Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 στις 19.00

Μικροφωνική για τους 4 δολοφονημένους εργάτες στα ΕΛ.ΠΕ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΤΣΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!

Στατιστικά, κάθε χρόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν πάνω από 5000 εργατικά ατυχήματα με τουλάχιστον 60 από αυτά να είναι θανατηφόρα. Τα νούμερα αυτά αφορούν επίσημα στοιχεία κρατικού φορέα και πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξάνεται κατά πολύ αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών που δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο θάνατος των 4 εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) μετά από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα της καθυστερημένης κατά 6 μήνες συντήρησης στα διυλιστήρια της εταιρίας στις 8 Μαΐου, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 6 άτομα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ο συναγερμός πυρκαγιάς δεν ακούστηκε ποτέ ενώ όταν οι εργαζόμενοι έσπασαν την πόρτα για να διαφύγουν από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί, το προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων τους κυνήγησε για να τους πάρει τις κάρτες εισόδου! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αφού η συγκεκριμένη εταιρία έχει μαύρο ιστορικό στα εργατικά ατυχήματα.

Αναφορικά:
1. Στις 13/9/2002 σημειώθηκε έκρηξη σε μονάδα αποθείωσης με διαρροή υδρόθειου και από τύχη γλίτωσε ένας εργαζόμενος.

  1. Στις 20/8/2009 28χρονος εργαζόμενος στα διυλιστήρια έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κενό, από ύψος περίπου 5 μέτρων.
  2. Στις 31/5/2010 42χρονος δύτης, ο οποίος απασχολούνταν σε εργολάβο, βρήκε τραγικό θάνατο μέσα σε δεξαμενή του διυλιστηρίου.

Κατά πόσο "ανθρώπινο" είναι όμως το λάθος όταν οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες;

Όταν οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 12 και 14 ώρες χωρίς διαλείμματα.

Όταν ως φθηνή λύση προτιμούνται ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση για την λειτουργία και τη συντήρηση του εργοστασίου.

Όταν η εργοδοτική τρομοκρατία έχει γίνει καθημερινότητα στους χώρους εργασίας.

Ποιοί ευθύνονται;

Προφανώς το μερίδιο της ευθύνης δεν το έχει ο εργάτης (όπως αναπαράγουν τα ΜΜΕ). Την ευθύνη για τα "εργατικά" ατυχήματα την έχει η διοίκηση, οι μεγαλομέτοχοι και οι εργολάβοι (ΕΛΠΕ ΑΕ, Όμιλος Λάτση, ΕΛΛ. ΔΗΜΟΣΙΟ (35% των μετοχών), εργολαβίες ΑΚΤΩΡ) που για να αυξήσουν το κέρδος τους διαμορφώνουν αυτές τις συνθήκες εργασίας, παραβλέπουν τα νομικά πλαίσια ασφάλειας (που έτσι και αλλιώς είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους) και με το πρόσχημα του ανθρώπινου λάθους την βγάζουν καθαρή αποζημιώνοντας τους συγγενείς των θυμάτων χωρίς να θίγονται ουσιαστικά τα συμφέροντά τους, ούτε να συμμορφώνονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι εξόφθαλμο αφού 20 μέρες μετά την έκρηξη με τους 4 νεκρούς εργάτες στα ΕΛΠΕ υπήρξε διαρροή βενζίνης και κανένας συναγερμός δεν χτύπησε!

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέφτει επίσης και στα σωματεία εργαζομένων των ΕΛΠΕ και των εργολαβιών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, γι' αυτό και δεν κινητοποιούνται για ζητήματα όπως καλύτερες συνθήκες εργασίας, παρά μόνο "αγωνίζονται" για τους μισθούς τους και τα ατομικά τους συμφέροντα.

Στο βωμό του κέρδους των εταιριών βρίσκουμε χιλιάδες νεκρούς εργάτες.

Για να μην συνηθίσουμε τον θάνατο ως δεδομένο στους χώρους εργασίας μας,

Οργάνωση και αντίσταση μέσα από ανεξάρτητα ταξικά σωματεία.

Άτομα με ταξική συνείδηση

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Ιούνιος 03h