Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00

Προβολή ταινίας: Kuhle Wampe

Την Κυριακη 12/10/2014 στις 8μμ θα προβληθει η ταινία Kuhle Wampe (1932) του Slatan Dudow στο Κ* ΒΟΞ

Υπόθεση:
Υπόθεση:Kuhle Wampe (ο πλήρης τίτλος είναι Kuhle Wampe oder Wem gehort die Welt?) είναι μια γερμανική ταινία του προλεταριάτου, που κυκλοφόρησε το 1932, σχετικά με την ανεργία και την αριστερή πτέρυγα στην πολιτική ζωή στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Η ταινία παίζει στην εποχή του μεσοπολέμου στο Βερολίνο την δεκαετία του 1920. Ένας άνεργος νεαρός (ο Άνις Μπρούντερ) που μάταια ψάχνει για δουλειά πέφτει από την απόγνωσή του από το παράθυρο και σκοτώνεται. Η οικογένειά του χάνει το σπίτι λόγω έξωσης και μετακομίζουν στο παραλίμνιο κάμπινγκ με τό όνομα «Kuhle Wampe».

«Kuhle Wampe» ήταν το όνομα ενός κάμπινγκ στη λίμνη Grohen Muggelsee στο Βερολίνο, όπου και γυρίστηκαν διάφορες σκηνές του έργου. Το όνομα είναι διφορούμενο, αφού από τη μιά μπορεί να ερμηνευθεί σωστά ως Κρύα Λίμνη (γερ. kuhl, κρύος και Wampe, κοιλιά, επειδή η συγκεκριμένη λίμνη έχει σχήμα κοιλιάς). Μπορεί όμως να ερμηνευθεί παραβολικά, επειδή στην καθομιλουμένη διάλεκτο του Βερολίνου, Kuhle Wampe εννοείται και το «άδειο στομάχι» (γερμ. kuhl, hohl, κενό).

Κατά την παραγωγή της ταινίας οι πόροι ήταν μηδαμινοί, ενώ η παραγωγός εταιρεία Prometheus Film πτώχευσε λίγο πριν την αποπεράτωση του έργου. Το τελείωμα του γυρίσματος της ταινίας ανέλαβε η εταιρεία Praesens-Film από την Ζυρίχη με παραγωγό τον Lazar Wechsler. Εκτός αυτού, στον χώρο που γυριζόταν η ταινία παρευρίσκονταν σωματοφύλακες του KPD επειδή δέχονταν επιθέσεις από την SA.

Το 1932, λίγο μετά την έκδοσή της, η ταινία απαγορεύτηκε επειδή πρόσβαλε δήθεν τον Πρόεδρο του Ράιχ καθώς και τους θεσμούς του δικαίου και της θρησκείας. Ο Μπρεχτ που είχε συνεισφέρει στην σεναριογράφηση είπε ειρωνικά, ότι «οι λογοκριτές ήταν οι μόνοι που πραγματικά κατάλαβαν το νόημα του έργου». Η απαγόρευση αργότερα αναιρέθηκε.

Επίσης και στη Μόσχα όπου η ταινία παρουσιάστηκε λίγο πριν από την πρεμιέρα της στην Γερμανία δεν ξαναπαίχτηκε, επειδή φαινόταν, ότι οι Γερμανοί εν συγκρίσει με τους Σοβιετικούς εργάτες περνούσαν πολύ καλύτερα.

Στο Κ* ΒΟΞ (Θεμιστοκλεόυς και Αραχώβης, Πλατεία Εξαρχείων)

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/53116/