Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στις 13.00

Διήμερο στην πλατεία

Παράσταση Κουκλοθεάτρου

Να επαναοικειοποιήσουμε τη γειτονιά μας!

Ξημερώματα Κυριακής 5 Οκτώβρη ένα άτομο δολοφονείται μέσα στην πλατεία Εξαρχείων και άλλο ένα με αφορμή το θάνατο του πρώτου μαχαιρώθηκε στο σπίτι του και κατέληξε σε νοσοκομείο.

Ο θύτης είναι ένας από τους τσιγαράδες της Στουρνάρη. Ενώ τα άτομα αυτά τσακώνονταν μεταξύ τους στις κούνιες απέναντι από το Διπλό Καφέ, προέταξαν σπασμένα μπουκάλια μπύρας ο ένας στον άλλον. Στην προσπάθειά του για να σταματήσει τον τσακωμό ένας 26χρονος Αλγερινός δέχεται επίθεση με ένα μικρό ψαλίδι στο λαιμό και λίγο αργότερα ξεψυχάει στην πλατεία. Με αφορμή το συμβάν αυτό, ένας 26χρονος Μπαγκλαντεσιανός μαχαιρώνεται στο σπίτι του και καταλήγει λίγη ώρα αργότερα και αυτός στον Ευαγγελισμό.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην ωμή πραγματικότητα της οντολογικής προσαρμογής του κράτους στην ουσία του, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια. Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που δεν συμπλέουν με την κατεύθυνση των εξουσιαστικών σχεδιασμών και δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της κρατικής διαχείρισης, χρίζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την εξουσία. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τους ξυλοδαρμούς αγωνιζόμενων ανθρώπων στους δρόμους και στα κρατητήρια, το κράτος θέλει να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ζωής, χρησιμοποιώντας τη βία με το πρόσχημα της αναγκαιότητας για μια υπάκουη και πειθήνια κοινωνία. Η βία αυτή ασκείται πλέον σε όλες τις πτυχές της κρατικής ατζέντας και έχει στόχο να θέτει κατάσταση εξαίρεσης όλο και περισσότερο κοινωνικά κομμάτι που αντιτάσσονται στα κρατικά σχέδια.

Η βία αυτή παράγει φόβο και ως εκ τούτου αναπαράγεται στο κοινωνικό ιστό με χαρακτηριστικά κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο φόβος του ατόμου αντανακλάται πλέον έντονα μέσα στη καθημερινότητα σε πολυεπίπεδες καταστάσεις αντανακλαστικής (χωρίς κάποια κατεύθυνση) βίας. Κάτι το οποίο είναι όχι μόνο ακίνδυνο για την εξουσία αλλά ανοίγει και διόδους για το πλήρη έλεγχο των ζωών μας, καθώς συνθέτει ένα αλληλοσπαρασόμενο κοινωνικό τοπίο, με διαβρωτικό ρόλο στην ανάδυση συλλογικών αντιστάσεων.
Κάτοικοι και θαμώνες έχουμε το χρέος να διεκδικήσουμε το χώρο των Εξαρχείων νοηματοδοτώντας μέσα από συλλογικές διαδικασίες την έννοια της ελευθερίας του Δημοσίου χώρου. Πέρα από μικροπολιτικές διαφορές και βεντέτες πρέπει να συνδιαμορφώσουμε την υπεράσπιση της περιοχή μας, όσο ακόμη προλαβαίνουμε.

Να αποθαρρύνουμε τις βίαιες πρακτικές επιβολής του ενός πάνω στον άλλον. Να κάνουμε τα Εξάρχεια ξανά χώρο διακίνησης ελευθεριακών ιδεών και ανοιχτό χώρο δημιουργίας και ελευθερίας.

Στοχεύουμε σε περαιτέρω συνδιαμόρφωση με τους κατοίκους, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της γειτονιάς μας.

Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει στο facebook μία σελίδα όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες εβδομαδιαίες δράσεις και εκδηλώσεις ή και να έρθετε σε επαφή μαζί μας ώστε να δημιουργήσετε εσείς κάποια.

Η σελίδα: www.facebook.com/ske46

S.M.A.S.H

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Νοέμβριος 21h