Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00

Προβολή ταινίας: If a tree falls

ντοκιμαντέρ για την ELF

Τον Δεκέμβριο του 2005, ο Daniel McGowan συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες σε μια πανεθνική επιχείρηση ενάντιαστους ριζοσπάστες περιβαλλοντιστές που είχαν σχηματίσει την ομάδα "Απελευθέρωση της Γης". Η συγκεκριμένη ομάδα είχε αποκαλεστεί ως «υπ 'αριθμόν ένα απειλή για την Αμερική".

Για πολλά χρόνια η ELF-λειτουργούσεχωρίς κεντρική ηγεσία χωρισμένη σε αυτόνομα κύτταρα. Τα μέλη της οργάνωναν εμπρησμούς εναντίωνεπιχειρήσεωνπου κατηγορούντανγια την καταστροφή του περιβάλλοντος: εταιρείες ξυλείας, αντιπροσωπείες SUV, άγρια σφαγεία αλόγων κλπ.

Με τη σύλληψη του Danielκαι δεκατριών άλλων μελών, η κυβέρνηση είχε ραγίσει το μεγαλύτερο κύτταρο τηςELF που ήταν υπεύθυνογια τους πρώτους εμπρησμούς στη χώρα.

Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας εξιστορεί τον προσωπικό αγώνα του Daniel που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι και το δικαστήριο. Στη συνέχεια γίνεται μια αναλυτική περιγραφή της ομάδας και τον τρόπο που δημιουργήθηκε. Από τις απλές διαδηλώσεις μέχρι και τις έκνομες ενέργειες το ντοκιμαντέρ αφήνει τον θεατή να κρίνει το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, τα συν και τα πλην. Τα ερωτήματα που σχηματίζονται για την οικολογία και τον ακτιβισμό δημιουργούν πολλές και σκληρές ερωτήσεις για τα όρια και τους τρόπους δράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εξιστόρηση γίνεται και από τις δυο αντίπαλες πλευρές. Τους ακτιβιστές και τους μπάτσους.

Το παραπάνω ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα διαχρονικό φιλμ που πιάνει πολλά καυτά ζητήματα. Τα θέματα που προκύπτουν είναι κάτι παραπάνω από αληθινά και αγγίζουν σχεδόν όλους του ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική και τις επιπτώσεις της.

Αξίζει να το δει κάποιος μια που οι ομοιότητες και οι προβληματισμοί που μπαίνουν έχουν πολλά κοινά με την χώρα που κατοικούμε.

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.gr/