Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Κατάληψη Δημαρχείου Ρεθύμνου

κειμενάκι αντιπληροφόρησης με μορφή ερωταποκρίσεων για όσα ακούγονται σε σχέση με τον Νίκο Ρωμανό

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού μας αφορά όλους

Η φασιστική προπαγάνδα βρίσκει εύφορο έδαφος σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Το παρακάτω κείμενο προσπαθεί να απαντήσει στη σχετική φιλολογία για τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού, που μεταδίδεται σε σπίτια και καφενεία από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

Γιατί να σπουδάζουν οι κρατούμενοι;

Απαντάμε: Το κράτος ευαγγελίζεται ότι ο χαρακτήρας της κράτησης είναι σωφρονιστικός, επομένως η εκπαίδευση είναι κατάκτηση και αυτονόητο δικαίωμα.

Αν πάρει όμως ο Ν. Ρωμανός εκπαιδευτική άδεια μπορεί να δραπετεύσει.

Απαντάμε: Η αστική δικαιοσύνη σε όλο τον πλανήτη δικάζει βάσει πράξεων και όχι βάσει προθέσεων. Ποιος και πώς μπορεί να καθορίσει την πρόθεση;

Ναι, αλλά είναι εγκληματίας και απειλή για την κοινωνία.

Απαντάμε: Αυτοί που απειλούν την κοινωνία βρίσκονται έξω από τις φυλακές. Είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει χιλιάδες στην αυτοκτονία, στην εξαθλίωση, στον αργό ή γρήγορο θάνατο από ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας. Ο Νίκος Ρωμανός και οι σύντροφοί του στη ληστεία της τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης δεν έβλαψαν τη ζωή κανενός μας. Λήστεψαν μια τράπεζα. Ο Ν. Ρωμανός δεν συνιστά απειλή για καμιά κοινωνία, συνιστά απειλή για την κυριαρχία και τα φασιστικά της σχέδια. Αν το κράτος τον θεωρούσε απλό ληστή, θα είχε πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται. Το κράτος τον τιμωρεί επειδή θεωρεί ότι απειλείται από αυτόν. Τον τιμωρεί επειδή είναι αναρχικός.

Αλλά αφού ο Ρωμανός είναι από εύπορη οικογένεια γιατί λήστεψε την τράπεζα;

Απαντάμε: Η κοινωνική ληστεία (η ληστεία των πλουσίων προς όφελος των φτωχών) και η ληστεία τραπεζών από κοινωνικούς αγωνιστές έχει μια μακρά παγκόσμια παράδοση. Από τη μια πλευρά έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα: την ανακατανομή των πόρων που συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων ως μια μορφή κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και τη χρηματοδότηση του κοινωνικού αγώνα. Από την άλλη έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα: χτυπάει έναν από τους κυριότερους στύλους αυτού του συστήματος που μας εξαθλιώνει.

Γιατί μας αφορά ο αγώνας του Ρωμανού;

Απαντάμε: Μας αφορά, διότι ο Ν. Ρωμανός με τη μη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται, μπαίνει σε κατάσταση εξαίρεσης, σε αυτή τη θολή ζώνη όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, όπου το "κράτος πρόνοιας" δεν λειτουργεί. Το ίδιο συμβαίνει με ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Το κράτος συστηματικά προσπαθεί να μας εκφασίσει, να μας πείσει ότι κάποιοι είναι λιγότερο άνθρωποι ή μη-άνθρωποι, ότι οι ζωές τους αξίζουν λιγότερο απ' τις δικές μας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί πλασματικά μέτωπα, προσπαθώντας να αποτρέψει ολομέτωπη επίθεση που θα ανατρέψει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και θα δημιουργήσει μια κοινωνία με διαφορετικές αξίες.

Αφού ο Ν. Ρωμανός είναι αναρχικός, γιατί επιδιώκει την εφαρμογή των νόμων του κράτους;

Απαντάμε: Γιατί τα δικαιώματα που έχουμε όλοι μας στο πλαίσιο της παρούσας κρατικής δομής δεν παραχωρήθηκαν επειδή όσοι μας κυβερνούν μας αγαπάνε. Η υγεία, η εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα διαφορετικών ομάδων έχουν κατακτηθεί με αίμα και θυσίες. Στο όνομα όσων αγωνίστηκαν για αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω. Κάθε πισωγύρισμα δεν αφορά έναν άνθρωπο ή μια κοινωνική ομάδα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Δεν πρόκειται για τη μάχη ενός ανθρώπου, με του οποίου τις πολιτικές επιλογές μπορεί και να διαφωνούμε. Πρόκειται για τον αγώνα διεκδίκησης μιας ζωής με αξιοπρέπεια για τον καθένα και την καθεμιά μας.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του Ρεθύμνου να στηρίξουν τον αγώνα!

Κατάληψη Δημαρχείου Ρεθύμνου

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1536301/