Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 στις 18.30

Εκδήλωση: Δεκέμβρης 2008: Ο προάγγελος των εξεγέρσεων

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν ο «προάγγελος των εξεγέρσεων»

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτέλεσε ένα προμήνυμα, σε μια περίοδο πριν την καπιταλιστική κρίση, κοινωνικών εκρήξεων σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Από την αρχή της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης στην Αμερική, με το κίνημα Occupy New York, στις καταλήψεις των πανεπιστημίων το 2010, την Αραβική Άνοιξη, το κίνημα των πλατειών σε Ελλάδα και Ισπανία, την πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία, τις σφοδρές συγκρούσεις εργαζομένων στις Βρυξέλες, μέχρι την εξέγερση στο Ferguson στην Αμερική.

Σε ένα κόσμο που φλέγεται μέχρι σήμερα, η εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν ένα σημείο τομής, γιατί ήρθε στο προσκήνιο και συμμετείχε η «αόρατη» νεολαία. Οι μαθητές που έτρεχαν όλη μέρα στο σχολείο και στα φροντιστήρια για ένα αβέβαιο μέλλον, οι φοιτητές, οι επισφαλείς νέοι εργαζόμενοι, οι μετανάστες και κόσμος που δεν έβρισκε χώρο στις συλλογικές μορφές του κινήματος. Όλοι μαζί προσπάθησαν να εκφράσουν και να φτιάξουν τον δικό τους κόσμο, διακόπτοντας την κανονικότητα της καθημερινής ζωής.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα αιτήματα που δεν έθεσε ο Δεκέμβρης, με καπιταλιστικούς, υλικούς ή πολιτικούς όρους, αξίζει όμως να ξεχωρίσουμε το ερώτημα που τέθηκε τότε.

Μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς;

Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση 6 χρόνων από το Δεκέμβρη του 2008 η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 6:30μμ, στον χώρο της Λέσχης, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της σκηνοθετικής ομάδας "Χάι Λάιφ", Και τι δεν ήταν - "Μιλώντας για το Δεκέμβρη του 2008′' και θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συμμετάσχουν συντελεστές και συμμετέχοντες από το ντοκιμαντέρ.

πηγή : http://ydragogeio.gr/dekmbris-2008-proaggelos...