Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 13.30

Συνέντευξη Τύπου του Παρατηρητηρίου για το Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ

Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, στις 13:30, στην αίθουσα του 3ου ορόφου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 23) το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου.

Την άνοιξη του 2014, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, συστάθηκε το Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ. Μια πρώτη δράση που αναλάβαμε ήταν η συμμετοχή στο πείραμα εθελοντικής υιοθέτησης από ΜΜΕ ενός Συμφώνου αρχών για την κάλυψη θεμάτων, που σχετίζονται με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες (επισυνάπτεται), το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Το Σύμφωνο υιοθετήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ για την περίοδο πριν τις Ευρωεκλογές. Το Παρατηρητήριο ανέλαβε να παρακολουθήσει την εφαρμογή του Συμφώνου.

Σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς καταρτίσαμε ένα εργαλείο που μέσω 8 ερωτήσεων ποσοτικοποιεί το βαθμό συμμόρφωσης με το Σύμφωνο. Το εργαλείο εφαρμόστηκε στις εφημερίδες που υιοθέτησαν το Σύμφωνο κατά την περίοδο ισχύος του (περί των εκλογών του Μαΐου), στις ίδιες εφημερίδες την προηγούμενη περίοδο (για λόγους σύγκρισης) καθώς και σε αρκετές άλλες εφημερίδες κατά την περίοδο ισχύος του Συμφώνου (και πάλι για λόγους σύγκρισης). Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Θα καταθέσουμε, επίσης, πρόταση για ένα νέο εγχείρημα, που θα αξιοποιήσει την εμπειρία της πρώτης συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει μια νέα, αυτή τη φορά σχετικά με τους όρους κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους συντονιστές του Παρατηρητηρίου κ. Ελευθερία Κουμάντου (ekouexmandou@yexahoo.gr) και κ. Χάρη Σαββίδη (hsav@hotmailex.com).

πηγή : http://www.antinazizone.gr/2015/03/blog-post_...