τι; : πορεία θεματική : Πολυτεχνείο

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 στις 18.00

Πορεία 17 Νοέμβρη

κάλεσμα :Φοιτητικοί Σύλλογοι της Σάμου

17 ΝΟΕΜΒΡΗ : ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

41 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την εισβολή άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κύρια αιτήματα της εποχής ήταν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», όπως και η πτώση της χούντας και η παραδειγματική τιμωρία των συνταγματαρχών και των συνεργατών τους. Από τότε η χούντα μπορεί να έπεσε και κάποιοι από τους συνεργάτες της να έχουν τιμωρηθεί, μα η ουσία των αιτημάτων παραμένει αδικαίωτη.

· Το ψωμί παραμένει ουτοπία στην Ελλάδα του 2014 με 30% ανεργία και μισθούς πείνας! Εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες πριν χρόνια έχουν διαλυθεί σήμερα, η ανασφάλιστη εργασία κάνει θραύση και μεγάλο μέρος των νέων σκέφτεται τη μετανάστευση.

· Η παιδεία είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ με την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και τη μη στήριξη των όλο και μεγαλύτερων βιοποριστικών αναγκών των φοιτητών. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, βιβλία, καθηγητές και δασκάλους και τον υπουργό παιδείας να ζητάει να δουλέψουν καθηγητές εθελοντικά με αμοιβή μόρια διορισμού!

· Τέλος, η ελευθερία είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι αγαθό που απολαμβάνουμε σήμερα. Μπορεί τυπικά να έχουμε δημοκρατία, μα οι αυταρχικοί νόμοι των τελευταίων ετών με απαγορεύσεις διαδηλώσεων κάθε φορά που έρχεται η τρόικα εδώ, συλλήψεις με το παραμικρό, κήρυξη απεργιών ως παράνομες, διευθυντές να ζητάνε παρέμβαση εισαγγελέα σε σχολικές καταλήψεις και πρύτανη πανεπιστημίου (Φορτσάκη) να ζητάει την επέμβαση των ΜΑΤ και security στο πανεπιστήμιο μαρτυράνε μια κοινωνία φαινομενικά ελεύθερη, μα ουσιαστικά ασφυκτικά φιμωμένη.

Τέλος αξίζει να αναλογιστεί κανείς τη σημερινή κατάσταση κάνοντας μια αναφορά στο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που ούτε την περίοδο της χούντας ούτε στη μεταπολίτευση σταμάτησε να στηρίζει τους δικτάτορες. Η χούντα, πέρα από την επιβολή με στρατιωτικά μέσα, είχε δυστυχώς και μέρος της κοινωνίας να τη στηρίζει. Αυτό το τμήμα του πληθυσμού παρέμενε κρυμμένο μέχρι πριν λίγα χρόνια που εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή και βρήκαν τον τρόπο να εκφραστούν. Ντροπιαστικό φαινόμενο για την κοινωνία μας. Μα το ακόμα εξοργιστικότερο είναι το ξέπλυμα φιλοχουντικών σε θέσεις εξουσίας. Για παράδειγμα είναι οξύμωρο σήμερα ο εκλεκτός του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνέχισε το χουντικό κόμμα της ΕΠΕΝ μετά το Μιχαλολιάκο, σήμερα να έχει φορέσει το μανδύα της ΝΔ και να το παίζει υπερασπιστής της δημοκρατίας και διώκτης του παλιού του συνεργάτη Μιχαλολιάκου!

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως λίγα πράγματα έχουν δικαιωθεί μετά την πτώση της χούντας. Η ανάγκη για προβληματισμό, κινητοποίηση και αγώνα παραμένει εδώ και ίσως ακόμα πιο απαραίτητη σήμερα, που υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι τίποτα δε μπορεί να αλλάξει.

ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ … Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ ΣΤΙΣ 18:00

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/53897/