Κυριακή 24 Μαίου 2015 στις 20.30

Mπέρτολτ Μπρεχτ: Τα ντουφέκια της κυρίας Καράρ

Από αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κόντρα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21.4.2015

MΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

ΤΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΡΑΡ

Μια τραγωδία για τη στράτευση

Πρώτος κύκλος παραστάσεων

Η «ανοικείωση» παρουσιάζει τη δεύτερη παραγωγή της. Το κλασικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα ντουφέκια της κυρίας Καράρ» επικαιροποιείται (με την προσθήκη Προλόγου και Επιλόγου), έτσι που ο δραματικός του πυρήνας να αφορά ζέοντα προβλήματα του σήμερα.

Πρώτη παράσταση: Πρωτομαγιά 2015

Πρώτος κύκλος παραστάσεων:

Ολα τα Σαββατοκύριακα του Μάη 2015 (2-3, 9-10, 16-17, 23-24 και 30-31 Μάη).

Στο κτίριο της εφημερίδας «ΚΟΝΤΡΑ», Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών.

Ώρα έναρξης: 20.30.

Είσοδος ελεύθερη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλούμε να κάνετε κράτηση στο 6975507005.

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.

Πληροφορίες για το έργο τον συγγραφέα και την παράσταση (φωτογραφίες, συντελεστές κ.ά.) www.anoikeiosi.gr

Το ζήτημα που επιλέξαμε να καταστήσουμε ως κεντρικό στοιχείο του μύθου της παράστασής μας είναι αυτό της στράτευσης. Ζήτημα απόλυτα επίκαιρο στην εποχή μας. Ακολουθώντας τη συμβουλή του Μπρεχτ για τη χρήση αποστασιοποιητικών μέσων κατά την παρουσίαση και αυτού του έργου, καταλήξαμε στα εξής:

1. Στην παρουσίαση του έργου με τη μορφή του «θεάτρου εν θεάτρω». Το έργο παρουσιάζεται ως πρόβα ενός θιάσου επαναστατών, οι οποίοι ετοιμάζοντας την πρόβα τους «καυγαδίζουν» πάνω στο ζήτημα της στράτευσης, υποστηρίζοντας αποκλίνουσες απόψεις. Γράφτηκε έτσι ένας πρόλογος, που θέτει τα βασικά ερωτήματα του μύθου, ενώ η παράσταση κλείνει με έναν επίλογο συντεθειμένο από ένα κείμενο του Γκράμσι, δυο ποιήματα του Μπρεχτ και μια φράση του Θουκυδίδη.

2. Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αποστασιοποιητικό στοιχείο και δεδομένου ότι το έργο παρουσιάζεται ως πρόβα παράστασης, τα κοστούμια δεν είναι εποχής, αλλά υπάρχουν μόνο ενδυματολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν τις ιδιότητες των προσώπων. Με την ίδια λογική διαμορφώθηκε ο σκηνικός χώρος. Τέλος, δεν υπάρχει κανένα μακιγιάζ των ηθοποιών που θα έφερνε τα πρόσωπα πιο κοντά στην ηλικία των προσώπων του δράματος.

Από το έντυπο πρόγραμμα της παράστασης

www.anoikeiosi.gr


πηγή : http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE...