Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Κατάληψη δημαρχείου Ρεθύμνου

Ρέθυμνο : 2η ανακοίνωση της κατάληψης δημαρχείου 5/12

katalipsi-dhmarxeio-rethymnoy-4-12-14

Ο πολιτικός κρατούμενος Ν. Ρωμανός, καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 25η μέρα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Κάθε μέρα που περνά είναι σημαντική. Βάζοντας ανάχωμα την ίδια του τη ζωή διεκδικεί τα αυτονόητα: τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, βάσει των νόμων του ίδιου του κράτους, μετά την εισαγωγή του στο ΤΕΙ πειραιά.

Οι σύντροφοι και συγκατηγορούμενοί του για την ίδια υπόθεση, Γ. Μιχαηλίδης, Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης έχουν ξεκινήσει κυλιόμενα απεργία πείνας προκειμένου να εντείνουν την πίεση απέναντι στο κράτος. Ο Γ. Μιχαηλίδης έχει μεταφερθεί και αυτός στο νοσοκομείο καθώς βρίσκεται στην 18 μέρα απεργίας πείνας.

Στις 3/12 το συμβούλιο πλημμελειοδικών πειραιά απέρριψε το αίτημα του Ρωμανού για χορήγηση των αδειών. Στις 4/12 ο Ρωμανός επανέρχεται με νέο αίτημα.

Ο ίδιος κρατώντας αξιοπρεπή και άκρως πολιτική στάση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει μέχρι τέλους. Η αποφασιστικότητα του αγώνα του για μια ανάσα ελευθερίας αναδεικνύει και τις αιχμές του: η διεκδίκηση των αδειών δεν έχει στόχο ούτε την εφαρμογή ούτε την υπεράσπιση των νόμων αλλά τη βαθιά επιθυμία για απόδραση από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.

Η άρνηση χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών είναι κομμάτι της εντεινόμενης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Η κυριαρχία προσπαθεί να εφαρμόσει το πιο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ιστορία, να διασφαλίσει και να επεκτείνει τα συμφέροντα της. Έχοντας χάσει τα κοινωνικά ερείσματα που τη στήριζαν καταφεύγει στην καταστολή, τη γυμνή βία και την τρομοκρατία απέναντι σε όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι.

Αιχμή της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους είναι η λειτουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, τις οποίες το κράτος προορίζει κατά κύριο λόγο για τους πολιτικά κρατουμένους, τους οποίους φυσικά δεν αναγνωρίζει ως τέτοιους. Οι φυλακές μετατρέπονται σε κέντρα εξόντωσης καθώς στην πράξη καταργούνται κεκτημένα των κρατουμένων. Ένα ελληνικό Γκουαντάναμο που θα λειτουργεί τόσο ως τόπος βασανισμού των κρατουμένων όσο και ως φόβητρο για όποιον αποφασίζει να πάρει το μέρος της αντίστασης και του αγώνα.

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε την κατάληψη του δημαρχείου ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών πείνας.

"Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μια ευνουχισμένης ζωή ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορία" Ν. Ρωμανός

Καλούμε τους κατοίκους του ρεθύμνου να στηρίξουν την κατάληψη!

Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού!

Δράσεις:

Παρασκευή 5/12/14 συγκέντρωση-πορεία 6 μ.μ. Κατειλημμένο δημαρχείο

Σάββατο 6/12/14 πορεία 6 μ.μ. Κατειλημμένο δημαρχείο

Κατάληψη δημαρχείου ρεθύμνου 5/12/2014

πηγή : http://candiaalternativa.info/2014/12/05/%CF%