Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στις 11.00

Κάλεσμα στην απεργία του δημόσιου τομέα

Η ΕΣΕ Θεσσαλονίκης καλεί στην απεργία του δημόσιου τομέα και συμμετέχει με μπλοκ στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με προσυγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου στις 11 η ώρα το πρωί. Ακολουθεί ανακοίνωση για την απεργία.

ΚΑΝΕΝΑΣ- ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ-Η ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΗ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Στις 23 Μάρτη συμπληρώνονται οκτώ μήνες από την ανακοίνωση ότι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικοί, ταυτόχρονα με όλους τους σχολικούς φύλακες και άλλους υπαλλήλους στους δήμους. Είχε προηγηθεί βέβαια το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το πρώτο πείραμα της μαζικής απόλυσης-σοκ μόνιμων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Ακολούθησε η διάλυση του ΕΟΠΠΥ, η απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, οι διοικητικοί των πανεπιστημίων, σχεδόν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και διάσπαρτοι υπάλληλοι σε διάφορους φορείς του δημοσίου που κλείνουν. Όλοι και όλες οι παραπάνω εργαζόμενοι/-ες βρίσκονται όλους αυτούς τους μήνες στους δρόμους, ενώ όλα τα καθεστωτικά μέσα ρίχνουν λάσπη ή αποκρύπτουν τους αγώνες τους.

Η ΑΔΕΔΥ, μπροστά στις πρώτες απολύσεις μόνιμων εργαζομένων στο δημόσιο από το 1911, κηρύττει μια 48ωρη απεργία. 48 να είναι οι ώρες τους! Αφού βέβαια όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία της έκανε τα πάντα για να μη συντονιστούν όλοι αυτοί οι αγώνες.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ακολουθώντας την ανθρωποφαγική και διασπαστική προπαγάνδα των μίντια, δεν κάναμε όσα έπρεπε για να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Κάποιοι επειδή θεωρήσαμε ότι είναι λίγες ακόμα απολύσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες, κάποιοι επειδή είμαστε άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι και έχουμε στο νου μας μόνο τις άμεσες ανάγκες της επιβίωσης και οι χειρότεροι ανάμεσά μας αντιμετωπίζοντάς τους με κακεντρέχεια ως πρώην προνομιούχους.

Δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι όταν διαλύονται οι εργασιακές συνθήκες και χάνεται η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο, τον μαζικότερο και ως τώρα (σε ό,τι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους) τον πιο σύννομο εργοδότη, το τοπίο σε όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους θα γίνει ακόμα περισσότερο ζοφερό.

Και δεν καταλάβαμε βέβαια ότι ο αγώνας των εργαζομένων στο δημόσιο είναι αγώνας και για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, όπως η παιδεία και η υγεία. Και τον αγώνα αυτόν δε μπορούν να τον κερδίσουν μόνοι τους.

Ποτέ δεν είναι αργά να αποφασίσουμε πως μόνο με συντονισμένο αγώνα από τα κάτω, από σωματεία βάσης και ριζοσπαστικά πρωτοβάθμια σωματεία, από επιτροπές εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, από συνελεύσεις στις γειτονιές για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών που μας ανήκουν, θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας, υπερασπιζόμενοι κάθε θέση εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Και ύστερα να περάσουμε στην επίθεση και να κερδίσουμε δημόσιες υπηρεσίες ποιοτικές και δωρεάν για όλους, που δε θα τις διαχειρίζεται μια ελίτ γραφειοκρατών και κρατικοδίαιτων μάνατζερ, αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτές, φροντίζοντας για την υπεράσπιση των αναγκών όλης της εργαζόμενης κοινωνίας.

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης

πηγή : http://esethessalonikis.gr