Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 19.00

Απολογισμός αντιφασιστικής πορείας ενάντια στη φιέστα της ΧΑ για τα Ίμια (31/1)

Το Σάββατο 31/1/2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αντιφασιστική πορεία ενάντια στη φιέστα της ΧΑ για τα Ίμια, σύμφωνα με τους στόχους που είχαμε θέσει οι συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και ομαδοποιήσεις που συμμετείχαμε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης πορείας, μετά από προεργασία δυο περίπου μηνών. Από την ίδια την πορεία αλλά και την προετοιμασία που προηγήθηκε θεωρούμε ότι μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

Η μαζικότητα της πορείας αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο και σημαντική κατάκτηση για την περαιτέρω ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του αντιφασιστικού κινήματος. Την ίδια στιγμή το φασιστικό μπλοκ που συμμετείχε στον εθνικιστικό εορτασμό των Ιμίων ήταν μικρότερο σε μαζικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή μακριά από την μαζικότητα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πορείας και να αναγάγουν το ζήτημα στην επιλογή της κυβέρνησης να μην παρατάξει εμφανώς τις δυνάμεις καταστολής.

Σημαντικό ρόλο για τη μαζική συμμετοχή στην πορεία έπαιξε η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Η διαδικασία που σχηματίστηκε βοήθησε στην άμεση απάντηση απέναντι στο κάλεσμα της ΧΑ, είχε έτοιμο πολιτικό πλαίσιο (το οποίο διαμορφώθηκε από τη συλλογική επεξεργασία) και σχεδιασμό. Αμέσως μετά το κάλεσμα της ΧΑ αναρτήθηκε και διακινήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο το κάλεσμα της διοργανωτικής διαδικασίας, με έτοιμη αφίσα και συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Από την επόμενη κιόλας μέρα τυπώθηκαν και κολλήθηκαν μαζικά αφίσες σε διάφορες γειτονίες της Αθήνας, οι οποίες μπορούν την επόμενη φορά να είναι και περισσότερες. Επίσης, την Παρασκευή 30/1/15 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική μοτοπορεία που κινήθηκε στα δυτικά, από το Περιστέρι, στο Κερατσίνι (σημείο δολοφονίας του Π. Φύσσα) και κατέληξε στο κέντρο της Αθήνας.

Η προετοιμασία που είχε προηγηθεί δημιούργησε εμπιστοσύνη και σε άλλες συλλογικότητες που δεν συμμετείχαν στην διοργανωτική διαδικασία να καλέσουν τελικά στην πορεία. Το άμεσο κάλεσμα και η οργανωμένη προσπάθεια έδωσε στη διοργανωτική διαδικασία το προβάδισμα, ώστε αφενός να θέσει το πολιτικό πλαίσιο στην πορεία, το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από άλλους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή και αφετέρου να την ακολουθήσουν άλλες συλλογικότητες και χώροι. Από την άλλη, η μαζική συμμετοχή στην πορεία ευνοήθηκε και από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πορεία μετά τις εκλογές και ένα κομμάτι κόσμου κατέβηκε διερευνητικά στη νέα κατάσταση στο δρόμο και με τη διάθεση συνέχισης και αναβάθμισης των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Επιπλέον, το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε η ΧΑ απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι ο φασισμός δεν νικιέται με τις κρατικές διώξεις και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε απέναντι του, ενώ η πραγματοποίηση της πορείας αμέσως μετά τις εκλογές έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο του αγώνα να δώσει μια άμεση μαζική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση το μπλοκ της διοργάνωσης ήταν από την μια το μεγαλύτερο σε όγκο στην πορεία και από την άλλη έδινε προς τα έξω, οπτικά, μαχητική εικόνα, δεν προεξοφλούσε δηλαδή αν η διαδήλωση στη συνέχεια θα κινούταν λιγότερο ή περισσότερο επιθετικά. Κομματικοί φορείς που κάλεσαν και συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πορεία δεν είχαν από πριν καμία «εγγύηση» σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που αυτή θα έπαιρνε, δεν τους δόθηκε το περιθώριο να διαπραγματευτούν το ρόλο της οργανωτικής διαδικασίας στην υλοποίηση, τη στάση και την κατεύθυνση της πορείας, ούτε επιχείρησαν κάτι ανάλογο.

Η διοργανωτική διαδικασία είχε εξ αρχής θέσει τα χαρακτηριστικά που εκτιμούσε ότι έπρεπε να έχει η ίδια η πορεία προκειμένου να υλοποιήσει σε υλικό επίπεδο τον πολιτικό της στόχο και πλαίσιο και αυτά τα χαρακτηριστικά υλοποιήθηκαν. Είχαμε δηλαδή αποφασίσει ότι η περιφρούρηση της πορείας πρέπει να έχει συγκροτημένα χαρακτηριστικά, να λειτουργεί άμεσα και ενιαία, να διεκδικήσει απέναντι σε κάθε τυχόν απαγόρευση το δρόμο και την διεξαγωγή της πορείας, να υπερασπιστεί το σώμα της διαδήλωσης απέναντι σε κάθε επίθεση από μπάτσους ή φασίστες.

Στη συγκεκριμένη πορεία, παρότι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής δεν ήταν εμφανής, θεωρήσαμε ότι είχε σημασία το μοντέλο που επιλέξαμε να δοκιμαστεί στην πράξη και ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα προς τον αντίπαλο για τις δυνατότητες συγκρότησης του δικού μας στρατοπέδου. Η στάση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προεξοφλεί την τακτική της στο επόμενο διάστημα και οι δομές μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν πρακτικά τόσο την κρατική καταστολή όσο και τυχόν επιθέσεις των φασιστών ή του βαθέως κράτους.

Ωστόσο αποδείχθηκε ότι το οργανωτικό μοντέλο είναι σωστό γιατί εξασφαλίζει αμεσότητα στις αποφάσεις, συνοχή στην πορεία και την περιφρούρηση. Οι ρόλοι που κάθε φορά επιλέγουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί δεν είναι παγιωμένοι, δεν στελεχώνονται από ειδικούς, δεν είναι μόνιμοι, αλλά είναι καθήκοντα που σταδιακά πρέπει όλοι και όλες να κατακτάμε, να είμαστε έτοιμοι να στεκόμαστε κριτικά και αυτοκριτικά μεταξύ μας. Αντίστοιχα, λάθη στο οργανωτικό εντοπίζονται για να διορθωθούν την επόμενη φορά. Γενικά η εμπειρία πρέπει να κρατηθεί για το μέλλον, ώστε να βελτιωθούμε σε όποια σημεία έχουμε αδυναμία.

Από πλευράς μας θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιμέρους επιλογές της διοργανωτικής διαδικασίας σε ζητήματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη κάθε δράσης μπορεί να διαφοροποιούνται από το σχεδιασμό και πρέπει να εξυπηρετούν τον κεντρικό πολιτικό στόχο που τίθεται κάθε φορά. Δηλαδή δεν πρέπει να δεσμευόμαστε αυστηρά σε ότι έχουμε σχεδιάσει, αλλά να έχουμε ευελιξία και εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο κεντρικός στόχος.

Αντίστοιχα, η οργανωτική αντίληψη που ακολούθησε η διαδικασία πρέπει σταδιακά να προσπαθούμε να διαπνέει όσο περισσότερους συντρόφους είναι δυνατόν. Δηλαδή ο κόσμος να στέκεται στα μπλοκ περισσότερο οργανωμένα και συγκροτημένα, να βασίζεται στις δυνάμεις του, ώστε και η περιφρούρηση να στηρίζεται από μέσα, ιδίως σε πιο τεταμένες καταστάσεις (είτε αυτές είναι περιπτώσεις που επιλέγουμε να αμυνθούμε είτε να επιτεθούμε). Αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πρέπει πολιτικά να προωθείται σταδιακά.

Από την άλλη, η επιτυχής διεξαγωγή μιας τέτοιας μαζικής αντιφασιστικής πορείας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επόμενες δράσεις λιγότερο ή εξίσου μαζικές, οι οποίες πιθανόν θα έχουν και άλλα χαρακτηριστικά στο δρόμο. Με άλλα λόγια, εκτιμούμε ότι η εμπειρία της συγκεκριμένης πορείας, με την περιφρούρηση των χαρακτηριστικών της, θα βοηθήσει στη μαζική συμμετοχή σε επόμενες πορείες, στο ανέβασμα της αυτοπεποίθησής του κόσμου, ώστε να συμμετέχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε στο εξής στην πράξη ότι ακόμα και οι μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις μπορεί να έχουν μαχητικά χαρακτηριστικά.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα είχε θετικό αποτέλεσμα. Συλλογικότητες και πρωτοβουλίες συντρόφων με διαφορετικές καταβολές καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια διαδικασία που έβαλε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και κατόρθωσε να τους πετύχει. Από τη δυναμική της πορείας και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη η διαδικασία αυτή να αναζητήσει τον τρόπο συνέχισής της, καθώς και να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή και άλλων ομάδων. Τόσο ο αντιφασιστικός αγώνας όσο και ευρύτερα το ανταγωνιστικό κίνημα δεν είναι υπόθεση λίγων ή ειδικών. Είναι ανάγκη να οργανώνονται οι σύντροφοι μας σε ομάδες και συλλογικότητες, να συντονίζονται και να παίρνουν πρωτοβουλίες για δράσεις, να επεξεργάζονται και να συνδιαμορφώνουν συλλογικά πολιτικά πλαίσια, να θέτουν συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, να κατεβαίνουν συγκροτημένα στο δρόμο.

Το εγχείρημά μας να σταθούμε με αυτόν τον τρόπο στο δρόμο ήταν η συνέχιση μιας συζήτησης και προσπάθειας χρόνων στο κίνημα, ώστε σταδιακά οι πολιτικοί στόχοι που κάθε φορά θέτει να υλοποιούνται στη δράση με τον πιο αποτελεσματικό και δυναμικό τρόπο και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι μια προσπάθεια που δεν είναι αποκλειστικά δική μας, χρειάζεται τη συνεισφορά, τον εμπλουτισμό και την επεξεργασία από όλες τις ομάδες και τους συντρόφους για την βελτίωση και την παραπέρα συνέχισή της.

Τέλος, κρίνουμε αναγκαίο να δημιουργείται το πεδίο εκείνο που θα επιτρέπει στο κίνημα, στους συντρόφους και τις ομάδες που το συγκροτούν, να ασκούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την συντροφική κριτική και αυτοκριτική, να διορθώνονται λάθη και να χαράσσονται κατευθύνσεις, και στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε απολογιστική συνέλευση για την αντιφασιστική πορεία την Παρασκευή 13/2/2015, στο Πολυτεχνείο, Αμφ. Γκίνη, ώρα 19:00.

Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου,

Από τις γειτονιές Αγ. Νικόλα-Πατήσια-Κυψέλη,

Bloko, Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου, Κόκκινη Γραμμή,

Αναρχικοί/ές, Αντιφασίστες/στριες, Κομμουνιστές/στριες

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1539530/