Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 στις 18.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Πορεία ενάντια στις φυλακές "υψίστης ασφαλείας"

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

Με αφορμή το νομοσχέδιο Δένδια/Αθανασίου

Στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας και με αφορμή τη φυγή ελάχιστων κρατουμένων και υποδίκων, γινόμαστε μάρτυρες αναβίωσης του κλίματος τρομοϋστερίας αλλά και πανηγυρικής έναρξης μιας τρομοσταυροφορίας.

Ο τελικός στόχος είναι η εξόντωση σε κατασταλτικό και συμβολικό επίπεδο του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή των πλέον ριζοσπαστικών τμημάτων της κοινωνίας, που αντιστέκονται, αντιδρούν και αγωνίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αναδιάταξη, ανατροπή και επαναθεμελίωση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά την καταστολή, αστυνομική, δικαστική-ποινική, σωφρονιστική. Τα τελευταία χρόνια ανατράπηκε αυτό που αποκαλούνταν «Κράτος Δικαίου» και τη θέση του πήρε το «Κράτος του Νόμου και της Τάξης». Τρομονόμοι, Ειδικοί Νόμοι, Ιδιώνυμα, Κουκουλονόμοι, επιβαρυντικές περιστάσεις, αυστηροποίηση ποινών, αύξηση των εγκλεισμών και των προφυλακίσεων συνθέτουν το νέο κατασταλτικό τοπίο.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για ρυθμίσεις στο επίπεδο της σωφρονιστικής καταστολής παίρνει τη θέση του προς ψήφιση και προβλέπει μεταξύ άλλων:

· Δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας, τύπου Γ΄, οπουδήποτε ανά την Ελληνική Επικράτεια, αλλά και δημιουργία αυτοτελών τμημάτων τύπου Γ΄ σε υφιστάμενα σωφρονιστικά καταστήματα, με αποτέλεσμα τη διάχυση αυτού του μοντέλου κράτησης και την επιβολή του σε ολόκληρο το πλέγμα των σωφρονιστικών καταστημάτων, «μια φυλακή, μέσα στη φυλακή»! Στις παραπάνω φυλακές θα εγκλείονται καταδικασμένοι, αλλά και υπόδικοι, για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και λοιπά αδικήματα σχετιζόμενα με εγκληματική οργάνωση, που θα εκτίουν πραγματική ποινή, χωρίς κανένα ευεργετικό υπολογισμό, τουλάχιστον 10 ετών, εντός αυτών, με δικαίωμα επανεξέτασης της μεταγωγής τους σε άλλου τύπου φυλακές μετά παρέλευση διετίας από τη λήξη της δεκαετίας. Καθεστώς δηλ. διαρκούς ομηρείας! Στις φυλακές τύπου Γ΄ θα κρατούνται, πλην των παραπάνω περιπτώσεων, και όσοι κρατούμενοι κρίνονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, καθώς και όσοι κρίνονται επικίνδυνοι για την τάξη και την ασφάλεια της φυλακής, όπου κρατούνται. Αυτή η συνεχής απειλή μεταγωγής σε φυλακές ή πτέρυγες υψίστης ασφαλείας στοχεύει, μέσω του εκφοβισμού-τρομοκράτησης των κρατουμένων, στην αποτροπή από οποιαδήποτε ατομική ή συλλογική διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους εντός της φυλακής

· Καθολική στέρηση του δικαιώματος χορήγησης αδειών σε κρατούμενους αυτής της ειδικής κατηγορίας.

· Καθολική στέρηση της ημιελεύθερης διαβίωσης.

· Καθολική στέρηση του δικαιώματος των μεροκάματων.

· Ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αυξάνεται στα 20 χρόνια, από 16 που ισχύει σήμερα.

· Στέρηση-Περιορισμός του δικαιώματος επικοινωνίας, τηλεφωνικής και δια ζώσης με το συγγενικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, με τρόπο και όρους που θα διαμορφώνονται, άγνωστο πώς και στη βάση ποιών κριτηρίων, από τον εσωτερικό κανονισμό του Καταστήματος, καθιερώνοντας έτσι ένα νέο καθεστώς αυθαιρεσίας και υποκειμενικότητας.

· Πρόβλεψη «ευνοϊκών ρυθμίσεων» για συνεργαζόμενους. Όσοι είναι υπαίτιοι οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση) εφόσον έδωσαν πληροφορίες ή με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας του άρθρου 187Α επιβραβεύονται με αποφυλάκιση, με αναστολή της ποινικής δίωξης, με απόλυση! De facto και De jure λοιπόν, θεσμοποιείται ο θεσμός του καταδότη, του ρουφιάνου και με την επίσημη προτροπή του Κράτους οι «ποινικοί» αδικηματίες, με το δόλωμα των ευεργετικών ρυθμίσεων, γίνονται «κυνηγοί κεφαλών» των πολιτικών αγωνιστών!

· Ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών παραγγέλει με βάση την καταδικαστική απόφαση ή το ένταλμα προσωρινής κράτησης την μεταγωγή στις φυλακές ή στις πτέρυγες τύπου Γ΄κρατουμένων και υποδίκων για τα εγκλήματα του αρθρ. 187Α και συναφή. Επίσης ο ίδιος Εισαγγελέας κρίνει, κατά τρόπο απόλυτο, ποιοι από άλλες κατηγορίες κρατουμένων αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη τάξη και την ασφάλεια της φυλακής αλλά και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ώστε να μεταχθούν σε καταστήματα τύπου Γ΄.

· «Αστυνομικοποιείται» πλήρως ο τρόπος φρούρησης και φύλαξης.

Ειδική υπηρεσία της αστυνομίας - ο κανονισμός λειτουργίας της οποίας θα είναι απόρρητος και δεν θα δημοσιευτεί - που θα οπλοφορεί, θα είναι πλέον υπεύθυνη όχι μόνο για την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση της φυλακής, αλλά θα ελέγχει και όσους και ό,τι μπαίνουν στη φυλακή.

Αυτός όμως ο επιχειρούμενος από κυβερνητικής πλευράς «απομονωτικός εγκλεισμός», αυτή η επιστροφή στο σωφρονισμό του Αλκατράζ, αυτή η «ζουγκλοποίηση» των σχέσεων «ποινικών» και «πολιτικών»:

• Συνιστά την απόλυτη μη εξατομίκευση της ποινής και της σωφρονιστικής μεταχείρισης

• Καθιερώνει ένα όλως εξαιρετικό καθεστώς, ένα καθεστώς διακρίσεων εις βάρος συγκεκριμένων και μόνον κρατουμένων και υποδίκων.

• Συνιστά επίδειξη εκδικητικότητας απέναντι στους σκληρούς αντιπάλους της κρατικής νομιμότητας - και όχι μόνον - καταστρέφοντας και αφανίζοντας την προσωπικότητά τους συνειδητά. Οι ειδικές και εξαιρετικές αυτές φυλακές και ζώνες, η απομόνωση, η ζωή χωρίς φως, χωρίς μυρωδιές, χωρίς ήχους, συνιστά ένα απόλυτο βασανιστήριο. Η δε απομόνωση από το συγγενικό και κοινωνικό περίγυρο με τη στέρηση-περιορισμό της τηλεφωνικής και δια ζώσης επικοινωνίας, διακόπτει βίαια την επαφή με το παρόν και το μέλλον αυτών των εγκλείστων.


Στα νέα ψηλά τείχη, που υψώνονται
Στο σκοταδισμό, που βρίσκεται ante portas

Κάθε συλλογικότητα, πολιτική, συνδικαλιστική, κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη ευθύνη, αλλά και ευαισθησία, πρέπει να πάρει θέση. Οι καιροί δεν αντέχουν τη σιωπή και την αδιαφορία.

Γι' αυτό αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην ειδική-εξαιρετική και άνιση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων και όσων χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι με μόνη την κρίση του Εισαγγελέα, και ενάντια στη λογική της συλλογικής ευθύνης, της εκδικητικότητας, των εκβιαστικών διλημμάτων, της κατατρομοκράτησης από πλευράς Κράτους.


Στην υλοποίηση αυτών των σκοταδιστικών σχεδιασμών η αλληλεγγύη των "έξω" πάει χέρι χέρι με την αντίσταση και μαχητικότητα των "μέσα".

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ, λοιπόν!!!

ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Παρασκευή, 28/3/2014, 18μμ., Προπύλαια

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=


1 2 3 4 5

Ενάντια στις φυλακές "υψίστης ασφαλείας"

PORIA2.jpg

ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΤΥΠΟΥ Γ: ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ

Η προσταγή «θα εφαρμοστεί ο νόμος» υπονοεί ότι ο νόμος πέτρωσε κι έχει αποδεσμευτεί απ' την δυναμική της κοινωνίας. Δεν υπάρχει καταφύγιο ούτε για το άτομο ούτε για την κοινωνία, αυτό είναι το μήνυμα της καθόδου προς τον νέο ολοκληρωτισμό. Η υπόσχεση της σταθερότητας θέτει ως προϋπόθεση την αίρεση και την αστάθεια. Η εξαίρεση γίνεται καθεστώς, κι αυτός ο κανόνας δημιουργεί το νέο καθεστώς εξαίρεσης. Ο νόμος 187 - 187α είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ορίζοντα της εξαίρεσης. Η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι επίσης χαρακτηριστική, γιατί συνδυάζει και τη θεωρία των δύο άκρων αλλά και την εφαρμογή του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης. Πάνω σε αυτόν τον νόμο, με νέο νόμο διευρύνονται και ενισχύονται οι γκρίζες ζώνες για τους περισσευάμενους εκτός αλλά κυρίως εντός των φυλακών. Η ύπαρξη γκρίζων ζωνών κάνει τον φόβο να δρα με διπλό τρόπο: και ως πραγματικότητα εντός των ζωνών, αλλά και ως απειλή ένταξης σ' αυτήν την πραγματικότητα. Μέσα στη γενικευμένη ρευστοποίηση, η πολιτική του φόβου έχει ανάγκη από ένα νομικό οπλοστάσιο του φόβου.

Για τους έξω, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της μη ύπαρξης των μεταναστών στέκουν απειλητικά και παραδειγματικά. Για τους μέσα, οι φυλακές τύπου Γ, δηλαδή με όνομα προέλευσης ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Για τους περισσευάμενους από τις φυλακές και την κοινωνία. Θα εγκλείονται καταδικασμένοι, αλλά και υπόδικοι, για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και λοιπά αδικήματα σχετιζόμενα με εγκληματική οργάνωση, που θα εκτίουν πραγματική ποινή, χωρίς κανέναν ευεργετικό υπολογισμό, τουλάχιστον 10 ετών, εντός αυτών, με δικαίωμα επανεξέτασης της μεταγωγής τους σε άλλου τύπου φυλακές μετά την παρέλευση διετίας από τη λήξη της δεκαετίας. Δηλαδή, από τους αντιστεκόμενους τις Σκουριές μέχρι τους αντιστεκόμενους στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό θα στοιβάζονται σε αυτά τα κατά τόπους καταστήματα με την επιγραφή: ίσως «σωφρονιστικά» ίσως «η εργασία απελευθερώνει». Και για του λόγου το αληθές: Καταργούνται οι άδειες, τα μεροκάματα, η επικοινωνία, αυξάνεται ο χρόνος για την υφ' όρου απόλυση (από 16 στα 20 χρόνια). Ενώ παραμένουν ευεργετικές διατάξεις για τους ρουφιάνους -για αυτούς που βοηθούν στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, στη σύλληψη φυγόδικων- με αναστολή, αποφυλάκιση και απόλυση.

Το κίνημα αντίστασης επαγρυπνεί και μέσα και έξω από τις φυλακές και μαζί με τις ευρύτερες κοινωνικές αντιστάσεις θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το ανάχωμα στις ολοκληρωτικές θεσπίσεις του κράτους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΤΙΣ 18.00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

πηγή: http://ak2003.gr/eventdetail/111/87/oli-i-koinonia-mia-fylaki


1 2 3 4 5

Καλούμε στην πορεία αντίστασης και αλληλεγγύης

Στηρίζουμε τους αγώνες των κρατουμένων ενάντια στο καινούριο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας,που χτυπά συλλήβδην τα κεκτημένα με αίμα δικαιώματα των κρατουμένων,δημιουργώντας ένα καθεστώς εξαίρεσης μέσα στις φυλακές.
Προετοιμαζόμαστε για τις επερχόμενες αντιστάσεις των κρατουμένων και θα βρεθούμε δίπλα τους.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
Κ*ΒΟΞ

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1520184


1 2 3 4 5

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ. Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ.

Ένας νέος σωφρονιστικός τρομονόμος, το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, ήρθε αυτές τις μέρες να θεσμοθετήσει και να εδραιώσει το κλίμα τρομοϋστερίας, ηθικού πανικού και τρομοκράτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Οι διατάξεις του δημιουργούν (και θεσμικά, αφού στην πράξη υπάρχει από το 2002) μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης όπου παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου. Αναλυτικά:

· Ως τύπου Γ ορίζεται αρχικά η φυλακή του Δομοκού αλλά και παραρτήματα σε άλλες «συμβατικές» φυλακές.

· Σε αυτήν, θα κρατούνται κυρίως άτομα που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται με βάση το άρθρο 187Α (τρομονόμος) αλλά και όποιος κρατούμενος έχει διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα ή θεωρηθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια της φυλακής, της δημόσιας τάξης και της… χώρας

· Οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής: Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωση της. Θα παραμένουν σε αυτήν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης και ανανέωσης της κράτησης ανά 2 χρόνια. Οι καταδικασμένοι σε ισόβια με τον τρομονόμο δεν θα έχουν δικαίωμα απόλυσης υπό όρους αν δεν συμπληρώσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ποινής. Δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας. Θα υπάρχει σαφής περιορισμός στα επισκεπτήρια και γενικότερα στην επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

· Την εξωτερική φύλαξη, τις εισόδους/εξόδους, τον έλεγχο εισερχομένων προσώπων αναλαμβάνει, αντί της σωφρονιστικής υπηρεσίας, η ΕΛ.ΑΣ.

· Τη διοίκηση των φυλακών αυτών αναλαμβάνουν συνταξιούχοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. ή ανώτατοι δικαστές.

· Τέλος σε κρατούμενους που θα συμβάλουν με πληροφορίες στην εξάρθρωση ένοπλης οργάνωσης επιφυλάσσεται ευνοϊκή ποινική μεταχείριση (ανεξαρτήτως του αδικήματός τους). Με τον τρόπο αυτό δεν θεσμοθετείται απλώς η ρουφιανιά, αλλά αποκαλύπτεται περίτρανα για ποιανού την ασφάλεια κόπτεται στ' αλήθεια ο νομοθέτης.

Με το νομοσχέδιο αυτό οι κυβερνώντες επιχειρούν μια τομή: εισάγουν την έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνουν στην πράξη νομικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας και οι αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην έκτιση της ποινής, θεσμοθετούν το βασανιστήριο της απομόνωσης ως τρόπο πειθάρχησης όσων αντιδρούν, «χτίζουν» φυλακές-άβατα όπου θα βασιλεύει η αυθαιρεσία και ο νόμος του ανθρωποφύλακα, δημιουργούν, τέλος, ένα σωφρονιστικό παράδειγμα που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαλανδρίνο καταδεικνύουν ότι οι φυλακές είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ την ίδια στιγμή, με αιφνιδιαστικές εφόδους σε κελιά, ακύρωση επισκεπτηρίων και αδειών, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «διαβούλευση».

  • Ζητάμε να αποσυρθεί τώρα το τρομο-νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί τους κρατούμενους στη φυσική και ψυχική τους εξόντωση.
  • Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν ήδη ενωμένοι οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα.
  • Καλούμε στην διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία φυλακών νέου τύπου που οργανώνει η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Τη Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο, συγκρότησαν Συλλογικότητες, άτομα, συγγενείς κρατουμένων και πρώην κρατούμενοι.

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1520161


1 2 3 4 5

2 μέρες αντίστασης

- Ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης

- Ενάντια στο κατασταλτικό δόγμα "νόμος και τάξη" και την αυταρχική επίθεση κράτους και κεφάλαιου.

- Ενάντια στις φυλακές τύπου Γ. Ενάντια στο καθεστώς απομόνωσης των φυλακισμένων αγωνιστών και απείθαρχων κρατουμένων. Την ουσιαστική αυστηροποίηση των ποινών, την πλήρη κατάργηση των αδειών, την περιστολή της επικοινωνιας, την σκλήρυνση του εσωτερικού κανονισμού, την προώθηση και επιβράβευση του χαφιεδισμού και της συνεργασίας

- Για την εμπρακτή αλληλεγγύη στους κρατούμενους που συγκρούονται με τον σύνγχρονο ολοκληρωτισμό πίσω από τα τείχη

Μέχρι την καταστροφή κάθε φυλακής

Καλούμε το Σάββατο 5 Απρίλη 12 το πρωί σε συγκέντρωσή και πορεία έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

την Κυριακή 6 Απρίλη 12 το πρωί στην πλατεία Δομοκού για να καταλήξουμε σε συγκέντρωσή έξω από τις φυλακές

Συμμετοχή- Κάλεσμα στη διαδήλωση της Παρασκευής στα Προπύλαια 6μ.μ. με συγκροτημένο αναρχικό μπλοκ, το πανό θα γράφει:

ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης

αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων

μέχρι την καταστροφή κάθε φυλακής

Η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών αντιεξουσιαστών θα πραγματοποιηθει την Τρίτη 1 Απριλίου 17.00 στο Γκίνη. Θέμα συζητήσης η δράσεις και το πολιτικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις ειδικές συνθήκες κράτησης. Και συμμετοχές για πούλμαν στο Δομοκό.

Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών αντιεξουσιαστών ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1520160