Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 στις 21.00

Παρουσίαση της γραμμής εκτάκτου ανάγκης ALARM PHONE

Παρουσίαση της γραμμής εκτάκτου ανάγκης ALARM PHONE για ανθρώπους που ταξιδεύουν δια θαλλάσης

Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, Χανιά

Πέμπτη 25 Ιουνίου

Ώρα 21:00 στα πλαίσια του 10 Αντιρατσιστικού φεστιβάλ

Η ακτιβίστρια Marion Bayer από το δίκτυο WathTheMed θα ενημερώσει για την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης ALARM PHONE, την λειτουργία της οποίας καθιέρωσαν τον Οκτώβριο του 2014 ακτιβιστές, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Σε αυτήν την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης μπορούν να τηλεφωνούν πρόσφυγες και μετανάστες που επιβαίνουν σε πλοία τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πρόκειται για τον αριθμό 0033 486517161, ο οποίος δεν είναι ένας αριθμός διάσωσης αλλά μία γραμμή υποστήριξης επιχειρήσεων διάσωσης. Η γραμμή λειτουργεί σε βάρδιες με πολύγλωσσους ακτιβιστές του WatchTheMed όλο το 24 ωρό. Όταν η εκάστοτε βάρδια λάβει ένα τηλεφώνημα, ειδοποιεί τις τοπικές αρχές και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι ακτιβιστές προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στις αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης. Οι αρχές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν πως έχουν λάβει το σήμα κινδύνου και ξέρουν ότι κάποιος παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις τους.

Η βάρδια καταγράφει λεπτομερώς το περιστατικό, από την ώρα που θα ληφθεί το σήμα κινδύνου μέχρι την αντίδραση των αρχών, την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης (ή της επαναπροώθησης), την έκβασή της, τις μαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών.

Το δίκτυο WatchTheMed έχει ενημερώσει αρχές της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για την ύπαρξη αυτής της γραμμής και τον στόχο της. Προσπαθούν επίσης να ενημερώνουν κοινότητες προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες για την ύπαρξή της.

Στόχος της επίσκεψης της γερμανίδας ακτιβίστριας στην Κρήτη είναι να ενημερώσει τα δίκτυα αλληλεγγύης στο νησί και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και εμπειρίες, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σχεδόν κάθε μήνα καραβιές προσφύγων και μεταναστών από Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία που είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά κατέληξαν στην Κρήτη. Τα πλοία αυτά τις περισσότερες φορές ήταν ακυβέρνητα ή είχαν μηχανική βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου.

Το 2014 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ με τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι που πέθαναν στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Έως σήμερα η γραμμή εκτάκτου ανάγκης έχει δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα από πρόσφυγες και μετανάστες σε πλοία σε κεντρική Μεσόγειο, Αιγαίο Πέλαγος. Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και από επιζώντες παράνομων επιχειρήσεων επαναπροωθήσεων (push backs) στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Αυτό το εναλλακτικό δίκτυο συναγερμού είναι ένα πρώτο βήμα για έναν Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό χώρο που δεν θα χαρακτηρίζεται από ένα συνοριακό καθεστώς που οδηγεί στον θάνατο, αλλά από ένα πνεύμα αλληλεγγύης και προστασίας του δικαιώματος και ελεύθερη μετακίνηση.

To WatchTheMed θεωρεί σημαντικό οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα στην θάλασσα να γνωρίζουν ότι αυτό που βιώνουν δεν παραμένει αόρατο, και ότι, στην πραγματικότητα, ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών που επιδιώκει να παρέμβει και να σταματήσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των δικτύων: Welcome to Europe | Afrique Europe Interact  |  borderline-europe | Noborders Marocco |  Forschungsgesellschaft Flucht und Migration | Voix des Migrants 

Περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά: http://www.watchthemed.net/media/uploads/page/12/Alarmphone-Call-greek.pdf

Ανοιχτή συνέλευση 10ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Ιούνιος 01h