Πέμπτη 22 Μαίου 2014 στις 11.00

Διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα στο πανεπιστήμιο

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΒΑΝ

Απ' το 2010, η Ομάδα Προσβασιμότητας μέσα από δράσεις της πιέζοντας τις διοικήσεις του Α.Π.Θ., 2,5 χρόνια μετά την σύστασή της κατάφερε να αξιοποιήσει ένα βαν το οποίο βρισκόταν σε αχρηστία στο πάρκινγκ του Πανεπιστημίου, κι έτσι οι φοιτητές/τριες με αναπηρία μπορούσαν να συμμετέχουν ισότιμα στην ακαδημαϊκή ζωή και σε όλες τις δραστηριότητες του Α.Π.Θ., με τη μεταφορά τους προς και από αυτό.

Η γνωστοποίηση της ύπαρξης και της χρήσης του βαν οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών με αναπηρία και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην ενοικίαση (και αργότερα αγορά) δεύτερου βαν από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής.

Τη συνοδεία των φοιτητών με αναπηρία μέσα στα βαν και το πρόγραμμα δρομολογίων ανέλαβαν φοιτητές του Α.Π.Θ. και μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, μέχρι το 2012 που το ανέλαβε η ΕΚΠ. Οι συνοδείες μέσα στα βαν γίνονταν και από έμμισθους από το ΑΠΘ μεταπτυχιακούς φοιτητές, κάτι που συμβαίνει ξανά σήμερα, και από τους εθελοντές της ομάδας προσβασιμότητας.

Από το 2012 οι οδηγοί των βαν, με 15 ώρες εργασίας (ώρες: 7:00-22:00), πληρώνονταν με τεράστιες καθυστερήσεις, δηλαδή με συμβάσεις πληρωμών, για την ανανέωση των οποίων δεν εγγυόταν κανένας αρμόδιος. Για το λόγο αυτό οι οδηγοί σταμάτησαν να δουλεύουν περισσότερες από 8 ώρες, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια του προγράμματος των φοιτητών με αναπηρία. Κι αργότερα, λόγω της περισσότερης ασυνέπειας πληρωμών, οι οδηγοί δούλευαν μέχρι τις 12:30.

Παράλληλα, η διοίκηση, παρόλες τις πιέσεις της ομάδας προσβασιμότητας, αδιαφορούσε για τον έλεγχο, τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό καυσίμων των βαν, με αποτέλεσμα την παντελή παύση της λειτουργίας τους. Οι συμβάσεις των οδηγών παρέμεναν επίσης σε εκκρεμότητα.

Η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για καμία παύση προσπάθειας να λυθούν τα προβλήματα και το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά όλων των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο είναι δεδομένο κι όχι γενναιόδωρη παροχή του ΑΠΘ.

Με αφορμή τα παραπάνω, θα γίνει διαμαρτυρία έξω απ' την Πρυτανεία (Κτίριο Καραθεοδωρή), την Πέμπτη 22/5 στις 11:00.

επικοινωνία :

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Μάιος 10h