Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στις 19.30

Νεοαναρχισμός, Ελευθεριακός δημοτισμός και πολιτική δράση

"Νεοαναρχισμός, Ελευθεριακός δημοτισμός και πολιτική δράση στις σύγχρονες πόλεις"

Dimitrios Roussopoulos

"Ο Dimitrios Roussopoulos είναι ελληνοκαναδός ακτιβιστής, συγγραφέας και εκδότης, ενεργός σε ελευθεριακά , ειρηνιστικά και οικολογικά κινήματα από τη δεκαετία του 60. Είναι ιδρυτής του ελευθεριακού εκδοτικού οίκου Black Rose Books και συνεχιστής της σκέψης του Murray Bookchin."

Dimitrios Roussopoulos: Με την κατάρρευση του μαρξισμού - λενινισμού ως ιστορικού κινήματος, και με την απαξίωση των της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού , ανοίγουν νέοι ορίζοντες για μια μετασχηματιστική πολιτική φιλοσοφία που προωθεί μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς συγκεντρωτική πολιτική εξουσία, δηλαδή χωρίς κράτος.

Ωστόσο, μία θεμελιώδης ερώτηση στις μέρες μας είναι, "είναι δυνατή η κοινωνική επανάσταση σήμερα, όπως την είχαν οραματιστεί οι θεωρητικοί του 19ου αιώνα, στον σημερινό τύπο κοινωνίας;"

Για να γίνει και πάλι o αναρχισμός ένας χείμαρρος κοινωνικού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εποικοδομητικό αναρχισμό. Είναι απαραίτητο, κοιτάζοντας την ιστορία κατάματα, να αποκτήσουμε και πάλι μια γεωπολιτική αντίληψη της κοινωνικής αλλαγής. Αδράζοντας ενεργά την κάθε ευκαιρία, να είμαστε παρόντες στο δημόσιο χώρο και να συμμετέχουμε στη δημόσια συζήτηση, ανταποκρινόμενοι στις απτές προσδοκίες των ανθρώπων.

Για να μετασχηματιστεί σε δύναμη θεμελιώδους αλλαγής, ο αναρχισμός πρέπει να εξελιχθεί θεωρητικά και πολιτικά, και να προχωρήσει πέρα από τις -πολύ σημαντικές κατά τα άλλα- δράσεις του: διαδηλώσεις, εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων, ομιλίες, κτλ. Ένας "εποικοδομητικός αναρχισμός" ωστόσο, απαιτεί την άμεση εμπλοκή στην εφαρμοσμένη πολιτική και μια σύνδεση με τον ευρύτερο δημόσιο χώρο της γειτονιάς και της πόλης, αναγνωρίζοντας τους χώρους αυτούς ως στρατηγικά πολιτικά πεδία.

Ανοιχτή συνέλευση φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας

επικοινωνία : http://ablocfest.gr/

https://twitter.com/DDFest4

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Απρίλιος 12h