τι; : προβολή θεματική : φυλακές από : Pasamontaña

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 στις 20.30

Προβολή: Το πείραμα

Όπως πολλά πράγματα, ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι στο όνομα της επιστήμης. Είκοσι άντρες. Δύο εβδομάδες. Με αντάλλαγμα δύο χιλιάδες δολάρια. Σκοπός, η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο περιβάλλον μιας φυλακής. Οκτώ άντρες γίνονται οι "φύλακες" και οι υπόλοιποι δώδεκα παίρνουν τη θέση των κρατουμένων, μέσα σε πραγματικά κελιά. Οι τελευταίοι πρέπει να πειθαρχήσουν σε μια σειρά κανόνων και οι πρώτοι να επιβάλλουν την τάξη, όπως ακριβώς θα έπρεπε αν ήταν πραγματικοί φυλακισμένοι. Σιγά σιγά, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο "πείραμα" και την πραγματικότητα σβήνει και τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Στο τελος θα προβληθει και μισαωρο ντοκυμαντερ που δειχνει τις πραγματικες συνθηκες του πειραματος του Stanford University.

Η ταινία Das Experiment βασίζεται σε ένα πραγματικό αντίστοιχο πείραμα, το 'stanford Prison Experiment, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1971 - πολύ πριν το Big Brother. Η ταινία έκοψε περισσότερα από 1.500.000 εκατ. Εισιτήρια στη Γερμανία ενώ απέσπασε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ.Το πραγματικό πείραμα, λοιπόν, διεκόπη εσπευσμένα έξι μόλις μέρες μετά την έναρξή του, καθώς οι συμμετέχοντες μπήκαν «στο πετσί του ρόλου τους» και ανέπτυξαν σχέσεις ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης σε βαθμό τέτοιο που η συνέχιση της διαδικασίας πιθανόν να οδηγούσε σε ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις. Οι «φύλακες» επέδειξαν απολυταρχικές συμπεριφορές υιοθετώντας αναίμακτες μεν, αλλά αυθαίρετες μεθόδους, με σκοπό την επιβολή τους στους «κρατουμένους». Οι τελευταίοι αναπόφευκτα αντέδρασαν έντονα οργανώνοντας ακόμα και εξέγερση! Ήταν πλέον φανερό πως όλοι οι συμμετέχοντες υφίσταντο μεγάλη ψυχολογική πίεση . Προ του φάσματος, λοιπόν, περαιτέρω εκτράχυνσης της καταστάσεως, ο Φίλιπ Ζιμπάρντο και το επιτελείο του προέβησαν στην άμεση διακοπή του πειράματος. Στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο, όχι μόνο δε διεκόπη η διαδικασία, αλλά κατέληξε σε ανθρωποκτονίες και βιασμούς! «Αυτό πουλάει», εννοεί κοντολογίς ο Αμερικανός ψυχολόγος, όταν σήμερα κάνει λόγο για «επονείδιστη εκμετάλλευση της έρευνας, με καθαρά εμπορικούς σκοπούς». Για μια ακόμη φορά, η επιστήμη είχε θυσιαστεί στο βωμό του θεάματος και του κέρδους.

πηγή : http://pasamontana.blogspot.com/2010/10/blog-...