Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 στις 21.00

Εκδήλωση - συζήτηση με την Κοοπερατίβα integral catalana

Η cooperativa integral catalana είναι ένα δίκτυο συλλογικοτήτων, κολλεκτίβων και συναιταιρισμών στην Καταλονία που στοχεύει στην κοινωνική αλλαγή από τα κάτω μέσω της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιοίκησης και της δικτύωσης. Στο δίκτυο συμμετέχουν πάνω από 700 άτομα από ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει από την αγροτική παραγωγή μέχρι την τέχνη και τις τριτογενείς υπηρεσίες.

Τρία μέλη της βρίσκονται στην Κρήτη, καλεσμένα από τους οργανωτές του φεστιβάλ των κοινών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Τη δευτέρα 20/04/15 στις 21.00 θα βρίσκονται στο χώρο του Στεκιού ( Χ΄μιχάλη Νταλιάνη 5 ) όπου θα παρουσιάσουν τη συλλογικότητα και το έργο τους και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση πάνω στις μορφές αυτοοργάνωσης, της παραγωγής και της κοινωνικής δικτύωσης.

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών

Σημειώσεις από την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού για να γίνει πιο ουσιαστική η συζήτηση

Cooperativa Integral Catalana (CIC): Καταλανικός Ολιστικός Συνεταιρισμός

Ολιστική γιατί συγκεντρώνει όλα τα βασικά στοιχεία μιας οικονομίας: παραγωγή, κατανάλωση, χρηματοδότηση και νομισματική μονάδα και γιατί θέλει να εντάξει όλους τους τομείς δραστηριότητας που είναι απαραίτητοι για τη διαβίωση: διατροφή, στέγαση, υγεία, παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες.

(Ο όρος 'ολιστικός συνεταιρισμός' χρησιμοποιείται από την ισπανική νομοθεσία για να προσδιορίσει τους μεικτούς συνεταιρισμούς, π.χ. παραγωγών-καταναλώτών π.χ.)

Στο νομικό καθεστώς της Ισπανίας υπάρχει το νομικό πλεονέκτημα για τους συνεταιρισμούς: τα χρέη των συνεταίρων δεν περνούν στους συνεταιρισμούς και των συνεταιρισμών στους συνεταίρους.

Ιστορία

Η CIC ιδρύθηκε τον Μάη 2010 και είναι η πρώτη προσπάθεια υλοποίησης ανάλογου εγχειρήματος.

Η πρώτη αναφορά σε ολιστικούς συνεταιρισμούς υπήρχε στο φυλλάδιο 'PODEM' (podemos) που μοιράστηκε μαζικά τις 17 Μάρτη 2009.

Ως προϊστορία τους θεωρούν άλλες προσπάθειες που προσπόρισαν αρχές και ιδέες, όπως:

· την ομάδα "Tiempos de Revuelta" (Εξεγερσιακοί Καιροί) και "Marcha por el Decrecimiento" (Πορεία για την Αποανάπτυξη) που μίλησαν για την εξάρτηση από το πετρέλαιο και προωθούσαν τη χρήση του ποδηλάτου σε πανιβηρικό επίπεδο∙

· μια συνάντηση εργασίας το Δεκ. 2009 για τη δυνατότητα ενίσχυσης εναλλακτικών και οικολογικών νομισματικών μηχανισμών, από όπου στην πορεία γεννήθηκαν παζάρια με εναλλακτικά νομίσματα. Από αυτό γεννήθηκε μια από ομάδα εργασίας που δημιούργησε το νόμισμα ecoseny που ενισχύθηκε από τον Enric Durán∙[1]

· τον Απρ. 2010 τέσσερις μέρες συνάντηση στη Zaragosa όπου συναντήθηκαν ομάδες για την αποανάπτυξη, την καλλιέργεια στις πόλεις, την αυτοοργάνωση, τον αναρχοσυνδικαλισμό, την κοινωνική οικολογία, την αλληλέγγυα οικονομία, την αυτονομία και τη ζωή χωρίς

καπιταλισμό.

Στόχοι

Δημιουργία τοπικών ολιστικών συνεταιρισμών. Έπειτα προώθηση δημιουργίας δικτύων ανταλλαγής με εναλλακτικό νόμισμα. Και σε τρίτη φάση συνένωση όλων των δικτύων ανταλλαγής.

Οργάνωση

Σταθερές συνελεύσεις ανά 15ήμερο: επιβλέπουν τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει επιτροπές και ομάδες εργασίας, και μπορούν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία νέων αν χρειάζεται. Ύπαρξη ομάδων διασύνδεσης, που συνδέουν διαφορετικές ομάδες εργασίας.

Επιτροπές: σταθερές ομάδες με συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Προτείνει δράσεις και σχεδιασμούς εργασιών. Παρουσιάζουν τη δουλειά τους στη σταθερή συνέλευση.

Ομάδες εργασίας: ομάδες με συγκεκριμένη εργασία που φέρει σε πέρας την κάλυψη κάποιας συγκεκριμένης ανάγκης που έχει ανακύψει. Αν η εργασία ενδιαφέρει τον συνεταιρισμό μπορεί να μετατραπεί σε επιτροπή.

Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης, οι επιτροπές συνενώνονται σε κόμβους:

ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

- Επιτροπή υποδοχής

- Επιτροπή επικοινωνίας και διάχυσης

- Επιτροπή Επέκτασης της ολιστικής επανάστασης και δημιουργίας δικτύων χωρίς σύνορα.

- Επιτροπή Τοπικής δικτύωσης

Στόχοι: παροχή πληροφόρησης στα άτομα που προσεγγίζουν την CIC καθώς και ένταξη στ@ς νεοεισερχόμεν@ς. Επικοινωνία προς τα έξω και προώθηση δράσεων εντός και εκτός του καταλανικού εδάφους.

ΚΟΜΒΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

- Επιτροπή οικονομικής διαχείρισης

- Επιτροπή νομικών ζητημάτων

- Συντονισμός γραφειοκρατικών εργασιών

ΚΟΜΒΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

- Επιτροπή συντονισμού

o Διευκόλυνση και μέθοδοι για τη λήψη αποφάσεων

o Υποστήριξη σε επιτροπές: Ανεύρεση ατόμων για τη συμμετοχή σε αυτές

o Ενίσχυση κατάρτισης των ακτιβιστών

- Ενίσχυση δημόσιων χώρων

ΚΟΜΒΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

- Επιτροπή Ανταλλαγών και εναλλακτικού νομίσματος (CES[2] / ολιστικό CES[3])

- Επιτροπή Εγχειρημάτων παραγωγής

- Επιτροπή Χρηματοδότησης

o CASX[4]

o Coopfunding

o Μείωση εξόδων

ΚΟΜΒΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

- Προμήθειες => Κεντρική Καταλανική Αγορά

- Πληροφορική και τηλεπικοινωνίες => cicmob και PLN

- Συγκοινωνία => γραφείο συγκοινωνιών

- Γη και στέγαση => γραφείο στέγασης

- Τέχνη => γραφείο τεχνών

- Εκπαίδευση => γραφείο εκπαίδευση

- Υγεία => γραφείο υγείας

- Ολιστική υποστήριξη

o Υποστήριξη σε κοινότητες

[1] Καταλανός. Στο διάστημα 2006-2008 πήρε 68 εμπορικά και προσωπικά δάνεια από 39 τράπεζες ύψους 492.000 ευρώ. Το 2008 εξέδωσε άρθρο και βίντεο που εξηγούσε τι έκανε: ότι έκλεψε τους μεγαλύτερους κλέφτες για να τους καταγγείλει και να δημιουργήσει κοινωνικές εναλλακτικές. Το άρθρο δημοσιεύτηκε και από το περιοδικό free press Crisis. Εθελοντές διακίνησαν 200.000 αντίτυπα σε όλη την Καταλονία. Έξι από τις 39 τράπεζες απάγγειλαν κατηγορίες και συνελήφθη το 2009. Έμεινε δυο μήνες φυλακή και βγήκε με εγγύηση 50.000 ευρώ. Από το Φλεβάρη του 2013 είναι μέσα. Πριν το 2011 δεν υπήρχε στην Ισπανία νόμος φυλάκισης για αποπληρωμή χρεών. Ο Durán συνεχίζει να είναι μέλος της CIC, η οποία για το 2015 έχει βάλει προτεραιότητα την αποφυλάκισή του.

[2] Community Exchange System: Κοινοτικό Ανταλλακτικό Σύστημα: διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής που έχει υιοθετήσει η CIC και παρέχεται σε κοινότητες. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε στη Νότια Αφρική και υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Καταλονία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό δικτύων που τη χρησιμοποιούν και τη μεγαλύτερη ποσότητα διακινούμενων προϊόντων. Χρησιμοποιείται για προϊόντα και υπηρεσίες. Η κοινότητα που χρησιμοποιεί το σύστημα αναλαμβάνει την κοστολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών σε κάποια μετρήσιμη μονάδα.

[3] Δυνατότητα ανταλλαγής εντός της CIC.

[4] Cooperativa de Autofinanciación Social: Συνεταιρισμός για Κοινωνική Αυτοχρηματοδότηση. Αυτοοργανωμένο εγχείρημα αποταμίευσης, δωρεών και χρηματοδότησης εγχειρημάτων. Προέκυψε από πρόταση που έγινε στην Πλατεία Catalunya στις 15Μ. Λειτουργεί χωρίς τοκισμό.

πηγή : https://el-gr.facebook.com/pages/%CE%9A%CE%BF