Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στις 18.00

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους ένοπλους Κούρδους αντάρτες στη Συρία

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εδώ και ένα μήνα, στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κουρδικές ένοπλες αντάρτικες ομάδες δίνουν έναν αγώνα ενάντια στους φονταμενταλιστές και επεκτατιστές του ISIS. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15/9 όταν χιλιάδες μαχητές του ISIS, υποστηριζόμενοι από δεκάδες άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό επιτέθηκαν στην πόλη σε τρία μέτωπα. Μέχρι αυτή την στιγμή, 2000 κούρδοι πολιτοφύλακες δίνουν ηρωικές μάχες ενάντια στους 10000 μαχητές του ισλαμικού κράτους και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν εδάφη μέσα και έξω από την πόλη. Οι απώλειες για τον εχθρό είναι μεγάλες τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και όσον αφορά βαρύ οπλισμό και οχήματα που πέφτουν στα χέρια των ανταρτών.

Το Τουρκικό κράτος, βοηθάει απροκάλυπτα τους τζιχαντιστές, τόσο σε επίπεδο λόγου ονομάζοντας τρομοκράτες τους Κούρδους αγωνιστές, όσο και σε πρακτικό, κλείνοντας τη διέλευση των συνόρων του(φυσικά σε κούρδους και σε οποιασδήποτε υλική βοήθεια που δεν προορίζεται για τους τζιχαντιστές), από και προς την εμπόλεμη περιοχή αποσκοπώντας στο να αναχαιτίσει τον αγώνα των κούρδων της Συρίας για την αυτονομία των περιοχών που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Ο ρόλος των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών είναι γνωστός διαχρονικά αλλά και στη συγκεκριμένη συγκυρία καθώς είναι οι ίδιοι που αβαντάρουν τον ISIS, τηρώντας "διακριτική απόσταση", μήνες τώρα. Είναι η σθεναρή αντίσταση των Κούρδων ανταρτών/ισσών, το διεθνές κύμα αλληλεγγύης και η αντίδραση που θα προκληθεί(ειδικά εντός Τουρκίας) από τη σφαγή χιλιάδων αμάχων που είναι εγκλωβισμένοι στο Κομπανί όταν θα έπεφτε στα χέρια του ISIS, που ανάγκασε την υπό την διεύθυνση των ΗΠΑ συμμαχία, να συμβάλει στην άμυνα της πόλης, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών. Είναι, λοιπόν, ένας άνισος πόλεμος που διεξάγουν οι εξεγερμένοι Κούρδοι της Συρίας ενάντια στους φονταμενταλιστές, στο Τούρκικο κράτος αλλά και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Στην πόλη της Κομπανί γίνεται η σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μια, ο παλιός κόσμος στο πρόσωπο του ISIS που συμπυκνώνει τον θρησκευτικό φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τον εδαφικό επεκτατισμό. Από την άλλη ο κόσμος που υπερασπίζει την υλική υπόσταση μιας αμεσοδημοκρατικής ομοσπονδίας(ιδρύθηκε στις 19 Ιούλη 2012) που αυτοκυβερνάται πέρα από εθνικές και θρησκευτικές παρωπίδες του οποίου οι βασικοί άξονες είναι η συμμετοχή των από τα κάτω, η ισότητα των φύλων και ο αγώνας για γη και ελευθερία. Αυτοί οι δύο κόσμοι δεν συγκρούονται μόνο στο παράδειγμα που περιγράψαμε αλλά, στην παρούσα συνθήκη, αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Η περίπτωση της Ουκρανίας, με την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στους εθνικιστές του δεξιού τομέα, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι καιροί τους οποίους διανύουμε θα στιγματιστούν από την σύγκρουση των δύο αυτών κόσμων.

Ο αγώνας των Κούρδων της Συρίας έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως ένα αγώνα των από τα κάτω οργανωμένο σε ομοσπονδιακή βάση, με αναβαθμισμένο το ρόλο των τοπικών συμβουλίων και συνελεύσεων. Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι γυναίκες μαχήτριες είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού, κάτι το οποίο έχει εξαιρετική σημασία, καθώς μιλάμε για περιοχές στις οποίες η θέση της γυναίκας είναι απίστευτα υποβαθμισμένη. Παρ΄ όλα αυτά, βλέπουμε γυναίκες να πολεμούν ισότιμα με τους άντρες, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει ούτε καν στον Δυτικό κόσμο.

Οι αναρχικοί στηρίζουν ενεργά τον αγώνα των ένοπλων αντάρτικων ομάδων(YPG,YPJ) που αντιστέκονται. Η Αναρχική Επαναστατική Δράση (DAF), μια αναρχική οργάνωση της Τουρκίας, βοηθάει τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία και προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους ένοπλους αντάρτες στον αγώνα τους ενάντια στους σφαγείς του ισλαμικού κράτους.

Από την πλευρά μας, ως αναρχικοί κομμουνιστές, εκφράζουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη μας σε αυτούς που επιλέγουν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και εξεγείρονται ενάντια στους κάθε είδους καταπιεστές και αιμοσταγείς εξουσιαστές. Στεκόμαστε δίπλα στους χιλιάδες διαδηλωτές από την Τουρκία που συγκρούστηκαν βίαια με τις δυνάμεις καταστολής και με εθνικιστικές και ισλαμιστικές τούρκικες οργανώσεις μέχρι τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους ένοπλους Κούρδους αντάρτες. Ο αγώνας των Κουρδικών ένοπλων αντάρτικων ομάδων είναι ένας δίκαιος αγώνας που δίνεται με χαρακτηριστικά ομοσπονδιοποίησης των κουρδικών αυτόνομων κοινοτήτων και όχι μέσω εντολών από ένα κεντρικά οργανωμένο κράτος. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισότιμη παρουσία αντρών και γυναικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς και το μέγεθος του εχθρού που αντιμετωπίζουν που έχει τη στήριξη του Τούρκικου κράτους, κάνει αυτή την συνθήκη όχι μόνο άξια αναφοράς, όχι μόνο άξια της αλληλεγγύης μας αλλά δείχνει και το δρόμο για το πώς όταν οι από τα κάτω της κοινωνίας επιλέγουν τον δρόμο του αδιαμεσολάβητου αγώνα μπορούν να πετυχαίνουν νίκες, να αφήνουν παρακαταθήκη, αλλά και ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίον οργανώνονται φέρει μέσα του την κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Την αταξική κοινωνία της ισότητας και της ελευθερίας.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Σύμπραξη για τον Αναρχικό Κομμουνισμό

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/53274/