Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 στις 21.00

Εκδήλωση για τις καταλήψεις

Στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, οι καταλήψεις, οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, οι κοινωνικές (αντι)δομές έχουν μπει στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών του Κράτους, που εν μέσω της όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών αντιθέσεων επιδιώκει να συντηρηθεί, επιτιθέμενο σε ό,τι αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Τον περασμένο Μάη πραγματοποιήθηκε η εκκένωση τoυ κοινωνικού κέντρου της Can Vies στη Βαρκελώνη, που ανακαταλήφθηκε και ανακατασκευάζεται, συσπειρώνοντας ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης. Στα τέλη Δεκέμβρη, έπειτα από την ψήφιση του αυταρχικού Νόμου Φίμωτρου, που ποινικοποιεί ουσιαστικά την πολιτική δράση, το ισπανικό κράτος εξαπολύει την «επιχείρηση Πανδώρα», στοχοποιώντας το αναρχικό κίνημα, εισβάλλοντας σε καταλήψεις και φυλακίζοντας συντρόφους/ισσες. Όλα αυτά, φυσικά, σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που ανέλαβαν την υπεράσπιση της κρατικής τρομοκρατίας.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα,οι καταλήψεις, που αποτελούν απ' τη μία εστίες αντίστασης στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας κι απ' την άλλη ψήγματα αντιπρότασης για την οικοδόμηση της ελευθεριακής κοινωνίας, βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με το μακρύ χέρι του κράτους καθώς η επίθεση στις ζωές μας, απ' την Kasa de la Muntanya μέχρι τη Villa Amalias, πρέπει να περάσει και πάνω απ' το τσάκισμα των αντιστάσεων, του ριζοσπαστικού λόγου και πράξης.

Η ανακατάληψη της Αντιβίωσης στα Γιάννενα, την Κυριακή 18 Γενάρη, όπως και το παράδειγμα της Can Vies, αποδεικνύουν πως οι ιδέες, οι αξίες, οι σχέσεις που ζωντανεύουν μέσα στους κατειλημμένους χώρους, δεν εκκενώνονται. Για εμάς που βλέπουμε την Αντιβίωση και τις καταλήψεις σαν κέντρα αγώνα με απεριόριστες δυνατότητες, σαν εστίες απ' όπου διαχέεται ο λόγος και οι δράσεις μας, σαν νέους ιστούς πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων τοπικά, αλλά και σε ευρύτερο πεδίο, ο αγώνας για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση αποκτά, απ' τη 18η Γενάρη, ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του.

Η συντακτική ομάδα Ιωαννίνων της εφημερίδας δρόμου Άπατρις, διοργανώνει προβολή/συζήτηση στην ανακατειλημμένη Αντιβίωση, την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 21:00, με βασικές θεματικές:

- Can Vies: Εκκένωση / Ανακατάληψη / Ανακατασκευή, προβολή βίντεο, συνέντευξης με συντρόφισσα απ' τη Βαρκελώνη
- Παρουσίαση του Νόμου Φίμωτρου και της Επιχείρησης Πανδώρα στην Ισπανία

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Ιανουάριος 22h