Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στις 10.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Παράσταση διαμαρτυρίας

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ

Βάζουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία

Απαιτούμε την υπογραφή Αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29

Τετάρτη 29/4 στις 10πμ

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων την προηγούμενη περίοδο έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας και στον κατασκευαστικό κλάδο, σε γραφεία και εργοτάξια. Εργοδοσία και κεφάλαιο ωφελημένοι από τις νέες εργασιακές σχέσεις που ορίζουν μνημόνια και εφαρμοστικοί νόμοι, επιβάλλουν ατομικά συμφωνητικά και σε πολλές περιπτώσεις τους μισθούς πείνας των 585 ευρώ, έχουν κάνει την υπερεργασία κανόνα, με δραματική αύξηση του χρόνου εργασίας την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει. Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους τεχνικούς το καθεστώς του Δελτίου παροχής υπηρεσιών, στερεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποτελεί πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία και ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και το δεσποτισμό.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για τα εργασιακά επαναλαμβάνεται η γνωστή αναδίπλωση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, καθώς η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πάει περίπατο αφού πρόκειται να εφαρμοσθεί σταδιακά έως το 2016. Η κυβέρνηση επιστρατεύει το «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ενώ οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς». Στο νομοσχέδιο διακρίνεται περισσότερο την διατήρηση κομβικών αντεργατικών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, παρά την όποια «τροποποίησή» τους, πόσο μάλλον την κατάργησή της. Καμιά από τις συλλογικές συμβάσεις που ήταν σε ισχύ προ μνημονίων, δεν επανέρχεται σε ισχύ, ενώ δεν αποκαθίστανται τα επιδόματα και οι τριετίες Οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις ξεκινούν από «μηδενική βάση». Εξάλλου οι κλαδικές συμβάσεις είναι αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, καθώς εξέφραζαν πάντα τις πιο προωθημένες κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Μπροστά στη μεθόδευση κεφαλαίου και εργοδοσίας για δουλειά χωρίς δικαιώματα, αλλά και απένταντι στην πολιτική ΕΕ και κεφαλαίου που θέλει να ορίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, ήρθε η ώρα οι εργατικοί αγώνες να βγουν ξανά στο προσκήνιο. Να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, να δώσουμε τον τόνο ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία δε θα περάσει, ότι τα δικαιώματα μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Χρειαζόμαστε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που...

...να είναι συλλογική στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, παρά τις ατομικές εργασιακές διαδρομές που σήμερα βιώνουμε μέσα από τους εκβιασμούς των ατομικών συμφωνητικών. Η ενωτική πάλη για την καθολική εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. για όλους στόχο έχει να συνενώνει τους εργαζόμενους ενάντια σε διαχωρισμούς μισθωτών-μπλοκάκηδων, εργαζόμενων-«ωφελούμενων», full-part time και όλης αυτής της σύγχρονης εργασιακής βαβέλ που μας διασπά. Η Σ.Σ.Ε να ισχύει για όλους ανεξάρτητα από ειδικότητα, και οι διαφορές στα χρόνια σπουδών θα υπολογίζονται ως χρόνια προϋπηρεσίας. Η προηγούμενη υπογραφή Σ.Σ.Ε. που υπέγραψε το σωματείο μισθωτών τεχνικών και συμπεριλάμβανε τους εργαζόμενους με ΔΠΥ, αποτελεί χρήσιμη παρακαταθήκη.

Κρίσιμο στοιχείο της πάλης μας, στις νέες συνθήκες, αποτελεί η ισότιμη ένταξη ιδιαίτερα για των νέων συναδέλφων που εργάζονται είτε μέσω των voucher, της μαθητείας κλπ στη βάση της αρχής - και της κοινής λογικής - ίση αμοιβή για ίση εργασία. Η ενεργή και μαζική συμμετοχή αυτού του κομματιού της νέας βάρδιας των εργαζόμενων τεχνικών μπορεί να είναι καθοριστικό αντίβαρο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να χρησιμοποιεί τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Η τεράστια ανεργία και η έντονα μερική/προσωρινή απασχόληση αυτού του κομματιού των εργαζόμενων μέσα από τα «προγράμματα για την ανεργία», κάνουν πιο δύσκολο το να συμβαδίσουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Όμως η πάλη μας δεν μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική χωρίς τη συλλογική οργάνωσή τους, μιας και σε αυτούς βρίσκουν εφαρμογή προνομιακά το νέο καθεστώς ελαστικής απασχόλησης. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε αντεργατικό μέτρο που οι κυβερνήσεις προώθησαν το προηγούμενο διάστημα σε επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, τελικό στόχο είχε την εφαρμογή σε όλους. Μέσα από το σωματείο πρέπει και μπορούμε να κατακτήσουμε τη νέα συλλογικότητα και συνείδηση των κοινών μας συμφερόντων στις νέες συνθήκες.

...να είναι σύμβαση και όχι εργοδοτικό βέτο χωρίς αντίλογο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τη συνεχή χειροτέρευση των όρων διαβίωσής μας.

Σύμβαση σημαίνει συμφωνία για το κάτω όριο. Όριο για να μπορούμε να ζήσουμε, και σ'αυτό έχουμε λόγο κι εμείς. Να μην αποδεχτούμε την αγωνία μας για επιβίωση με όλο και μικρότερο μερίδιο. Αλλά να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν! Στο μισθό, στην ασφάλιση, στον ελεύθερο χρόνο, όπως αντιστοιχεί στην εποχή και στις ανάγκες μας.

Γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και γι΄αυτό η δύναμή μας είναι μεγαλύτερη.

Το εργατικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, παρά τους σημαντικούς αγώνες αντίστασης το προηγούμενο διάστημα δεν μπόρεσαν έως σήμερα να αναμετρηθούν αποτελεσματικά με την επέλαση της του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το στοίχημα παραμένει. Με στόχο να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Με συσπείρωση και δυνάμωμα των εργατικών σωματείων για να μπορέσει το εργατικό κίνημα, να γίνεται απειλητικό και να επιβάλλει τις διεκδικήσεις του.

...να είναι εργασίας και όχι δουλίας. Κόντρα στην «προσωρινή» ετεροαπασχόληση ή μερική απασχόληση που ακυρώνει σχέδια, αναβάλλει τα όνειρά μας και συνθλίβει την αξιοπρέπεια μας στην εργασία και τη ζωή μας. Δεν δεχόμαστε τη λογική «να έχει ο άνεργος μια δουλειά-ελεημοσύνη, κι' ο υπάλληλος ένα μισθό-επίδομα, και ας είναι να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο». Οι άνεργοι πρέπει να αποτελέσουν μαχητικό κομμάτι της δράσης των σωματείων για σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς όρους και η φωνή κι το ανάστημα τους να αντιστοιχίζεται στον όγκο τους. Σε κάθε τόπο δουλειάς να αντιπαλέψουμε συλλογικά ενάντια σε κάθε μέτρο που απαξιώνει την εργασία μας, για την τήρηση του ωραρίου, την απλήρωτη εργασία, το διάλειμμα που κόβεται, τα μέτρα ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη δουλειά του σαββατοκύριακου. Ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που απολύει ή εξαναγκάζει σε παραιτήσεις εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να δουλέψουν σε εξαντλητικά ωράρια, που δεν υπέγραψαν μείωση μισθού.

Σπάμε την αναμονή και την ανάθεση - Αγώνας για την ανατροπή

· Άμεση νομοθετική κατοχύρωση, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των κλαδικών μισθών, στα επίπεδα του 2010, ως αφετηρία της πάλης για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διατάξεων που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και επέβαλαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Κατάργηση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς χαμηλότερους από τις συλλογικές συμβάσεις. Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, των τριετιών, επαναφορά όλων των επιδομάτων. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς χρονικό περιορισμό.

· Κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των αντεργατικών νόμων. Κανένα νέο μνημόνιο όπως και να ονομάζεται.

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με

ü Αυξήσεις στους μισθούς σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 τέτοιες που οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους. Για να σταματήσει η μείωση του εισοδήματος μας, που έχει ήδη συρρικνωθεί από τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή και τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά.

ü Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι). Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτωναπασχόλησης, των ενοικιαζόμενων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θα διεκδικεί και θα κατοχυρώνει κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Επαναφορά της Κυριακής αργίας και του 5ήμερου.

ü Αναγνώριση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ).

ü Θα απαγορεύει τις απολύσεις. Για να σταματήσουν οι στρατιές απελπισμένων ανέργων. Τα κέρδη και ο κύκλος εργασιών των εταιριών του κλάδου δεν αποδεικνύουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη που προβάλλουν οι εργοδότες να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.

ü Θα κατοχυρώνει την αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων. Θα διασφαλίζει δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε εργαζόμενους ελληνικών εταιριών που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής.

ü Θα συγκεκριμενοποιεί το αντικείμενο εργασίας των συναδέλφων έτσι ώστε να αποτελεί απάντηση στις απολύσεις και αντίσταση στην εντατικοποίηση της εργασίας- όπου οι εργαζόμενοι συνάδελφοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα εργασίας μετατρεπόμενοι σε εργαζόμενοι-pas partout.

ü Μείωση των ωρών εργασίας (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο), κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. Τα κέρδη της εργοδοσίας χτίζονται στα δωδεκάωρα χιλιάδων συναδέλφων, Πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα «λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους». Τα αφεντικά δεν μπορούν πλέον να ανακοινώνουν την ίδια απόλυση μετά την άλλη, λόγω «αναδουλειάς» και την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι που διατηρούν τις θέσεις τους να εργάζονται νύχτα με νύχτα!

Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ερμού & Φωκίωνος 11,10563,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ ή επικοινωνείστε στα τηλέφωνα 6936 760879, 6977 806266 ή στείλτε e-mail στη διεύθυνση: somtexechnik@gexmail.com

πηγή : http://somt.gr/node/5558


1 2 3

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 29 Απριλίου,10πμΕργασίας,από Σωματεία στις τηλεπικοινωνίες & πληροφορικης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ NOKIA ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Εργασιακές συνθήκες στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργαζόμενων χειροτέρευσαν, όπως και όλων των υπολοίπων μετά τα απανωτά χτυπήματα στα δικαιώματα από την ψήφιση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα, τα πλήγματα έφτασαν και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, και στις εταιρίες όπου εργαζόμαστε.

Οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, από τις πλέον κερδοφόρες πανελλαδικά για πολλά χρόνια, δεν δίστασαν από την αρχή να εκμεταλλευτούν τις διευκολύνσεις που οι αντεργατικοί νόμοι τους παρείχαν, ώστε η εργασία σε αυτές να αμείβεται όσο λιγότερο γίνεται, να είναι εντατικοποιημένη και ελαστική, σε μόνιμο καθεστώς φόβου και ανασφάλειας, με συνεχόμενες εργολαβίες, μαζικές απολύσεις που τις ονομάζουν παραιτήσεις και μαζικά outsourcing τμημάτων τους.

Αυτά τα χρόνια τα Σωματεία μας έχουν γίνει άλλος ένας πυλώνας αντίστασης ενάντια στην ψήφιση και εφαρμογή αυτών των πολιτικών τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο όσο και σε κάθε επιχείρηση, με τους εργαζόμενους να στέκονται απέναντι στα παραπάνω αλλά και στις συνδικαλιστικές διώξεις αφού οι εργοδότες αποθρασύνονται όλο και περισσότερο έχοντας την εύνοια των νόμων και των μηχανισμών του κράτους.

Επίσης, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, εκμεταλλευόμενοι τις βολικές αποφάσεις για την παραχώρηση του αγαθού της επικοινωνίας σε αυτούς, μετέτρεψαν το αγαθό αυτό σε πηγή μεγάλου πλουτισμού για τους μεγαλομετόχους και τα μεγαλοστελέχη, με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό να παραμένουν ακριβές και χαμηλής ποιότητας. Μόνος στόχος τους είναι το εύκολο κέρδος και όχι η ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή της επικοινωνίας προς τον λαό όπως θα έπρεπε να είναι. Από την άλλη, όλα αυτά επιχειρήθηκαν να κρυφτούν πίσω από τις διαφημίσεις και τις ακριβές δημόσιες σχέσεις.

Τα Σωματεία μας, έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς αλληλεγγύης οι οποίοι μεταφράζονται σε κοινούς αγώνες, ανταλλαγή εμπειριών και ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των κοινών μας προβλημάτων απέναντι σε εργοδοσία και νόμους.

Στο πλαίσιο αυτών των δεσμών καταθέτουμε από κοινού στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Υπουργείο Οικονομίας τα παρακάτω αιτήματα:

· Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
· Άμεση νομοθετική κατοχύρωση των κλαδικών μισθών, στα επίπεδα του 2009 (ή τις τελευταίας σύμβασης- μετενέργειας). Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διατάξεων που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και επέβαλαν περικοπές σε μισθούς, ως αφετηρία στην πάλη μας για πραγματικές αυξήσεις. Πλήρης επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
· Επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
· Επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής σωματείων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) - Λειτουργία ΟΜΕΔ με ενισχυμένη την παρουσία των εργατικών οργανώσεων στη λήψη διαιτητικών αποφάσεων.
· Επαναφορά της μετενέργειας των ΣΣΕ χωρίς χρονικό περιορισμό και επαναφορά της αρχής ευνοϊκότερης σύμβασης εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Κατάργηση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς χαμηλότερους από τις συλλογικές συμβάσεις. - Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά όλων των επιδομάτων.
· Δικαίωμα στα επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται σε όμιλο επιχειρήσεων ή συνδεδεμένες ή θυγατρικές εταιρίες να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις και για την επιχείρηση μεμονωμένα και για τον όμιλο (ή για τις συνδεδεμένες ή για τις θυγατρικές εταιρίες) και κάλυψη των εργαζομένων αυτών από τα επιχειρησιακά Σωματεία.
· Αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκαν το 2012 και στο αντίστοιχο ύψος των αμοιβών για τουλάχιστον 1 έτος.
· Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (μπλοκάκια, υπενοικίαση εργαζομένων, εκ περιτροπής εργασία, σπαστό ωράριο, κοινωφελή προγράμματα, ΚΕΚ-Vouchers). Υποχρεωτική πρόσληψη από τις εταιρείες όσων εργάζονται για αυτές με έμμεσες- κεκαλυμμένες σχέσεις εργασίας. Μέχρι τότε, κάλυψη των εργαζομένων με αυτού του είδους σχέσεις εργασίας καθώς και των εργαζομένων σε εργολάβους και franchising από τα επιχειρησιακά σωματεία και από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, αν είναι ευνοϊκότερες των κλαδικών. Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
· Όχι στις απολύσεις, διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επαναφορά ρυθμίσεων για ομαδικές απολύσεις, αποζημίωσης απόλυσης και χρόνου προειδοποίησης για απόλυση με ακόμα μεγαλύτερη όμως προστασία από την απόλυση. Έλεγχος των εργοδοτών για πρακτικές εξαναγκασμού σε παραιτήσεις - αντιμετώπιση Mobbing στην εργασία. Κατάργηση συστημάτων συνεχούς και ασφυκτικής παρακολούθησης εργαζομένων (scanners, gps, καταγραφικό κλήσεων, συνακρόαση κλήσης, χρονομέτρηση, κάμερες κ.α.)
· Ενίσχυση και ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ υπέρ των εργαζομένων, καθώς και των ελεγκτικών μηχανισμών για παράνομη/απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία ή σύσταση απεργοσπαστικών μηχανισμών. Επιβολή ουσιαστικών ποινών στους εργοδότες
· Ενίσχυση και εντατικοποίηση των μηχανισμών ελέγχων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
· Νομοθετική κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι, πέραν του κανονικού ωραρίου, υποχρεούνται σε «ετοιμότητα για εργασία» (standby), ιδιαίτερα για την περίπτωση που αν και δεν βρίσκεται ο εργαζόμενος στο χώρο εργασίας και «αναπαύεται», όμως υποχρεούται και δεσμεύεται να επέμβει αν λάβει κλήση προς εξυπηρέτηση. Να προβλεφθεί ανώτατο όριο μηνιαίων ημερών «ετοιμότητας», π.χ. 6, αλλά και επαρκής αποζημίωση (ενδεικτικά 1 ημερομίσθιο για κάθε 24ωρο «ετοιμότητας»), ανεξάρτητα από την υπερωριακή απασχόληση που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση εξυπηρέτησης κλήσης.
· Κατάργηση της αναχρονιστικής πρόβλεψης του 1264/82 που χρίζει ιδιωτικές εταιρίες ως εταιρίες κοινής ωφέλειας, πρόβλεψη που οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν κατά κόρον για να βγαίνουν οι απεργίες παράνομες - Διευκρινήσεις για εταιρείες που διοχετεύουν τις κρίσιμες δραστηριότητες τους σε εργολάβους.
· Επαναφορά της Κυριακής - αργίας και απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατάργηση των απελευθερωμένων ωραρίων, επαναφορά του 5ημέρου.
· Τροποποίηση της νομοθεσίας και των προεδρικών διαταγμάτων που αφορά τη μεταφορά προσωπικού, όπως είναι & το ΠΔ 178/2002, ώστε να αποτρέπονται οι καταστρατηγήσεις και να προβλέπεται δικαίωμα αντίρρησης του εργαζομένου.
· Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Προστασία του δικαιώματος της απεργίας από την απεργοσπασία. Άρση δυνατότητας εργοδότη για fast - track δικαστικές αποφάσεις με σκοπό την παρεμπόδιση απεργιών. Θεσμοθέτηση κανόνων που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.
· Ένταξη ειδικοτήτων στα Βαρέα ανθυγιεινά όπως είναι οι τεχνικοί σταθμών βάσης και οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα
· Να σταματήσει η πριμοδότηση των εταιρειών ή η ένταξή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ αν δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των εθελουσίων εξόδων και των εξαναγκασμών σε παραίτηση)
· Αναγραφή της ειδικότητας του εργαζομένου στο Ι.Κ.Α. σύμφωνα με το πραγματικό αντικείμενο εργασίας του.
· Να καθοριστούν πλήρως η διαδικασία και το πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ συνδικαλιστικών οργάνων εργαζομένων και εργοδοτών καθώς και μεμονωμένων εργαζομένων και εργοδοτών, όπως επίσης να γίνει υποχρεωτική η ορθή εφαρμογή της - Κατάργηση μονομερών αλλαγών συνθηκών εργασίας σε εργαζόμενους.
· Να τίθενται υπόψη από τις ανεξάρτητες αρχές οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους από κινήσεις των εργοδοτών. Για παράδειγμα, η Ε.Ε.Τ.Τ. επικροτεί την εργολαβοποίηση αλλά αποποιείται των ευθυνών της όσον αφορά τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους.
· Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Στα πλαίσια της κατάθεσης νομοσχεδίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, σας προσκαλούμε σε συνάντηση με μέλη των Σωματείων μας ώστε να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν ειδικότερα στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα στο σύνολο των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να συμπεριλάβετε τα ανωτέρω αιτήματα σε άμεσες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που στοιχειωδώς θα βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων και θα περιορίσουν την εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία και τρομοκρατία που ζήσαμε και ζούμε έως σήμερα.

Τα Σωματεία μας θα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας, μέχρι τη δικαίωση των αγώνων της εργατικής τάξης στο σύνολό της.

Παράσταση διαμαρτυρίας
στις 29 Απριλίου, ώρα 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29

πηγή: https://www.facebook.com/dromografos/posts/510078285797458


1 2 3

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND:Παρασταση διαμαρτυριας στο Υπουργειο Εργασιας στις 29 Απριλιου

Συνάδελφοι,

Μετά τα απανωτά χτυπήματα στα δικαιώματα από την ψήφιση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια.

Το Σωματείο μας σε συνεργασία και με άλλα Σωματεία του Κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Παναφον, Σωματείο Εργαζομένων στηNokia Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων Intracom, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο & Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να παραστούν σε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η οποία θα συνοδεύεται και από παράσταση διαμαρτυρίας. Σας καλούμε να παρευρεθείτε στις 10 πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) για να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα αγανάκτησης απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που δρουν εις βάρος των εργατικών συμφερόντων, με κόστος στην αξιοπρεπή διαβίωσή μας και να ενημερώσουμε για τα προβλήματα του κλάδου στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο εργασιακό νόμο. Για όσους συναδέλφους εργάζονται και επιθυμούν να παρίστανται στη διαμαρτυρία, δηλώνουν ως αιτιολογία αποχώρησης 'συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας'.

Την ίδια μέρα, το Δ.Σ του Σωματείου μας έχει συνάντηση με τη διοίκηση. Κύριο θέμα συζήτησης η υπογραφή της συλλογικής μας σύμβασης.

Η κυρία Τσίτουρα θέλοντας να υποτιμήσει το διάλογο, εν μέσω εμπαιγμών και απαξιωτικών σχολίων για τα μέλη του Σωματείου δήλωσε σε συνάντηση με ομάδα συναδέλφων πως ο μηνιαίος μισθός κατά μέσο όρο ενός συναδέλφου στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών (Customer Service) που παλεύει για συλλογική σύμβαση ανέρχεται στα 1800 ευρώ!!!!!!!! Ως διευθύντρια του Ανθρώπινου Δυναμικού, η κυρία Τσίτουρα γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα το μισθολογικό κλιμάκιο του εκάστοτε τμήματος, οπότε παραπληροφορεί σκόπιμα ώστε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Και επειδή και εμείς ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε το ύψος του μισθού μας, που καθορίζεται από την ΕΣΣΕ, θα ήταν χρήσιμο για την πορεία του διαλόγου να έχουμε τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και τα μισθολογικά κλιμάκια των στελεχών της, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Δυστυχώς για πολλοστή φορά η διοίκηση του HR δρα επιθετικά, αλαζονικά και με διάθεση περιπαικτική απέναντι σε εργαζόμενους που αγωνίζονται.

Θα ενημερωθείτε διεξοδικά για όλες τις νεότερες εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων.

Σας περιμένουμε όλους στην Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την Τετάρτη στις 10πμ.

Μόνο με Ενότητα, Αλληλεγγύη και Αντίσταση απέναντι σε κάθε αντεργατικό μέτρο μπορούμε ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1543516/