Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στις 20.00

Προβολή ταινίας: Όμορφα χωριά όμορφα καίγονται

''Όμορφα χωριά όμορφα καίγονται'' (Lepa Sela Lepo Gore)

Σκηνοθεσία: Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς

Παίζουν: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο

Γιουγκοσλάβικη, 1995, 125'

Δύο αδερφικοί φίλοι (ο Μίλαν- Βόσνιος χριστιανός- και ο Χαλίλ- Βόσνιος μουσουλμάνος) ζουν σ' ένα χωριό της Βοσνίας, μεγάλωσαν μαζί στον "υπαρκτό" σοσιαλισμό του Τίτο και της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο με το ξέσπασμα του εμφυλίου μεταξελίσσονται σε στρατευμένους νέους στην υπόθεση της "εθνικής και θρησκευτικής" ολοκλήρωσης με το όπλο στο χέρι.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο τίτλος της ταινίας είναι παράφραση ενος εδαφίου της νουβέλας "Voyage au bout de la nuit"(Journey to the End of the Night) του συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline, που περιέγραφε φλεγόμενα χωριά κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμιού πολεμού . Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικό τοπίο στο Višegrad της Bοσνίας(Σερβικός τομέας) και κάποιες σκηνές έλαβαν μέρος σε μέρη όπου είχαν γίνει πραγματικές μάχες. Το 1996 στο φεστιβάλ θεσσαλλονίκης απέσπασε το βραβείο κοινού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η μουσική της ταινίας δένει άψογα με το σενάριο και κορυφώνεται μέσα από το κομμάτι ''Igra rokenrol cela Jugoslavija" απο τους σέρβους ρόκερς Elektricni Orgazam.

πηγή : http://kinimatografospasamontana.blogspot.gr/2015/01/1-800.html