάθε Τρίτη στο «Τετράγωνο», Ν. Εφέσου 4,
μαγειρεύουμε στις 14:00-15:30 και τρώμε 15:30-18:00

http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.gr/

πηγή : https://athens.indymedia.org/calendar/event.p...