Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 στις 9.30 πμ

Συγκέντρωση για ασφαλιστικά δικαιώματα και εργατικές διεκδικήσεις

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Σταδίου 29) ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/4 09:30

Τα τελευταία χρόνια το ασφαλιστικό έχει αποτελέσει έναν από τα βασικά ζητήματα των μηχανικών και τεχνικών. Οι πολιτικές του μνημονίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όλα τα προηγούμενα χρόνια διέλυσαν τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχαν τα ταμεία, εκτόξευσαν τις εισφορές, απαξίωσαν τις παροχές και τις συντάξεις, μετατρέποντας εν πολλοίς την κοινωνική ασφάλιση σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό ο οποίος σε ένα μεγάλο βαθμό εξυπηρέτησε τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους, την αιμοδότηση του τραπεζικού συστήματος και του κεφαλαίου.

Σήμερα, το 68% των «ελευθέρων επαγγελματιών» μηχανικών (δηλαδή των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων) αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, παραμένοντας χωρίς υγειονομική περίθαλψη, σωρεύοντας υπέρογκες οφειλές, οφειλές που διαρκώς φορτώνονται με επιπλέον προσαυξήσεις. Οι άνεργοι όχι μόνο δεν απολαμβάνουν επιδόματος ανεργίας αλλά ούτε καν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών. Από την άνοιξη του 2014 έχουν υλοποιηθεί οι αυξήσεις των εισφορών ενώ τώρα οι μηχανικοί απειλούνται με την απαίτηση από το ταμείο για καταβολή αναδρομικών οφειλών από 1/7/2011. Επίσης, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απειλούνται νέες αυξήσεις στις εισφορές, βάση της αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αρνητικά για τις εξαιρετικά οξυμένες ανάγκες των μηχανικών. Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει δέσμευση για καμία από τις διεκδικήσεις που εδώ και καιρό θέτουμε. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απλά ανανεώνονται τα μέτρα που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων ακάλυπτους. Οι αυξήσεις των εισφορών παραμένουν, το νέο μνημονιακό ασφαλιστικό δεν καταργείται και είμαστε ένα βήμα πριν τον καταλογισμό των αναδρομικών οφειλών. Οι άνεργοι συνεχίζουν να χρωστούν στο ταμείο και να μην τους αναγνωρίζεται καν η ιδιότητα του ανέργου. Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που ψηφίστηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα κλείνει την συζήτηση για διαγραφή χρεών, καθιστά όλα τα χρέη απαιτητά και αναπαράγει την εισπρακτική λογική που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο διακανονισμός των 100 δόσεων, προβλέπει κάποιες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις των εισφορών (πρόστιμα) με εισπρακτικά και όχι κοινωνικά κριτήρια. Όσοι από αυτούς που χρωστούν μπορούν να πληρώσουν θα απολαύσουν τις «γενναιόδωρες» εκπτώσεις του νομοθέτη, όσοι δεν έχουν (ανεξαρτήτως κριτηρίων) θα πληρώσουν όλες τις προσαυξήσεις και ακόμα παραπάνω. Τέλος η διατήρηση του ΚΕΑΟ και η ρητή αναγνώριση του από την κυβέρνηση ως εισπρακτικό εργαλείο, θα ολοκληρώσει αυτή την λογική, παίζοντας τον ρόλο της εισπρακτικής εταιρίας απέναντι στους ασφαλισμένους. Παράλληλα συνάδελφοι απειλούνται με διώξεις, κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο ΕΤΑΑ. Διώξεις που δεν στρέφονται μόνο απέναντι σε όσους διώκονται αλλά και ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών των οποίων τα δικαιώματα στην περίθαλψη και την ασφάλιση κατακρεουργήθηκαν.

Η ίδια λογική, η λογική που αναπαράγει την πεπατημένη των πολιτικών επιλογών του προηγούμενου διαστήματος υπάρχει και στο ζήτημα της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων. Η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων διαμέσου της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής παραμένει, παρά το γεγονός ότι ήδη στην μαύρη τρύπα της τράπεζας Αττικής έχουν χαθεί περισσότερα από 400 εκατ. Ευρώ. Αντί να γίνεται συζήτηση για την ανάκτηση των απωλειών των ταμείων από το PSI και από την τράπεζα Αττικής, γίνεται ένα επιπλέον βήμα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτει τα διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών και των ταμείων στη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), προκειμένου να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ διαμέσου εσωτερικού δανεισμού.

Για το επόμενο διάστημα προαναγγέλλονται συγχωνεύσεις ταμείων. Επίσης με βάση την επιστολή Βαρουφάκη στις 23 Φεβρουαρίου προβλέπεται η στενότερη «σύνδεση» εισφορών και παροχών με βάση το εισόδημα, το βάθεμα δηλαδή της ανταποδοτικής λογικής, της λογικής του «ότι πληρώνεις παίρνεις» και όχι της κοινωνικά δίκαιης, αυτής που αναγνωρίζει την υγεία, την σύνταξη και την ασφάλιση ως κοινωνικά δικαιώματα.

Η πολιτική αυτή αντικειμενικά θα οδηγήσει στην διάλυση των ταμείων, στην εξώθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων εκτός ασφάλισης, στην μαύρη εργασία και την διάλυση της όποιας κοινωνικής ασφάλισης έχει απομείνει. Η πολιτική αυτή που υπαγορεύεται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, θα πρέπει να ανατραπεί με κάθε τρόπο.

Ως εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί αντιστεκόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για ταμεία με αξιοπρεπείς παροχές σε εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους, για καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Με διεκδικήσεις στον αντίποδα της λογικής ότι το κόστος της ασφάλισης θα πρέπει να βαραίνει τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες και το κράτος. Απέναντι στις λογικές των ταμείων-αιμοδοτών των τραπεζών και του κεφαλαίου, διεκδικούμε ταμεία για τους ασφαλισμένους που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η ασφάλιση, η περίθαλψη, η προστασία των ανέργων δεν είναι παροχή αλλά δικαίωμα όλων μας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, δραστική μείωση τους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. (Ν. 3518/06, 3655/08, 3863/2010 και όλες οι πρόσφατες ρυθμίσεις - μεσοπρόθεσμο). Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση
  • Να ακυρωθούν οι νόμοι και ρυθμίσεις περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.
  • Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές.
  • Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής. Άμεση κάλυψη των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος (PSI, Τράπεζα Αττικής κα). Καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Όχι στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ταμείων. Όχι στην χρήση των αποθεματικών των ταμείων για την αποπληρωμή του χρέους.
  • Επαναφορά των αναδιανεμητικών πόρων των ταμείων.
  • Άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις. Μείωση των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.
  • Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.

πηγή : http://somt.gr/node/4225