Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 στις 19.30

Εκδήλωση με τον Όσκαρ Ολιβέρα, απο το κίνημα του νερού της Βολιβίας

ακριβής τοποθεσία : Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 1ος όροφος

Όταν το 2000 η κυβέρνηση της Βολιβίας πούλησε την εταιρία ύδρευσης της Κοτσαμπάμπα, πόλης 2 εκατ. κατοίκων, στην πολυεθνική Μπέκτελ, η εταιρία τριπλασίασε τα τιμολόγια, και προσπάθησε να διαλύσει τα παραδοσιακά κοινοτικά συστήματα διαχείρισης του νερού. Οι κάτοικοι της πόλης εξεγέρθηκαν και δημιούργησαν το «Συντονιστικό για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής», μια ανοιχτή συνέλευση που συντόνισε τον αγώνα ενάντια στην βορειοαμερικανική εταιρία. Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες, η εταιρία αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

"Ωστόσο, η σύγκρουση αυτή δεν ήταν μια απλή μάχη για την υπεράσπιση ενός φυσικού πόρου• αντίθετα, ήταν φυσική συνέχεια της ακατάπαυστης ιστορικής πάλης του λαού της Βολιβίας για την υπεράσπιση του δικαιώματός του να αποφασίζει οριζόντια και αυτόνομα για ό,τι αφορά τις δικές του ανάγκες• ήταν, δηλαδή, απόρροια της επιτακτικής και αδιαπραγμάτευτης ανάγκης του να ζει σε μια αληθινή δημοκρατία."

Μερικά χρόνια μετά, μια κυβέρνηση με στενή σχέση με τα κοινωνικά και ιθαγενικά κινήματα, αυτή του Έβο Μοράλες, ήρθε στην εξουσία. Ωστόσο, το κρατικό συγκεντρωτικό μοντέλο που προήγαγε δεν σεβάστηκε τα κοινοτικά συστήματα διαχείρισης του νερού μέσω τοπικών συμμετοχικών «επιτροπών νερού», σύμφωνα με τις παραδόσεις των ιθαγενών Κέτσουα και Αϊμάρα.

Ο Όσκαρ Ολιβέρα υπήρξε βιομηχανικός εργάτης, συνδικαλιστής και εκπρόσωπος του «Συντονιστικού για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής» κατά τη διάρκεια του «Πολέμου του Νερού» της Κοτσαμπάμπα. Αρνήθηκε όλες τις προτάσεις για αξιώματα και παραμένει ενεργός στα λαϊκά κινήματα. Για τη δράση του έχει υποστεί διώξεις και απειλές από την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινοτική διαχείριση του νερού στη Βολιβία, διαβάστε οπωσδήποτε το κείμενο «Το νερό πέρα από το κράτος», που έχει γράψει η αδερφή του Όσκαρ, Μαρσέλα Ολιβέρα: http://www.autonomias.net/2014/11/blog-post.html

Inline images 1

autonomias.net
twitter.com/TebeoTeo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...buscar y saber reconocer quién y qué, en medio del infierno, no es infierno, y hacer que dure, y dejarle espacio...

image attachment

πηγή : email received on 11 Ιούνιος 20h