Τετάρτη 27 Μαίου 2015 στις 12.00

Παράσταση διαμαρτυρίας

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΩΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ -ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΩΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Εισφορά έως 10.000 ευρώ σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα υποχρεώνονται να καταβάλλουν κρατούμενοι προκειμένου να αποφυλακιστούν παρότι το δικαστήριο έχει εγκρίνει την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Κρατούμενοι, όπως καταγγέλλουν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ έχουν συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής τους και δικαιούνται υπό όρους αποφυλάκιση, δεν αφήνονται ελεύθεροι, καθώς τους έχει επιβληθεί, μεταξύ άλλων, να δώσουν και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα που επιλέγει το δικαστήριο.

Τον περασμένο Οκτώβριο τρεις οροθετικοί κρατούμενοι, ενώ έπρεπε να αποφυλακιστούν με υφ όρον απόλυση, παρέμειναν στη φυλακή διότι αδυνατούσαν να καταβάλλουν το ποσό που τους επιβλήθηκε ως δωρεά προς «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την περασμένη Τρίτη 19/05/2015, όπως καταγγέλλει στη Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο κρατούμενος Σ.Σ., ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και εμπίπτει στις διατάξεις περί αποσυμφόρησης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν 4322/2015), του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι α) της εμφάνισής του στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του και β) η καταβολή ποσού των 1.000 ευρώ προς το κοινωφελές ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο κρατούμενος Σ.Σ. καθώς είναι άπορος αδυνατεί να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό με αποτέλεσμα να παραμένει στη φυλακή.

Εμείς αναρωτιόμαστε κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη βοηθάει στην αποσυμφόρηση των φυλακών με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται πως το 70% των κρατούμενων είναι άποροι; Από πότε η δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα έχει μετατραπεί σε χρηματική ποινή; Γιατί τα ιδρύματα αυτά δέχονται να εισπράξουν αυτά τα ποσά από ανθρώπους που βρίσκονται υπό εκβιασμό;

Ζητάμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη αν επιθυμεί πραγματικά την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Επίσης, ζητάμε από τις οργανώσεις πρόνοιας να τοποθετούν δημόσια και να αρνηθούν να δέχονται δωρεές από άπορους κρατούμενους ως αντίτιμο της ελευθερίας τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 27/05 στις 12μ. παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκδικητική πράξη εις βάρος των κρατούμενων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

πηγή : http://www.tokeli.gr/2015/05/blog-post_22.htm