Τετάρτη 27 Μαίου 2015 στις 9.00 πμ

Κάλεσμα αλληλεγγύης

ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟΣ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Στις 5/12/2009, μία μέρα πριν την πρώτη επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, είχε καλεστεί συγκέντρωση μνήμης στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στις 17:00. 10.000 αστυνομικοί ήταν διασκορπισμένοι στο κέντρο της Αθήνας καθώς και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο γυροφέρνει από πάνω. Η συγκέντρωση είχε αρκετό κόσμο και το κλίμα ήταν ήρεμο μέχρι τη στιγμή που αστυνομικοί της ομάδας Δ, προσπαθώντας να αποκλείσουν το σημείο, μπλόκαραν την οδό Α. Μεταξά από την Ε. Μπενάκη ως τη Ζωοδόχου Πηγής.

Πολύς κόσμος που είχε την «τύχη» να βρεθεί σε αυτό το κομμάτι του δρόμου βρέθηκε σιδηροδέσμιος. Όντας μάλιστα αλυσοδεμένοι δέχτηκαν όλο το κόμπλεξ και το μίσος των αστυνομικών αφού τους ξυλοφόρτωσαν για τα καλά. Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Εισέβαλαν σε καταστήματα της περιοχής και προσήγαγαν κόσμο ακόμα και μέσα από τις τουαλέτες. Ο απολογισμός της επιχείρησης ήταν 101 προσαχθέντες.

Την ίδια ώρα πραγματοποιείται αστυνομική εισβολή στο αναρχικό στέκι ΡΕΣΑΛΤΟ στο Κερατσίνι, όπου συλλαμβάνονται 22 άτομα ως «εγκληματική οργάνωση» και άλλα 42 άτομα λίγο αργότερα, από την εκκένωση του κατειλημμένου Δημαρχείου Κερατσινίου από αλληλέγγυους. Ο απολογισμός της ημέρας: συνολικά 165 προσαγωγές εκ των οποίων οι 76 μετατράπηκαν σε συλλήψεις (12 από την Ανδρέα Μεταξά και 64 από το Κερατσίνι).

Η κατάσταση στη ΓΑΔΑ όπου κατέληξαν οι προσαχθέντες, ήταν κάθε άλλο παρά απρόσμενη. Οι αστυνομικοί αποφάσιζαν στην τύχη ποιοι «τυχεροί» θα συλληφθούν. Ο καθένας διάλεγε το δικό του κατηγορούμενο ανεξαρτήτως αν τον είχε συλλάβει ο ίδιος. Φόρτωσαν στον κάθε κατηγορούμενο διάφορα αντικείμενα - «πολεμοφόδια» και μάλιστα προσπάθησαν να τσιμπήσουν και κανένα αποτύπωμα προκαλώντας τα αντανακλαστικά των προσαχθέντων. Παράλληλα, έξω από τη ΓΑΔΑ ήταν συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι και φίλοι στους οποίους δεν δόθηκε καμία ενημέρωση. Το ποιοι συνελήφθησαν έγινε αντιληπτό αργά το βράδυ από το γεγονός και μόνο ότι δεν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες 2 ανήλικοι οι οποίοι εν τέλει αθωώθηκαν, και 5 Ιταλοί.

Το επόμενο πρωί πέρασαν από το αυτόφωρο αλυσοδεμένοι πισθάγκωνα και με εμφανή τα σημάδια της βίας που είχαν υποστεί. Οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της οποίας η έκβαση ήταν 8 πλημμελήματα για τον κάθε έναν (διατάραξη κοινής ειρήνης , αντίσταση, απόπειρες σωματικής βλάβης κ.λπ. - όλες δηλαδή οι γνωστές σε παρόμοιες υποθέσεις), τα οποία πήραν κακουργηματικό χαρακτήρα λόγω του νεοψηφισθέντος το Μάιο του 2009 «κουκουλονόμου».

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από πολλές αναβολές το Νοέμβριο του 2011 και διήρκησε 12 ώρες. Οι Δελτάδες, μάρτυρες κατηγορίας δε θυμόντουσαν και πολλά από αυτά που είχαν «μαγειρέψει» 2 χρόνια πριν και έπεφταν διαρκώς σε αντιφάσεις σε σημείο που ακόμα και η έδρα δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα γέλια της. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να επιβάλει πολύ μεγάλες ποινές στους κατηγορούμενους, με την εισαγγελέα να προτείνει περίπου 2,5 χρόνια και τον πρόεδρο να διπλασιάζει την ποινή. Εν τέλει οι περισσότεροι χρεώθηκαν με 4 χρόνια και 20 μήνες χωρίς αναστολή και χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό του πρότερου έντιμου βίου. Μόνο ένας χρεώθηκε με 27 μήνες με αναστολή και αυτό διότι κατέθεσε φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψής του από τις οποίες αποδεικνυόταν περίτρανα, όχι μόνο πως δεν είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά, αλλά και ότι δεν είναι αυτός τον οποίο με τόσο ζήλο περιέγραφαν τα όργανα της τάξεως. Ασκήθηκε έφεση, η όποια είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Δεκέμβριο του 2014 ένας από τους δέκα κατηγορούμενους έλαβε εξώδικο για νέα δίκη που αφορά σε χρηματική αποζημίωση για τις υποτιθέμενες φθορές υπηρεσιακής μηχανής τις οποίες κατηγορείται ότι προκάλεσε. Πρόκειται για ποσό άνω των 1.500 € (μετά από υπερτιμολογήσεις) στο οποίο προστίθενται τόκοι υπερημερίας ως την εκδίκαση, την οποία οι ίδιοι ορίζουν για το Γενάρη του 2016!

Πρόκειται για την πρώτη δίκη στην οποία εφαρμόστηκε ο «κουκουλονόμος» και οι ποινές είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν έως τώρα αποδοθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Βρισκόμαστε τώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία μόλις ψηφίστηκε η κατάργηση του «κουκουλονόμου» (εξαιρουμένων των περιπτώσεων ληστείας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά). Το εφετείο έχει οριστεί για τις 27 Μαΐου 2015 και είναι το πρώτο που θα γίνει και αφορά σε υπόθεση εκδικασμένη πρωτόδικα με «κουκουλονόμο». Θα φανεί λοιπόν στην πράξη αν η κατάργηση του εν λόγω νόμου θα εφαρμοστεί.

Καλούμε όλους και όλες στις 27 Μαΐου στις 9:00 στο Εφετείο - Λουκάρεως 14, 2ος όροφος

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αλληλέγγυοι / Αλληλέγγυες

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1544708/