Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 14.00

Συνέλευση για την διοργάνωση αντικατασταλτικής πορείας στον Πολύγυρο

Απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης του κράτους και του κεφαλαίου είναι η καταστολή ενάντια στους καταπιεσμένους που αγωνίζονται. Στις μέρες μας το κράτος έχει αναβαθμίσει το κατασταλτικό του οπλοστάσιο με στόχο τόσο την αποτροπή, την πρόληψη και γενικά την αντιπαράθεση με αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής (με πρόσφατα παραδείγματα την καταστολή απεργιών, τις επιθέσεις σε εκδηλώσεις κλπ), όσο και με στόχο την διεύρυνση του κοινωνικού ελέγχου (από τις κάμερες στους δρόμους, που συμβάλλουν στον έλεγχο της κοινωνικής ζωής στις μητροπόλεις, μέχρι τις απελάσεις, φυλακίσεις και ευρύτερες τακτικές διαχείρισης των μεταναστευτικών πληθυσμών). Απ' την στόχευση στην εφαρμογή αυτού του οπλοστασίου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο αναρχικός χώρος. Το κράτος ποινικοποιεί συγγενικές και φιλικές σχέσεις, όπως και στην περίπτωση της Εύης Στατήρη, η οποία κρατείται εδώ και 6 μήνες με μόνο στοιχείο την προσωπική της σχέση με μέλος της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Γεράσιμο Τσάκαλο. Πέρα από τέτοιες άμεσες εκδικητικές κινήσεις, η κρατική καταστολή επιστρατεύει μέσα για να εκτονώσει και να κατευνάσει τις όποιες δράσεις αλληλεγγύης στα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων. Λίγους μήνες πριν, με σκοπό την λήξη της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και στο όνομα της κοινωνικής ειρήνης, το κράτος έκανε δημόσια δεκτό το αίτημά του για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, κάτι που αργότερα του αφαιρέθηκε. Το τελευταίο διάστημα, εφαρμόζονται, επίσης, εκκενώσεις καταλήψεων, μαζικές συλλήψεις με πολύ σκληρές ποινές για την συμμετοχή σε πορεία και την άρνηση λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτές στις 6 Δεκέμβρη στην Θεσσαλονίκη και στις 23 Αυγούστου στις Σκουριές.

Στην περιοχή των Σκουριών εξελίσσεται ένας αγώνας αντίστασης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την πολυεθνική εταιρία El Dorado Gold και στην περιβαλλοντική καταστροφή που αυτή έχει επιφέρει. Με σκοπό την προστασία αυτού του σημαντικού καπιταλιστικού σχεδίου, το κράτος ανα τα χρόνια, χρησιμοποιεί κατασταλτικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν με κάθε μορφή. Από τον αφομοιωτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κομματικών σχημάτων του σε τοπικό επίπεδο, μέχρι άμεσες στρατηγικές καταστολής όπως η μαζική λήψη DNA ακόμα και με τη βία, οι μαζικές συλλήψεις και δίκες με στόχο τον εκφοβισμό, η απαγόρευση προσέγγισης του εργοταξίου σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων χιλιομέτρων και η βίαιη εισβολή των ΜΑΤ σε χωριά. Παράλληλα με τις 450 τουλάχιστον, διώξεις που έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα, πρόσφατα κλήθηκαν οι 18 από αυτούς για ανάκριση, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση εμπρησμού, του Δημαρχείου Ιερισσού, λίγο καιρό μετά την εισβολή της εταιρίας στο βουνό το Μάρτιο του '12.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την υλοποίηση των κατασταλτικών στρατηγικών φέρουν το δικαστήριο και το Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου. Το τελευταίο, λειτουργώντας βάσει κεντρικών πολιτικών σχεδιασμών του κράτους και της εταιρίας με την οποία σχετίζεται άμεσα, έχει αναλάβει την καθημερινή περιφρούρηση του εργοταξίου και την ασφάλεια των εργαζομένων της. Μπάτσοι, όπως ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής Α. Μανωλάς, οι ασφαλίτες Γ. Τζάβαλος, Α. Λιάκος και άλλοι, εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην προστασία του σχεδίου της εξόρυξης , δείχνοντας υπερβολικό ζήλο, προκειμένου να χτίσουν καριέρα πάνω στις ζωές ανθρώπων που αγωνίζονται. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό αστυνομικό τμήμα, εκείνο που θα παίρνει τις αποφάσεις και θα καταδικάζει ό, τι σχετίζεται με τον αγώνα κατά της εξόρυξης. Είναι λογικό, ένα τόσο σημαντικό, για το κεφάλαιο, έργο, με έναν αγώνα που εξελίσσεται, ενάντια στην πραγματοποίησή του, να απαιτεί μια αποτελεσματική κατασταλτική μηχανή.

Στις 24 Αυγούστου, το δικαστήριο Πολυγύρου, καταδίκασε δύο συντρόφους σε 16 μήνες με αναστολή, μόνο για την παρουσία τους στο βουνό, και 4 μήνες γιατί αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Ακόμα και αν η τελική ποινή που έδωσε ο δικαστής ήταν 17 μήνες με αναστολή, η αστυνομία Πολυγύρου, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε στην κράτησή τους και διέταξε την διοικητική απέλασή τους. Το κράτος έτσι χρησιμοποιεί τόσο την φυλάκιση όσο και την απέλαση, με σκοπό να αδρανοποιήσει και να αποκλείσει αγωνιστές.

Οι εκδικητικές πράξεις του κράτους, που προκειμένου να αναπαραχθεί εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο και την φύση, δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. Οι αγώνες που αντιστέκονται στην λεηλασία της φύσης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτούς που πραγματώνωνται σε διάφορα κοινωνικά πεδία παγκοσμίως και έχουν να κάνουν με την αντίσταση στην υποβάθμιση των ζωών μας, στις φυλακές και σε κάθε είδους εγκλεισμό, στον κοινωνικό έλεγχο, στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στις επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με κάθε καταπιεσμένο/η που αγωνίζεται και αντιμετωπίζει την καταστολή ως συνθήκη ζωής.

Καταθέτοντας το παραπάνω πολιτικό πλαίσιο καλούμε σε συνέλευση το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στις 14:00 στο πολυτεχνείο ΑΠΘ για την διοργάνωση αντικατασταλτικής πορείας στον Πολύγυρο την Κυριακή 27-9, καθώς και για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης εν όψει της πανελλαδικής μέρας δράσης, στις 26-9.

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους δύο αναρχικούς Andrea και Errol

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Σεπτέμβριος 04h