Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στις 11.00

Πασχαλινό παζάρι

Το πρώτο μας Bazaar!

Πρόγραμμα

12:30 κουκλοθέατρο

13:30 συλλογική κουζίνα (με ελεύθερη οικονομική συμμετοχή)

14:30 κατασκευή για παιδιά: σπιτάκι από ρολό χαρτιού

15:00 κατασκευή για μεγάλους: κηραλοιφή

15:00 παιχνίδια στη φύση για παιδιά

17:00 κατασκευή για παιδιά: πορτοφολάκια από χάρτινα κουτιά γάλακτος

Που θα μας βρειτε;
Μετά την ΕΨΑ στην Αγριά στρίβουμε δεξιά στο στενό που είναι κολλητά στο βενζινάδικο ΕΤΕΚΑ. Στο τελος αυτού του δρομου στριβουμε αριστερά όπου και παρκάρουμε. Ακολουθουμε τα μπαλόνια περπατώντας μέχρι τα Μπισκουνια. Για περισσοτερες πληροφοριες :
http://biskounia.blogspot.gr/
ta.bexiskounia@outlookex.com

Η ταυτότητά μας

Το ξεκίνημα

Τα Μπισκούνια (μικρά παιδάκια στην καλύμνια ντοπιολαλιά) είναι ένα κοινωνικό εγχείρημα στην Αγριά Βόλου που γεννήθηκε από την ανάγκη μιας ομάδας γονέων για μία διαφορετική εκπαίδευση των παιδιών τους.
Τρία χρόνια πριν ένα κέντρο ΑΜΕΑ φιλοξενούσε τις εβδομαδιαίες συναντήσεις γονέων, παιδιών και κάποιες φορές παιδαγωγών αναζητώντας επικοινωνία και δικτύωση για τους ενήλικες και κοινωνικοποίση για τα παιδιά. Έτσι τον προηγούμενο χρόνο μία ομάδα παιδαγωγών, γονέων και παιδιών άρχισε να δραστηριοποιείται σε καθημερινή βάση για τη δημιουργία ενός πιο ελεύθερου σχολείου.

Η συνέχεια

Τα «Μπισκούνια» είναι ένα συλλογικό εγχείρημα παιδαγωγών, γονέων και αλληλέγγυων για μια διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση και για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης μέσω της ενεργού συμμετοχής και της αυτο-οργάνωσης. Στα Μπισκούνια προτείνουμε μια άλλη σύλληψη της έννοιας του σχολείου τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ως γενικές αρχές παιδαγωγικής προσέγγισης έχουμε :

  • Την καθημερινή επαφή με τη φύση και τον υπαίθριο χώρο ως περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για ενίσχυση της κίνησης, της εξερεύνησης, του πειραματισμού
  • Το παιδί να είναι συνδημιουργός της μάθησής του (βιωματική μάθηση)
  • Την ελευθερία στο παιχνίδι, στην εξερεύνηση και στην έκφραση με σεβασμό στα όρια της ελευθερίας του άλλου
  • Την αποδοχή και κατανόηση των συναισθημάτων του παιδιού
  • Την ενθάρρυνση της αλληλέγγυας διάθεσης και του αισθήματος κοινότητας
  • Τον σεβασμό στο χρόνο προσαρμογής του παιδιού

Στα Μπισκούνια συν-αποφασίζουμε και συν-δημιουργούμε με κύριο εργαλείο την συνέλευση.
Συμμετέχουμε κυκλικά στις εργασίες και δραστηριότητες του εγχειρήματος. Επιδιώκουμε δικτύωση-επαφή με αντίστοιχα αυτό-διαχειριζόμενα εγχειρήματα καθώς και με άλλες δομές που προωθούν ή υποστηρίζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη. Γιατί …« Δεν είναι τόσο σημαντικό στη ζωή για ένα παιδί να μάθει να μετράει όσο το τι μετράει στη ζωή».

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/56510/