Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στις 20.30

Προβολή: Βίαιος Αύγουστος: Οι ανθελληνικές ταραχές στο Τορόντο

Αυτή την Παρασκευή, 23/1, προβολή σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

ΑΝ-ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Το ξεφτισμένο όνειρο της Δύσης παρακινεί όλο και περισσότερους νέους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα της κρίσης. Οι προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή στις «πολιτισμένες» χώρες των «ίσων ευκαιριών» συσκοτίζουν τους σκληρούς ταξικούς διαχωρισμούς, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό που επικρατούν για τους μετανάστες εργάτες εκεί, όπως και εδώ. Δύο ταινίες για τους έλληνες μετανάστες στην αμερικανική ήπειρο στις αρχές του περασμένου αιώνα, που συμβάλλουν στην απαραίτητη για μας απομυθοποίηση του σύγχρονου αμερικάνικου -και όχι μόνο- «ονείρου»...

Παρασκευές στις 8:30μμ Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα

Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

www.eksegersi.gr

~Παρασκευή 23/1/2015~ ΑΜΕΡΙΚΑ, ΑΜΕΡΙΚΑ

(America America, ΗΠΑ, 1963, 174')

Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Ηλίας Καζάν

Διανομή: Park Circus

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ηλία Καζάν «Το χαμόγελο της Ανατολής», στο οποίο αφηγείται τις περιπέτειες του θείου του από την Καππαδοκία ως την Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο νεαρός Σταύρος Τοπουζόγλου ονειρεύεται να ταξιδέψει στη Γη της Επαγγελίας και να ξεφύγει από τους διωγμούς και την καταπίεση που υφίστανται Ελληνες και Αρμένιοι από τους Τούρκους στη Μικρά Ασία. Με τις πενιχρές οικονομίες της οικογένειάς του ξεκινάει αρχικά για την Κωνσταντινούπολη, και μέσα από επεισοδιακά περιστατικά και περιπέτειες καταλήγει στο καράβι για την Αμερική... Σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, η ταινία του Καζάν είναι ταξικά πολύ πιο συνεπής από το δημιουργό της, ο οποίος κατέδωσε το 1952 οκτώ συναδέλφους του, ανάμεσά τους και τον Ζιλ Ντασέν, στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι... Η ταινία βραβεύτηκε με το Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 1963.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα: http://kazan.tainiothiki.gr/αμέρικα-αμέρικα/

~Παρασκευή 30/1/2015~ ΒΙΑΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ, 1918

(Violent August: The 1918 Anti-Greek riots in Toronto, Καναδάς, 2010, 47')

Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Τζον Μπέρι

Την 1η Αυγούστου του 1918 εξαπολύθηκε πογκρόμ από Καναδούς εναντίον των ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο, το οποίο κράτησε τέσσερις μέρες και είχε ως αποτέλεσμα ζημιές που πλησίασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η καναδική αστυνομία και η εθνοφρουρά παρακολουθούσαν αμέτοχες όλο σχεδόν το διάστημα των επιθέσεων, στις οποίες υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 20.000 άνθρωποι. Ο Τζον Μπέρι δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τις ταραχές εκείνων των ημερών, οι οποίες, όπως λέει, αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ανθελληνική διαδήλωση στην ιστορία. Με συνεντεύξεις ιστορικών και μελών των οικογενειών των πληγέντων, ο κινηματογραφιστής επιχειρεί να παρουσιάσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στον Καναδά την περίοδο του Α' Παγκόσμιου πολέμου που καλλιέργησαν το ρατσισμό εναντίον των ελλήνων μεταναστών, με αποκορύφωμα το αυγουστιάτικο πογκρόμ.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα: www.violentaugust.com

-------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝ-ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ Παρασκευές στις 8:30 μμ // Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα // Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

www.eksegersi.gr

πηγή : http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE...