Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στις 19.00

Εκπομπή για τη θεολογία της απελευθέρωσης

Παρά τα όσα επικαλείται, ο ορθολογισμός οργανώνεται ως άλλη θρησκεία: έχει το δόγμα και τους προφήτες του, θεωρεί πως είναι η μόνη αληθινή θρησκεία που μοιραία θα επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, οι πιστοί των οποίων είναι παραπλανημένοι. Στην εκπομπή για την αποικιοκρατία (με τίτλο "ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη; αναζητώντας την άλλη ιστορία") είδαμε ότι η θρησκεία έχει λειτουργήσει χειραφετητικά και έχει δώσει οργανωτική βάση σε σημαντικό κομμάτι του πλανήτη που γνώρισε τα "καλά" του δυτικού πολιτισμού. Στην εκπομπή την Τετάρτη 3 Ιουνίου θα προσεγγίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της λατινοαμερικανικής ιστορίας, τη θεολογία της απελευθέρωσης: παπάδες και θεολόγους που αγωνίζονταν για τη σοσιαλιστική επανάσταση σε μια περίοδο που τα κομμουνιστικά κόμματα είχαν σταματήσει να το κάνουν. Η θεολογία της απελευθέρωσης αποτέλεσε τη βάση για τους σαντινίστας της Νικαράγουας, τους ζαπατίστας στο Μεξικό, και για τις εκλογικές νίκες προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Επιχείρημα της εκπομπής: ο διαχωρισμός μεταξύ ορθολογιστών και θρησκευόμενων που δήθεν δεν μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα συνιστά τεχνιτή διάσπαση της εργατικής τάξης.

Ο Βαγγέλης, η Μαρίνα και ο Τόλης γίνονται "Πνεύμα Τριφασικό" τις Τετάρτες στις 7 μ.μ. Ψαλίδι Ράδιο: Θεματικές εκπομπές λόγου για τον εμπλουτισμό της κινηματικής μας αντίληψης.

Την εκπομπή την Τετάρτη 3 Ιούνη επιμελείται η Μαρίνα.

Συντονιστείτε στο Ράδιο Ψαλίδι, το κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου

http://psalidi.espivblogs.net/

(ή αν δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες συντήρησης του κινηματικού σέρβερ espiv.net μπείτε στο http://psalidi.listen2myradio.com/)

Οι προηγούμενες εκπομπές του Πνεύματος Τριφασικού είναι εδώ: https://www.mixcloud.com/πνεύμα-τριφασικό/

Υ.Γ. Η εικόνα προέρχεται από αφίσα Αφίσα της ταίνιας του Aldo Francia "Δεν φτάνει πλέον να προσεύχεσαι" (Χιλή, 1972) που δείχνει τη ριζοσπαστικοποίηση ενός ιερέα που έρχεται σε επαφή με τους εργάτες και τα χαμηλότερα στρώματα στο Βαλπαραΐσο το 1967 και στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Το πόστερ πατιέται ακόμη και σήμερα ως στένσιλ.

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/57638/