Σάββατο 31 Μαίου 2014 στις 12.00

Συγκέντρωση - Παρέμβαση στο καφε scherzo

Το Σάββατο 31/5 ώρα 12:00 καλούμε σε συγκέντρωση στην Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου με σκοπό να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην καφετέρια scherzo στο Μαρούσι. Ακολουθεί το κείμενο της συλλογικότητας το οποίο περιέχει και ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο νομικό αγώνα καθώς και της τελευταίας παρέμβασης στο μαγαζί.

Υ.Γ.Λόγω κακού συντονισμού θα δημοσιευτούν δύο καλέσματα σε διαφορετικό σημείο (κατάληψη & Σταθμό ΗΣΑΠ) απο συλλογικότητες και Σωματεία. Ισχύουν και τα δύο καλέσματα απλώς λόγω κακής επικοινωνίας θα καλεστούν σε διαφορετικό σημείο.

Ξανασκέψου το...

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνέβη στη γειτονιά μας. Εδώ που όλοι πίνουν τον καφέ τους ανενόχλητοι στήνεται ένας εργασιακός μεσαίωνας στις πλάτες των εργαζομένων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Γ. τους τελευταίους τρεις μήνες δούλευε στο Scherzo cafe-bar, κεντρική καφετέρια του Αμαρουσίου. Ο εργοδότης του ο "κύριος" Τυρολόγος "απασχολούσε" τον Γ. δώδεκα ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα. Ο "κύριος" Τυρολόγος έπαψε να πληρώνει τον Γ. και ο δεύτερος μη μπορώντας να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη και αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας. Αφού μάζεψε έγγραφα και υπογραφές που του ζητήθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία, κατέληξε στον "κύριο " Τυρολόγο για να πάρει μια τελευταία υπογραφή και τα δεδουλευμένα του. Εκεί ο "κύριος" Τυρολόγος θέλησε να του δείξει πως συμπεριφέρονται τα αφεντικά απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν. Αφού ξυλοκόπησε άγρια τον Γ. του έκλεψε μια τσάντα με τα προσωπικά του έγγραφα και 200 ευρώ που μόλις του είχε δώσει ως πληρωμή για τρεις μήνες δουλειά. Στη συνέχεια, όταν ο Γ. πήγε στην αστυνομία για να καταθέσει μύνηση, αντιμετώπισε την αδιαφορία της αστυνομίας στις εκλήσεις του να παρθεί υλικό από τις κάμερες του καταστήματος το οποίο θα τον βοηθούσε στον νομικό του αγώνα. Τελικά, ο Γ. κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες. Bλέπεις ο Γ. είναι εργάτης μετανάστης από το Πακιστάν και πέρα από το εξαντλητικό καθημερινό ωράριο, του είχε επιβληθεί και η εξευτελιστική εκμίσθωση της εργασίας του με 10 ευρω μεροκάματο. Σαν να μην φτάνουν όλα τα υπόλοιπα, το αφεντικό του είχε κάνει πλαστή πρόσληψη και πλαστή παραίτηση (με λάθος την ημερομηνία στη δήλωση παραίτησης, την οποία κατέθεσε και στην επιθεώρηση εργασίας!). Επίσης τον "απασχολούσε" σπίτι του για προσωπικές του δουλειές, super-market, και άλλα.

Από την επίθεση των αφεντικών στην αντεπίθεση των εργαζομένων

Η επίθεση στον Γ. δεν έμεινε αναπάντητη απο τον κόσμο του αγώνα. Τούς τελευταίους 4 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί στην γειτονιά μας μια σειρά απο δράσεις και παρεμβάσεις (πορεία, μοτοπορεία, μικροφωνική, συγκεντρώσεις έξω απο το μαγαζί κ.α). Τις δράσεις αυτές τις πραγματοποίησαν τοπικές συλλογικότητες απο κοινού με το σωματείο σερβιτόρων μαγείρων και πλήθος αλληλέγγυων και ο στόχος τους ήταν διπλός. Απο τη μία να πιέσουν τον Τυρολόγο να δώσει τα δεδουλευμένα μέσα στα πλαίσια του νομικού αγώνα που διεξαγόταν στην επιθεώρηση εργασίας και απο την άλλη να αναδείξουν πολιτικά διάφορες πτυχές του περιστατικού (εργασιακή αυθαιρεσία, ρατσισμό κ.α). Όσον αφορά το κομμάτι του αγώνα που σχετίζεται με την επιθεώρηση εργασίας τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά καθώς αρκούσε η απουσία του Τυρολόγου απο την διαδικασία που έλαβε χώρα στης 21/5 ώστε η υπόθεση να μπεί στο αρχείο απο τους κατά τα άλλα αντικειμενικούς διαμεσολαβητές και να πάρει το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες (μαζί με την μήνυση που έχει καταθέσει ο Γ. για τον ξυλοδαρμό του). Της απουσίας του Τυρολόγου απο την επιθεώρηση προηγήθηκαν μία σειρά απο περίεργα και εξωφρενικά περιστατικά κατά την διάρκεια της παρέμβασης μας έξω απο το Scherzo cafe στις 17/5, τα οποία απέδειξαν οτι ο Τυρολόγος διάλεξε μία επιθετική στάση απέναντι στον εργαζόμενο και τους αλληλέγγυους. Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη και ενώ 30 άτομα κινηθήκαμε προς το Scherzo cafe ώστε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση αντιληφθήκαμε την ύπαρξη 2 ατόμων έξω απο το μαγαζί που παρίσταναν τους μπράβους, ενω έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία. Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε κανονικά με μόνη "παραφωνία" μια σειρά απο κρότους που όπως είπε και ένας παρακείμενος αστυνομικός στον ασύρματο έμοιαζαν με πυροβολισμούς απο καραμπίνα. Κάποιες ώρες αργότερα και ενώ η παρέμβαση είχε τελειώσει και είχαμε αποχωρήσει απο την καφετέρια, ενημερωθήκαμε ότι η αστυνομία είχε συλλάβει τον Τυρολόγο καθώς έριχνε πυροβολισμούς στον αέρα στον ακάλυπτο χώρο που βρίσκεται στήν πίσω πλευρά του Scherzo cafe, την ίδια ώρα που εμείς βρισκόμασταν στην μπροστά πλευρα του μαγαζιού. Με την κίνηση του αυτή ο Τυρολόγος μας απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι ο ξυλοδαρμός του Γ. δεν ήταν ένα μεμονομένο περιστατικό αλλά μία πάγια τακτική του εν λόγω αφεντικού απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους (στο παρελθόν έχει ξυλοκοπίσει και άλλον μετανάστη που εργαζόταν στο Scherzo cafe, έχει καταθέσει μήνυση σε εργαζόμενη που απαίτησε τα δεδουλευμένα της καθώς εχει καταθέσει μήνυση και στον ίδιο τον Γ. για παρακίνηση διαδηλώσεων και συκοφαντική δυσφήμιση).

Δυστυχώς για τον κ. Τυρολόγο αυτή την φορά δεν έχει απέναντι του έναν μεμονωμένο εργαζόμενο αλλά ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης που θα στηρίξει τον Γ. μέχρι τέλους και σε καμία περίπτωση δεν θα τρομοκρατηθεί απο πυροβολισμούς και "μπράβους".

Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι.

Κάθε μετανάστης, που ξεφεύγει απ'τους πολέμους και την εξαθλίωση αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή, αν επιβιώσει από τους φράχτες του Έβρου και τα Φαρμακονήσια, αντιμετωπίζει πογκρόμ, Μανωλάδες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, και αφεντικά σαν τον Τυρολόγο. Κάθε ντόπιος που θα διεκδικήσει το εργατικό του δίκαιο έρχεται αντιμέτωπος με εκφοβισμούς, ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, επιτάξεις, και απολύσεις. Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από το κράτος και το κεφάλαιο προτάσσουμε σε πρώτο βαθμό την συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, καθώς η δημιουργία ενός κοινού μετώπου απο το σύνολο των εργαζομένων είναι αναγκαίος παράγοντας σε κάθε αγώνα ενάντια στα αφεντικά. Εξίσου αναγκαία είναι η οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα απο τα εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας που απώτερο στόχο θα έχει όχι μόνο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο σήμερα αλλά το συνολικό γκρέμισμα της μισθωτής σκλαβιάς και την οικοδόμηση ενός κόσμου βασισμένου στην αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη και την εθελούσια εργασία με βάση τις δυνατότητες του καθενός για τις ανάγκες του καθένα. Για να οργανωθεί όμως ο πολύμορφος αυτός αγώνας θα πρέπει οι καταπιεσμένοι να επανδρώσουν ή και να δημιουργήσουν δομές όπως σωματεία βάσης (που έρχονται σε σύγκρουση και όχι σε συνεργασία με τα αφεντικά), συνελεύσεις γειτονιών, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις.
Υ.Γ.: Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Κάθε επίθεση απο τα αφεντικά και τα τσιράκια τους θα απαντιέται αναλόγως.

Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/51433/