Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στις 19.00

Αντιμιλιταριστικό καφενείο

Το πρώτο αντιμιλιταριστικό καφενείο της Πρωτοβουλίας για την ολική άρνηση στράτευσης που θα φιλοξενηθεί στην κατάληψη του Σινιάλο, στο Αιγάλεω. Μουσικές, προβολές, πρόσβαση σε αρχειακό υλικό δεκαετιών, αναγνωστήριο, γιατί πέρα από τον λόγο που παράγουμε, οργανώνουμε και τον χώρο μέσα από τον οποίο θα χτίσουμε εκείνες τις σχέσεις που θα πράξουν ενάντια στον στρατό και στον μιλιταρισμό.

Δυό λόγια πάνω στην πρωτοβουλία διοργάνωσης αντιμιλιταριστικών καφενείων

Η πρωτοβουλία για την ολική άρνηση στράτευσης δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, περίπου από τα μέσα του 2010. Σύντροφοι και συντρόφισσες δημιούργησαν αυτή τη συλλογικότητα ως ένα πεδίο αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, με στόχο την προώθηση του αγώνα ενάντια στο μιλιταρισμό και τις προεκτάσεις του. Ενάντια σε κάθε είδος εθνικισμού και κοινωνικού διαχωρισμού.

Ο αντιμιλιταριστικός αγώνας δεν είναι αποκομμένος από την ευρύτερη αντίσταση στην εξουσία. Γνωρίζουμε ότι ο μιλιταρισμός δε θα εκπέσει αυτόνομα, αλλά σε συνδυασμό με την ολική ρήξη με το υπάρχον σύστημα και την αντικατάστασή του από αυτοοργανωμένες κοινότητες, απαλλαγμένες από κάθε εξουσιαστική δομή. Απέναντι στα στρατοδικεία και τα αυτόφορα από τους στρατιωτικούς εισαγγελείς, απέναντι στα εξαχίλιαρα από τις εφορίες και την ολοένα και αυξανόμενη διάχυση της στρατιωτικής ιδεολογίας σε καιρό κρίσης, προτάσσουμε την ολική άρνηση στράτευσης σαν μια συνειδητή στάση αντίστασης και αλληλεγγύης. Σαν μια στάση στενά συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα, στην κατεύθυνση της ατομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Σε αυτό το κλίμα, ευελπιστούμε μέσω της δημιουργίας ενός καφενείου να καλύψουμε την επιθυμία για εύρεση περισσότερων κοινών τόπων και χρόνων συνάντησης με συντρόφους και συντρόφισσες. Με όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ολική άρνηση στράτευσης, αλλά και ευρύτερα το θεσμό του στρατού, καθώς και τις προεκτάσεις του στην καθημερινή πραγματικότητα. Την καθημερινότητα της κρατικής επιβολής και καταστολής, αλλά και της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Η αντιμιλιταριστική θεματολογία, δεν παραμένει μόνο στη στάση απέναντι στη θητεία και σε ότι προκύπτει από αυτή, αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα γύρω από τη λειτουργία του στρατού και τον αντίκτυπο που έχει η μιλιταριστική ιδεολογία στα κοινωνικά στρώματα. Δοκιμάζουμε αντιδομές που θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων κινηματικών πεδίων επικοινωνίας και ζύμωσης και κατ" επέκταση, νέων πεδίων αγώνα.

Το καφενείο θα γίνεται σε μηνιαία βάση, χωρίς σταθερή έδρα, σε διάφορους κινηματικούς χώρους και καταλήψεις της Αττικής. Εκεί όπου το πρόταγμα της ολικής άρνησης στράτευσης, βρίσκει τον επιθυμητό χώρο για να απλωθεί και να επικοινωνηθεί. Με προβολές και παρουσιάσεις, με μικρά ερεθίσματα για τη δημιουργία συζητήσεων, με αντιμιλιταριστική -και όχι μόνο- μουσική υπόκρουση, πλούσιο αρχειακό υλικό, αναγνωστήριο διάφορων αντιμιλιταριστικών εντύπων αλλά και με κείμενα και εκδόσεις της ίδιας της πρωτοβουλίας, απευθύνουμε το κάλεσμα σε όποιον/όποια ενδιαφέρεται να το πλαισιώσει.

επικοινωνία : http://olikiarnisi.espivblogs.net/2014/12/10/

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Δεκέμβριος 16h