Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στις 9.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συνέχεια δίκης μαχαιροβγαλτών χρυσαυγιτών

Επιχειρήματα υπεράσπισης: δεν υπήρχε μαίανδρος στο δωμάτιο του κατηγορούμενου, μόνο το πουλί της 21ης Απριλίου

xounta_21_aprili_small1

Σήμερα συνεχίστηκε η δίκη των χρυσαυγιτών που μαχαίρωσαν θανάσιμα μαθητή του 3ου ΓΕΛ Φαλήρου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις δυο αστυνομικών που έχουν συμμετάσχει στην έρευνα της υπόθεσης καθώς και με την κατάθεση συμμαθητή του θύματος.

Από την κατάθεση του συμμαθητή βγαίνει το συμπέρασμα ότι η περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης εντάσσεται μάλλον σε ένα πιο γενικό σχέδιο «τρομοκράτησης» οποιασδήποτε φωνής αντιστεκόταν στο φασισμό στο συγκεκριμένο σχολείο που «υλοποιούσε» ο κατηγορούμενος, μιας και ο ίδιος ο μαθητής είχε απειληθεί με μαχαίρι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο για τη ζωή του, ενώ παράλληλα του γινόντουσαν ερωτήσεις όπως «αν είναι antifa».

Το ότι πρόκειται περί χρυσαυγίτη μαχαιροβγάλτη με δολοφονική πρόθεση είναι πλέον προφανές, και οι προσπάθειες της υπεράσπισης του κατηγορουμένου να βρει αντιφάσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και τα επιχειρήματά της όπως το γιατί η εικόνα της 21ης Απριλίου βρέθηκε στην πόρτα του δωματίου του κατηγορούμενου ή το γιατί ο κατηγορούμενος επέλεξε να επιτεθεί πρωί και όχι βράδυ μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η η σημερινή διακοπή της δίκης με αφορμή ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο συνεργός) τη μέρα της επίθεσης ήταν ανήλικος , γεγονός που ήταν ήδη γνωστό από την πρώτη μέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης στα ΜΜΕ. Απ' ότι φαίνεται, οι δυο κατηγορούμενοι θα δικαστούν χωριστά, με τον συνεργό να αντιμετωπίζει πιθανά σημαντικά ελαφρύτερες ποινές.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου και θα ξαναείμαστε όλοι και όλες εκεί.

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

πηγή: http://www.kar.org.gr/2014/04/24/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AE%CF%81%CF%87%CE%B5/


Πρώτες εκτιμήσεις για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της δίκης

Την Πέμπτη 24 Απριλίου παρακολουθήσαμε την 3η μέρα της δίκης Αποστολόπουλου-Χατζηπαυλίδη. Το θέμα ήδη έχει λάβει σημαντική δημοσιότητα στον τύπο, το διαδίκτυο και την τηλεόραση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η υπόθεση έχει ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Δύο είναι τα σημαντικά επίδικα της υπόθεσης.

Πρώτο, να αποδειχθεί ότι η επίθεση ήταν δολοφονική και προμελετημένη (απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση) σε αντίθεση με τη γραμμή υπεράσπισης που επιδιώκει την υποβάθμιση της σε επίθεση με πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι είχε προηγηθεί λεκτικό επεισόδιο και τσακωμός, και πως τα τραύματα προκλήθηκαν δήθεν από γυαλί που βρήκε τυχαία στο δρόμο και όχι από το μαχαίρι που έφερε ο δράστης.
Ωστόσο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά : η επίθεση ήταν δολοφονική, και οι επιτιθέμενοι ήταν δύο. Πλησίασαν από πίσω τον ανύποπτο μαθητή, που δεν τους άκουσε γιατί φορούσε ακουστικά, και ο ένας εκ των δύο τον ακινητοποίησε κρατώντας του τα χέρια, για να δώσει τη δυνατότητα στο δράστη να καταφέρει τα τρία χτυπήματα (αρχικά κόψιμο μύτης και στη συνέχεια στοχευμένο βαθύ μαχαίρωμα κάτω από τη γνάθο, πολύ κοντά στην καρωτίδα, ενώ ένα τρίτο μικρότερο τραύμα έγινε στον κρόταφο).
Επιπλέον, η επίθεση ήταν προμελετημένη. Μετά την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών αποδεικνύεται ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει άλλες δύο φορές, μια βδομάδα νωρίτερα, να στήσουν ενέδρα στο θύμα. Τη συγκεκριμένη μάλιστα μέρα ο συνεργός ήρθε χαράματα από τους Αγ. Αναργύρους με αρχικό στόχο η επίθεση να γίνει στην πιλοτή, κάτω από το σπίτι του θύματος, αλλά η τυχαία παρουσία μιας γειτόνισσας τους χάλασε τα σχέδια.

Δεύτερο, να αποδειχθεί ότι η επίθεση ήταν φασιστική και δεν έγινε «για τα μάτια» της μαθήτριας Α.Κ, με την οποία ο Αποστολόπουλος διατηρούσε ερωτική σχέση. Και πάλι τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Και οι τρεις τους ήταν μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Το αποδεικνύουν όχι μόνο τα sms που αντάλλασσαν αλλά και τα ευρήματα στο σπίτι του Αποστολόπουλου (μάσκα fullface, σιδηρογροθιά, αυτοκόλλητα και μπλουζάκια με εθνικιστικά σύμβολα). Είχαν συγκροτήσει συμμορία που η δράση της δεν περιοριζόταν μόνο στα ναζιστικά συνθήματα αλλά συστηματικά απειλούσαν και εκφόβιζαν και άλλα παιδιά, όπως με παρρησία κατέθεσε ο παθών Κ.Κ, συμμαθητής του Φ.Δ.
Αποδεικνύεται πώς το φασιστικό μίσος με το οποίο ποτίζει η Χρυσή Αυγή τους νεαρούς οπαδούς της, είναι ικανό να τους μετατρέπει σε νταήδες, μπράβους και μαχαιροβγάλτες.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν αυτές τις μέρες στο ακροατήριο ήταν κόλαφος για τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων. Αποκαλυπτικά όμως είναι και τα στοιχεία που αφορούν την οικογένεια Αποστολόπουλου, τη μαθήτρια Α.Κ αλλά και τον πρώην γυμναστή του σχολείου Γραμματικάκη. Αναμένουμε τις μαρτυρίες τους…

Στη δίκη αναδείχτηκε επίσης ο προσχηματικός και διεκπεραιωτικός ρόλος της Ασφάλειας στην εξιχνίαση της υπόθεσης, όπως καταγράφηκε μέσα από τις μαρτυρίες των δύο αστυνομικών. Η γρήγορη σύλληψη του δράστη οφείλεται κυρίως στις μαρτυρίες των μαθητών ενώ η αναζήτηση και σύλληψη του συνεργού καθυστέρησε για μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της επίμονης στάσης των γονιών και των αδιάσειστων στοιχείων που με πολύ κόπο και προσωπικό κόστος προσκόμισαν στην Ασφάλεια.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι, σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, διαπιστώθηκε από τους δικαστές την 3η μέρα της δίκης πως, επειδή ο συνεργός ήταν ανήλικος όταν τελέστηκε το αδίκημα, θα έπρεπε να δικαστεί χωριστά, από δικαστήριο ανηλίκων. Ο διαχωρισμός της υπόθεσης και η παραπομπή του 19χρονου σήμερα κατηγορούμενου σε άλλο δικαστήριο, σημαίνει νέα ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση για το θύμα και τους γονείς του.

Η διαδικασία της δίκης είναι μια δοκιμασία για όλες και όλους μας, ακόμη περισσότερο ασφαλώς για τους μάρτυρες και τις οικογένειες των παιδιών, που αξίζουν τον θαυμασμό και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Πάνω από όλα όμως είναι ένα μεγάλο μάθημα για τη στάση και τις ευθύνες όλων μας.

Είναι λυπηρό που οι δράστες και οι συμπαραστάτες τους φαίνονται μέχρι σήμερα προκλητικοί και αμετανόητοι. Είναι όμως ελπιδοφόρο ότι παιδιά σαν τον Φ.Δ και τον Κ.Κ. με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, θάρρος και παρρησία έδωσαν μάθημα ακόμη και σε εμάς τους μεγαλύτερους.

Το μήνυμα είναι πλέον καθαρό προς όλους μας : Μόνο όταν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ξεπεράσουμε την αδιαφορία και νικήσουμε το φόβο, θα ηττηθεί ο φασισμός.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 9:00 π.μ., στο Β΄ ΜΟΔ Αθηνών (Δέγλερη), αίθουσα 2. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Ανταποκρίσεις από τη δίκη θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://jailgoldendawn.wordpress.com

Ανήσυχοι γονείς

πηγή: http://anisixoigoneis.wordpress.com/2014/04/25/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BE/