Σάββατο 30 Μαίου 2015 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

Δημιουργική απασχόληση παιδιών & συλλογική κουζίνα

Το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για τον Μάΐο


2/5: Πιάνουμε τον Μάη στη Λαμπηδόνα με τη βοήθεια των ζωγράφων της φύσης! Οι Γάλλοι ιμπρεσιονιστές μας προκαλούν σε νέες περιπέτειες για να τους ανακαλύψουμε!

9/5: Η χελώνα καρέτα-καρέτα μας συστήνει τον φίλο της, τον Φολκσβάγκεν και μας μιλάει για τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζει. Ίσως είναι καιρός να την προστατέψουμε!

16/5: Το «δέντρο που έδινε» έπαψε πια να δίνει! Τι έγινε και έφτασε σε αυτό το σημείο; Και τι θα συνέβαινε αν όλα τα δέντρα της Γης έπαυαν να μας δίνουν; Τα παιδιά θα προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία του περιβάλλοντος και θα δενδροφυτεύσουν το δικό τους δέντρο!

30/5: Ποιον θα συναντήσουν τα παιδιά μέσα στον ωκεανό; Πόσες διαφορετικές μύτες υπάρχουν εκεί; Ο Τριγωνοψαρούλης μας συστήνει τους φίλους του και μας μαθαίνει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν είναι διαφορετικός. Τα παιδιά θα εμπνευστούν από τα ζώα του βυθού της θάλασσας και θα τα αποτυπώσουν με τη δική τους ματιά με διάφορα υλικά.

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/20


Δραστηριότητες έως και το Σάββατο 30 Μαϊου

Τρίτη 26 Μαϊου: 8 μμ: Συνέλευση του ΚΠΚΒ
___________________________

Τετάρτη 27 Μαϊου:
- 2 μμ: συλλογική κουζίνα
- 8:15 μμ: 26η συνάντηση κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας

Στην 26η συνάντηση του κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη «Λαμπηδόνα», ο Τέλης Τύμπας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα: «Η τεχνολογία από τον φορντισμό στον φασισμό»
________________________

Πέμπτη 28 Μαϊου: Οι προβολές θα ξεκινούν πλέον λόγω καλοκαιριού στις 9 μμ.!

- 9 μμ.: Cine Λαμπηδόνα. Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών σας καλεί στην προβολή της ταινίας "Ω αδερφέ που είσαι" (2000), σε σκηνοθεσία Joel Coen, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζον Τορτούρο, Τιμ Μπλέϊκ κλπ.
O Brother Where Art Thou
Λίγα λόγια: Το μόνο όνειρο που δεν έκανε για τη ζωή του ο Everett Ulysses McGill (George Clooney) ήταν η καταδίκη σε καταναγκαστικά έργα. Όπως κάθε κρατούμενος που σέβεται τον εαυτό του σχεδιάζει να αποδράσει. Μαζί του θα φύγουν οι οι συγκρατούμενοί του Pete (John Torturro) και Delmar(Tim Blake Nelson). Οι τρεις άνδρες συμφωνούν να το σκάσουν αναζητώντας έναν θαμμένο θησαυρό και υποσχόμενοι μόλις τον βρουν να τον μοιραστούν σε ίσες μερίδες και κατόπιν να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Η πορεία τους στον Αμερικάνικο νότο του 30 αρχίζει να θυμίζει Οδύσσεια αφού οι άνθρωποι του νόμου βρίσκονται στο κατόπι τους. Και δεν φτάνει αυτό. Στο δρόμο τους εμφανίζονται ένας μουσικός που βιάζεται για να τραγουδήσει σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ένας μονόφθαλμος απατεώνας που πουλά Βίβλους, ο διαβόητος γκάνγκστερ Babyface Nelson, ένας Κυβερνήτης που αγωνίζεται για την επανεκλογή του, μερικές νυμφομανείς" σειρήνες, η Κου Κλουξ Κλαν και κάποια Penny (Holly Hunter), που κρύβει πολλά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του Everett - Οδυσσέα. Θα τα καταφέρουν να φτάσουν στην" Ιθάκη.

Με τον Όμηρο να αποτελεί έμπνευση για τους αδελφούς Coen το "O Brother Where Art Thou" δίνει την Οδύσσεια με μια νέα οπτική. Ο George Clooney αφήνει τον ρόλο του macho man, αποκτά ένα γοητευτικότατο μουστακάκι και δίνει ουσία στην ταινία. Στο υπόλοιπο cast συναντάμε ηθοποιούς που έχουν ξανασυνεργαστεί με τους αδελφούς Coen όπως οι John Turturro, John Goodman, Michael Badalucco και Holly Hunter. Η ταινία άφησε καλές εντυπώσεις στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

__________________________________

Παρασκευή 29 Μαϊου: Στις 8 μμ, Παρουσίαση του βιβλίου ''Φυτώρια αυτοδίδακτων, φυλακές και εξορίες: το παράδειγμα της Καισαριανής''. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί την Παρασκευή 29 Μάη στις 20:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γ. Κορακάκη ''Φυτώρια αυτοδίδακτων, φυλακές και εξορίες: το παράδειγμα της Καισαριανής''. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει παρουσία του συγγραφέα ενω μετα το πέρας αυτής, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο, κάθε εποχή έχει τους δικούς της αυτοδίδακτους. Είναι αυτοί που κατόρθωσαν, παρά τις όποιες αντιξοότητες, να αποκτήσουν δυσανάλογη παιδεία με αυτή του σχολείου, που φοίτησαν. Αναφερόμαστε στους αυτοδίδακτους πολιτικούς κρατούμενους της περιόδου 1945 - 1966. Αυτούς τους θεωρούμε αυτοδίδακτους πρώτης γενιάς. Αυτοδίδακτους δεύτερης γενιάς θεωρούμε μια μερίδα νέων, η οποία παρά την κοινωνική καχεξία της, επηρεάστηκε από τη στάση ζωής των πρώτων και στράφηκε στα γράμματα και τις τέχνες. Η εξουσία τις πολιτικές διώξεις, διαχρονικά, τις χαρακτήριζε μονομερώς και αυθαίρετα «έγκλημα», το οποίο αποσύνδεε από τις κοινωνικές αιτίες που το προκαλούν.


Διατρέχουμε συνοπτικά το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών διώξεων, που αναπτύσσονται με προσήλωση στη δογματική γραμμή της εξόντωσης του ταξικού εχθρού. Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της οργανωτικής διάρθρωσης των πολιτικών κρατούμενων για την αντιμετώπιση των καταπιεστικών συνθηκών κράτησης και των νέων διώξεων στους τόπους κράτησης, των μορφών που χρησιμοποίησαν για να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις των βιβλίων, των μαθημάτων, των εκδηλώσεων που διευρύνουν τον πνευματικό ορίζοντα κ.λπ. Στη συνέχεια, μέσα από διάφορα αποσπάσματα κειμένων θέλουμε να δείξουμε εμπειρικά, πώς οι νέοι αυτοδίδακτοι μυθοποίησαν και απομυθοποίησαν τα παλιά τους ινδάλματα (της πρώτης γενιάς) και γιατί οι νέες κοινωνικές συνθήκες συνέβαλαν στην εξάλειψη όλων των αυτοδίδακτων αυτής της κατηγορίας.
_________________________

Σάββατο 30 Μαϊου:

- 11 πμ.: Παιδική απασχόληση

- 2 μμ.: συλλογική κουζίνα

- 9 μμ.: Παραδοσιακή Βραδία με τον Χ.Τζιτζιμίκα. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί το Σάββατο 30 Μάη στις 21:00 στην παροδοσιακή βραδιά που διοργανώνει με τον Χρήστο Τζιτζιμίκα και την ορχήστρα του. Οι μουσικές που θα ακούσουμε θα είναι ένα μουσικό ταξίδι στους δρόμους της Πόλης των Ιωαννίνων και της Σμύρνης.

Μαζί με τον Χ.Τζιτζιμίκα οι μουσικοί:

Σάκης Καρακώστας - Βιολί
Ηλίας Μαντικός - Κανονάκι
Δημήτρης Παππάς - Κιθάρα
Ανδρέας Ανδρέου - Ούτι
Ανδρέας Δρακόπουλος Κρουστά


--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/