Σάββατο 10 Μαίου 2014 στις 18.00

Ανοιχτό κάλεσμα για να γκρεμίσουμε τον αυταρχισμό στο σχολείο

Κάλεσμα ενάντια στο δόγμα "Δένδια" που επεκτείνεται στα σχολεία.

Βέροια Σάββατο 10/5 στις 18.00 στην πλατεία Δημαρχείου.

Το τελευταίο διάστημα, καθηγητές, γονείς και μαθητές/τριες γινόμαστε μάρτυρες μιας σταδιακής κλιμάκωσης αυταρχικών συμπεριφορών σε βάρος των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων. Η τιμωρία των μαθητικών κοινοτήτων που πάλεψαν ενάντια στο σχολείο κάτεργο με την υποχρεωτική μείωση των διακοπών του Πάσχα, η εισβολή της αστυνομίας στα σχολεία για το φακέλωμα και τη δίωξη των αγωνιστών μαθητών/τριών και καθηγητών/ριών, και η γενίκευση επιθετικών συμπεριφορών από καθηγητές και καθηγήτριες σε βάρος των μαθητών και των μαθητριών, στοχεύει στον εκφοβισμό και την αδρανοποίηση τους προκειμένου πρώτον, να είναι λειτουργικοί και χρήσιμοι μέσα στα υπάρχοντα ολοκληρωτικά πλαίσια του σχολείου και δεύτερον, να μη κινητοποιούνται ενάντια σε αυτά τα πλαίσια - όταν θίγονται τα δικαιώματα και οι προσωπικότητες τους.
Είναι γνωστό πως επί δεκαετίες τώρα στο σχολικό περιβάλλον κυριαρχούν τακτικές τρομοκράτησης τόσο μαθητών όσο και καθηγητών, που υλοποιούνται μέσω της αυστηρής βαθμολόγησης, των εντατικών εξετάσεων, της επιβαλλόμενης από «τους άνω» αξιολόγησης και επιτήρησης μαθητών και καθηγητών, των απειλών για διώξεις και αποβολές, απολύσεις κ.α. Το μοναδικό πράγμα που το σχολείο σήμερα προωθεί ως υπέρτατη αξία και διδάσκει είναι ο ατομικισμός, η παραγωγικότητα, η τυφλή υποταγή στα «ανώτερα» πρόσωπα καθηγητών, διευθυντών κι αργότερα των αφεντικών, η αυθεντία των "Από πάνω", η άκριτη εμπιστοσύνη στα μέσα και τις τεχνικές με τα οποία γίνεται το μάθημα και οι εξετάσεις. Όλα αυτά πιπιλίζοντας, βέβαια, τη καραμέλα ενός αξιοκρατικού συστήματος που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει, διαβεβαιώνοντάς με κάθε ευκαιρία μαθητές και γονείς πως το αυταρχικό, ανελεύθερο αυτό σχολείο-εργοστάσιο είναι μονόδρομος.
Η πίεση που ασκείται στο μαθητή κρίνεται απαραίτητη από το σύστημα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει μέσα στο ανταγωνιστικό κλίμα που επιβάλλεται και εν τέλει, να επιτύχει τον στόχο του μέσω των εξετάσεων. Δυστυχώς πολλοί από τους καθηγητές και τους δασκάλους επιλέγουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είτε επειδή συμφωνούν, είτε από φόβο των συνεπειών που θα έχουν αν δεν συμμορφωθούν. Όποιος δεν ανταποκρίνεται, δεν πειθαρχεί στη μετατροπή του σε σε πειθήνια παραγωγική μηχανή, αλλά διαφοροποιείται και αντιστέκεται, αξιολογείται ως άχρηστος, δηλαδή ως μία αντι-παραγωγική απειλή για την ομαλή, κι εύρυθμη - για τους "από πάνω" - λειτουργία του σχολικού θεσμού. Η αξιολόγηση αυτή οδηγεί στη αποβολή του από το σχολείο-εργοστάσιο ως σκουπίδι.
Είναι καιρός να απελευθερώσουμε τη μάθηση από τους κρατικούς, καπιταλιστικούς και ιεραρχικούς μηχανισμούς. Τα σχολεία να περάσουν στα χέρια μαθητών-δασκάλων και κοινοτήτων. Τα προγράμματα σπουδών τους, οι κανόνες λειτουργίας, η κριτική των συμπεριφορών να συνδιαμορφώνονται στις άμεσο-δημοκρατικές συνελεύσεις μαθητών-δασκάλων-γονιών μέσα από το διάλογο, τη συμμετοχή, την κριτική και την αυτοκριτική, με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομων ανθρώπων σε μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω φόβους, σκοπιμότητες, δεύτερες σκέψεις, καχυποψίες, να δράσουμε και να αντισταθούμε συλλογικά ενάντια στην παραπέρα αυταρχικοποίηση του σχολείου για την ελευθερία της μάθησης και τη μάθηση της ελευθερίας, για την κοινωνική απελευθέρωση και τη συλλογική ευτυχία.

συνέλευση ελευθεριακής μάθησης

Επικοινωνία: syneexma@espivex.net
http://synema.espivblogs.net

πηγή : http://synema.espivblogs.net/2014/05/06/%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%8C%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BA%CF%84/