Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20.30

Συμμετοχική Παράσταση: Μικρές σκηνές καθημερινής βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα...

Τετάρτη 3/9, ώρα 20.30, Συμμετοχική Παράσταση Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου : «Μικρές σκηνές καθημερινής βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα…»

Το Πάρκο Ναυαρίνου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ σας προσκαλούν στη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ

«Μικρές σκηνές καθημερινής βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα…»

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8.30, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια.

Στην παράσταση θα παρευρεθεί μια από τις σημαντικότερες εκπαιδεύτριες της μεθόδου του Θεάτρου του Καταπιεσμένου στον κόσμο, η Barbara Santos, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Βία, αναδυόμενος φασισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, κλιμακούμενες εντάσεις στην καθημερινότητα μιας γειτονιάς μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η παράσταση. Φόβος ως συνέπεια όλων των παραπάνω και απόπειρες αντίδρασης σε αυτόν συνθέτουν τη δράση. «Τι κάνουμε;» είναι το ερώτημα που τίθεται στους θεατές, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν τη ροή της παράστασης και να δοκιμάσουν στην πράξη τις προτάσεις τους.

«Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.» (Βoal, 2009).

Πληροφορίες για την ομάδα:

Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010. Τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην ομάδα σαν στοιχείο της κοινωνικής τους υπόστασης και είναι στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες. Πραγματοποιεί παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ, μία από τις τεχνικές του ΘτΚ του Augusto Boal. Η μέθοδος του ΘτΚ αποτελεί ακτιβιστικό εργαλείο με σκοπό την κοινωνική παρέμβαση.

Το Θέατρο Φόρουμ βασίζεται σε αληθινές ιστορίες όπου υπάρχει έντονη καταπίεση και αδικία. Για τον Boal δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς. Όλοι είναι και τα δύο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο θεατής είναι εκείνος που τελικά καλείται να ανέβει στην σκηνή και να ανατρέψει το τέλος της ιστορίας. Ο θεατής καλείται να γίνει ηθοποιός (spect-actor) και να προτείνει μια πιθανή λύση ώστε να δοθεί τέλος στην καταπίεση. Η ομάδα λειτουργεί με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

Επινόηση-Σκηνοθεσία: Όλη η ομάδα

Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη, Σέργιος Κομπόγιωργας, Παντελής Ζαφειρίου

Ζωντανή μουσική: Χάρις Οικονομίδου, Άγγελος Γκιόκας

Επιμέλεια κίνησης: Πατρίτσια Λάζου

Αφίσα: Φραντσέσκο Μορέττι

Οργάνωση-Επικοινωνία: Μελίνα Πλαστή, Γιάννα Παπαδοπούλου

Παίζουν: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Αλέξανδρος Γκόμεζ, Κατερίνα Καλογερά, Σέργιος Κομπόγιωργας, Νταϊάνα Κοσσενάκη, Μπάμπης Κουτουνίδης, Πέπη Μαριόλη, Βίκυ Πάντζιου, Ήρα Παπαγεωργίου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Ναντίνα Τσέκερη, Χρήστος Καρυστινός, Παντελής Ζαφειρίου

πηγή : http://parkingparko.espivblogs.net/2014/08/28...