Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 στις 21.00

Ανοιχτή Συνέλευση Ποδηλάτες-ισσες Πάτρας

Οι Ποδηλάτες-ισσες Πάτρας, είναι μια κίνηση πολιτών, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Πάτρα από την άνοιξη του 2006. Από τις πρώτες εκδηλώσεις της κίνησης, άρχισαν να μπαίνουν και τα πρώτα χαρακτηριστικά της.

Η παραπάνω κίνηση, η οποία φιλοδοξεί να γίνει κίνημα, ξεκίνησε τις δράσεις της με αίτημα τη διάδοση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, τη διεκδίκηση ποδηλατοδρόμων και γενικότερα τη διεκδίκηση του χώρου του μέσα στην πόλη.

Γρήγορα όμως επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούν γενικότερα προβλήματα που συναντώνται στον αστικό ιστό και όχι μόνο. Το ζήτημα του αλληλοσεβασμού, της καλλιέργειας μιας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας από τη βάση της κοινωνίας, η έλλειψη υποδομών για ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ και πεζούς, ο κοινωνικός και φυλετικός διαχωρισμός και αποκλεισμός συγκεκριμένων κομματιών από τον αστικό ιστό, η έλλειψη και υποβάθμιση των δημοσίων χώρων και η εκχώρηση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο είτε μέσα στις πόλεις είτε και έξω από αυτές (πχ Σκουριές Χαλκιδικής, καταπάτηση αιγιαλών, εκτροπή Αχελώου κλπ) , η τσιμεντοποίηση, η ηχορρύπανση και η μόλυνση των σύγχρονων αστικών κέντρων, η απουσία σωστής οδικής συμπεριφοράς, η υπερβολική και άσκοπη χρήση του ΙΧ, η κατασκευή των πόλεων που οδηγεί σε τυποποιημένους τρόπους διασκέδασης, σκέψης κ.ο.κ. είναι μερικά από αυτά τα ζητήματα.
Δεδομένου ότι η ομάδα εξαρχής είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα κίνημα με ευρεία απήχηση, όπως υποδηλώνει και η ουδέτερη επιλογή ονόματος, δημιουργήθηκαν κάποιοι όροι που διέπουν τη λειτουργία της, ώστε σε αυτή την ομάδα να μπορούν να χωρούν όσοι επιθυμούν και θέλουν να διεκδικούν συλλογικά και μαζικά τις λύσεις απέναντι στα προβλήματα που μας αφορούν όλους. Οι άτυποι κανόνες λειτουργίας της ομάδας είναι οι εξής :

- Η ομάδα λειτουργεί μακριά από ρατσιστικές και μισάνθρωπες αντιλήψεις, με σεβασμό στην διαφορετικότητα

- Οι δράσεις οργανώνονται συλλογικά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και οι αποφάσεις πηγάζουν από την τακτική ανοιχτή συνέλευση της ομάδας

- Η ομάδα λειτουργεί αντιιεραρχικά, αυτοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα (χωρίς εμπλοκή χορηγών, αρχών, κομματικών μηχανισμών).

πηγή : http://podilatespatras.org/
πηγή : email που λάβαμε στις 21 Σεπτέμβριος 09h