Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 17.45

(!) Παρέμβαση για την εργοδοτική αυθαιρεσία της Migato

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ.

Η εταιρεία MIGATO υπαναχώρησε σχετικά με την εργαζόμενη που είχε απολυθεί με το κόλπο της ανανέωσης της σύμβασης εργασίας.

http://www.somt.gr/node/3999

Η παρέμβαση που είχε οργανωθεί στη MIGATO Βόλου, Ερμού 137, δεν αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.


Ο χαρακτήρας της παρέμβασης αλλάζει και σκοπός πλέον είναι να ενημερώσουμε ότι μόνο ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας μπορεί να νικήσει αλλά και για να ενθαρρύνουμε κυρίως τις εργαζόμενες να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά γιατί είναι αναρίθμητα και δυστυχώς δεν δημοσιοποιούνται ποτέ.

Το ραντεβού μας είναι για Παρασκευή, 13/2, 5.45μμ στην πλ. Πανεπιστημίου επί της Ερμού.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα χαιρετίζει τη νίκη της εργαζόμενης γυναίκας που η εταιρεία MIGATO είχε απολύσει παράνομα και καταχρηστικά, μόλις εκείνη ανακοίνωσε το ευχάριστο της εγκυμοσύνης της. Έπειτα από συνεχείς κινητοποιήσεις ταξικής αλληλεγγύης και διεκδίκησης του σωματείου της(Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) και δεκάδων συμπαραστεκόμενων σωματείων και συλλογικοτήτων, η εταιρεία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταβάλλει άμεσα αποζημίωση για το διάστημα προστασίας λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας.

Το ΕΕΚ καταγγέλλει την εταιρεία που υπέβαλλε την εργαζόμενη σε αυτό το βασανιστήριο για το αυτονόητο. Γνωρίζουμε καλά πως οι αρχές και το ήθος των καπιταλιστών ξεκινάνε και τελειώνουν στην αρπαγή του μόχθου της εργατικής τάξης, στην εκμετάλλευση, εξάντληση και απόρριψή μας σαν σκουπίδια, όταν η υγεία ή οι επιλογές στην προσωπική μας ζωή δεν συμφέρουν τα αφεντικά. Όπως αποδείχθηκε, το μόνο που κόβει τις ορέξεις τους είναι η ενεργή κινητοποίηση της εργατικής τάξης.

Η περίπτωση της εταιρίας υποδημάτων ΜΙGATO δεν ήταν εξαίρεση: Η εργαζόμενη μισθωτή τεχνικός δούλευε υπό το εκβιαστικό καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Αμέσως μόλις δήλωσε την εγκυμοσύνη της, υποχρεώθηκε σε λύση της σύμβασής της με υποκριτικές υποσχέσεις της εταιρείας πως δήθεν θα προχωρήσει στην υπογραφή νέας. Με αυτή την άθλια τακτική του «στρίβειν δια της νέας σύμβασης», αναίσχυντα έπειτα της δήλωσαν πως πλέον… παραιτήθηκε οικειοθελώς(!).

Τα αντίστοιχα κρούσματα είναι αναρίθμητα και σπάνια καταγγέλλονται ή δημοσιοποιούνται. Νεαρές γυναίκες μόλις ανακοινώνουν ή μόλις γίνει αντιληπτό πως εγκυμονούν, δέχονται ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Αν δεν υποκύψουν στον φόβο και στην ντροπή, επιβαρύνονται οι βάρδιες και τα καθήκοντά τους. Για να προστατέψουν τη ζωή του παιδιού τους και να γλιτώσουν από αυτόν τον βασανισμό, συνήθως εγκαταλείπουν σιωπηλά τη δουλειά τους, προτιμώντας μια στερημένη παρά μια εξευτελισμένη ζωή.

Το σύνολο των συνθηκών εργασίας και το διάχυτο καθεστώς ανεργίας, δεν είναι πια ανεκτά από την εργατική τάξη και το φτωχό λαό. Κάθε μας βασική ανάγκη και κάθε μας χαρά κι επιθυμία βρίσκονται πια σε ευθεία σύγκρουση με το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Απαιτούμε όλες οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα να χαρούν την εγκυμοσύνη τους, να μεγαλώνουν ήρεμα τα μωρά τους, να απολαμβάνουν κοινωνική ζωή ως μητέρες και να επιστρέφουν ομαλά στην δουλειά τους. Το κράτος και το σύστημα που δεν μπορεί να προστατεύει αυτό το δικαίωμα, είναι ένα κράτος κι ένα σύστημα για τα σκουπίδια. Κάθε γυναίκα δικαιούται να ζει και να εργάζεται σε μια κοινωνία που δεν αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη σαν προβληματική παρένθεση.

-Απαιτούμε την πλήρη οικονομική και ηθική υποκατάσταση όλων των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτό το βασανιστήριο.

-Απαιτούμε να αυστηροποιηθούν οι ποινές για όποιο αφεντικό επιχειρεί να κανιβαλίσει τη ζωή μας.

-Απαιτούμε να προστατεύεται εντελώς και πλήρως η μητρότητα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον συνδικαλισμό των γραφειοκρατών που είναι δεμένος με το κράτος και τα αφεντικά. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας, είναι αν οι εργάτες δράσουν σε πολιτική ανεξαρτησία και πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο σε κάθε χώρο δουλειάς.

Δεν έχουμε κανένα κοινό σκοπό και συμφέρον με τα αφεντικά μας, γι' αυτό οι ταξικές συνεργασίες είναι απέναντι κι ενάντια στην εργατική τάξη κι οδηγούν στην καταστροφή της ζωής της. Το ΕΕΚ παλεύει για ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο που θα αναπτύξει ένα τολμηρό και μαζικό πολιτικό-διεκδικητικό κίνημα της -εργαζόμενης ή άνεργης- εργατικής τάξης και θα επιτρέψει σε όλο τον λαό να πάρει πίσω την κλεμμένη ζωή του. Δεν θα αφήσουμε να εξαϋλωθούν οι ελπίδες μας σε κακοφτιαγμένα σενάρια διαχείρισης. Θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και θα ανοίξουμε τον δρόμο για να οργανώσουμε κομμουνιστική κοινωνική ζωή: αλληλεγγύης, ελευθερίας και συντροφικότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο όλο.

Καλούμε εργαζόμενους και ανέργους να αγωνιστούμε ενωμένοι ενάντια στα αφεντικά και στο κράτος που μας καταστρέφουν τις ζωές. Καλούμε τις γυναίκες -κι ιδιαίτερα τις μέλλουσες μητέρες- κι όλους τους συντρόφους τους στη ζωή και στον αγώνα να πρωτοστατούν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα ενάντια σε παρόμοιες επιχειρήσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

ΕΕΚ

13/02/2015

πηγή: http://eekmag.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html


ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ! - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ MIGATO ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Κανένας εργαζόμενος δε θα μείνει μόνος!

Στην εργοδοτική αυθαιρεσία απαντάμε με συλλογική οργάνωση και αγώνα!

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 13/02 στο κατάστημα της MIGATO στο Βόλο

(Ερμού 137 και Ιωλκού) στις 18:00

Ελαστικές μορφές εργασίας, μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις, συνθέτουν το ζοφερό τοπίο, στο οποίο μας επιβάλλουν να ζούμε τα οικονομικά προγράμματα της ευρωζώνης και των διεθνών τοκογλυφικών οργανισμών. Οι έχοντες συνεχίζουν να συσσωρεύουν κέρδη στις πλάτες μιας όλο και πιο πλατιάς αφαιμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η εργοδοσία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δώσει το μήνυμα «Μην αγωνίζεστε, μην απαιτείτε, μην οργανώνεστε συλλογικά» γιατί η απόλυση και η χειροτέρευση των εργασιακών όρων περιμένουν στη γωνία όσους τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι».

Στην πιο χυδαία και ακραία μορφή της η εργοδοτική αυθαιρεσία, θέτει στο στόχαστρο γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες και εγκύους. Μετά από καταγγελίες για εκφοβισμό εγκύου από την ΠΑΝΘΕΟΝ στο Ηράκλειο, ξυλοδαρμό εργαζόμενης στην ίδια πόλη, απειλές για απολύσεις και ψυχολογικές πιέσεις σε εγκύους και μητέρες, ακόμα μία συναδέλφισσα αποφάσισε να σπάσει το φόβο και να καταγγείλει την καταχρηστική απόλυσή της λόγω εγκυμοσύνης από την εταιρία υποδημάτων ΜΙGATO. Η εργοδοσία αποθρασσυμένη από τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους, καταπατώντας τα όποια εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα και ενώ σημειώνει τζίρους εκατομμυρίων απέλυσε εργαζόμενη τεχνικό, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αμέσως μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.

Η συνάδελφος που εργαζόταν υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών, μόλις ενημέρωσε ότι είναι έγκυος, η εργοδοσία την ανάγκασε να υποβάλλει την παραίτησή της, επικαλούμενη υπογραφή νέας σύμβασης με αλλαγή των όρων εργασίας. Η νέα σύμβαση δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην εργαζόμενη. Αντιθέτως, στις συνεχείς ερωτήσεις της συναδέλφου, η εταιρία απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίξε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα της εργαζόμενης για την επαναπρόσληψή της. Τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές λέσχες, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις κατοίκων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας επέλεξαν να τηρήσουν αδιάλλακτη στάση. Στην επιθεώρηση εργασίας στις 4/2, ζήτησαν αναβολή. Πιεζόμενοι από τη μαζικότητα και την επιμονή των κινητοποιήσεων ζήτησαν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, επικαλούμενοι «διαπραγματεύσεις» των δικηγόρων έως την συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας στις 20/02, χωρίς ωστόσο να αποδέχονται τα αιτήματα της εργαζόμενης.

Σήμερα, Παρασκευή 13 Φλεβάρη, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για παραστάσεις διαμαρτυρίας σε καταστήματα της Migato σε όλη την χώρα.

Η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας ενώνει τη φωνή της με όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις, που μάχονται για την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος που επιβιώνει πάνω στη φτώχια και την ανεργία που δημιουργεί.

Με όπλο μας τη συλλογική οργάνωση ανέργων και εργαζομένων, κερδίζουμε με ανυποχώρητους αγώνες όσα μας έκλεψαν και όσα μας ανήκουν!

Άμεση επαναπρόσληψη και πλήρη ηθική αποκατάσταση της εγκύου συναδέλφου από τη MIGATO!

.

Δηλώνουμε σε κάθε αφεντικό που νομίζει ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων ότι θα μας βρίσκει μπροστά του!

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου

Μεταμορφώσεως 19

πηγή : https://lesxivolou.wordpress.com/2015/02/12/%