Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.00

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας: “Στην καρδιά του χειμώνα”

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις γυναίκες δημιουργούς, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας θα προβάλει αυτήν την Κυριακή, 27/9/2015 στις 21:00, στο σπίτι της Μεσοποταμίας (Πλάτωνος 13 στο Μοσχάτο) την Αμερικάνικη ταινία:

"Στην καρδιά του Χειμώνα" (Winter's bone)

Σκηνοθεσία Ντέμπρα Γκράνικ με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Τζον Χοκς, Κέβιν Μπρέζναν, Ντέιλ Ντίκι

Η 17χρονη Ρι μεγαλώνει σε μια φτωχή αγροτική περιοχή του Μισούρι. Όταν μαθαίνει ότι ο εξαφανισμένος πατέρας της έχει υποθηκεύσει το σπίτι τους, αποφασίζει να τον αναζητήσει - ακόμη και με κίνδυνο της ζωής της.

Ανεξάρτητο αγροτικό δράμα που φλερτάρει με το θρίλερ και σοκάρει με την ωμή, ειλικρινή απλότητά του. Διαθέτει τέλεια κινηματογραφική ισορροπία κι έναν αξέχαστο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Βραβεία καλύτερης ταινίας και σεναρίου στο Σάντανς, τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Στη δεύτερη, μόλις, μεγάλου μήκους ταινία της, η Debra Granik παραδίδει ένα καθηλωτικό πόνημα για μία άλλη Αμερική από εκείνη την καλογυαλισμένη που συνήθως φτάνει στις οθόνες μας. Η white-trash κοινότητα που στοχεύει με το φακό της, παίρνει το χαρακτήρα μίας χωματερής ψυχών, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Daniel Woodrell. Μέσα σε αυτή την κλειστή κοινωνία με τους δικούς της κώδικες και αρχές, ένα νεαρό κορίτσι με πολλά καντάρια ψυχής - ερμηνευμένη έξοχα και με ασύλληπτο τσαγανό από τη Lawrence - αρνείται το τέλμα για την ίδια και τους οικείους της, ορθώνοντας ανάστημα ανάμεσα σε ανθρώπινες σκιές βουτηγμένες στην πρέζα και την απάθεια, που σηκώνονται απ' την καρέκλα συνήθως μονάχα για να απειλήσουν ή να βιαιοπραγήσουν.

Η μάνα απούσα, δεν αρθρώνει λέξη σε όλη την ταινία και - όπως άριστα αποφασίζει η Granik - δεν την ενδιαφέρει ποσώς να μας μαρτυρήσει από τι ακριβώς πάσχει. Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο που σε αυτόν το μικρόκοσμο μία 17χρονη κι ένας λοχίας του αμερικανικού στρατού καταλήγουν να είναι οι μόνες φωνές λογικής μέσα σε ενήλικες χαπακωμένους, μαστουρωμένους, χαμένους από χέρι και καμένους, όπως ακριβώς μοιάζει καρβουνιασμένο το δάσος μέσα στο οποίο φυτοζωούν, μέσα από τη ψυχρή, γκρίζα φωτογραφία του Michael McDonouch.

Η είσοδος στην προβολή είναι όπως πάντα δωρεάν, αλλά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί σας τρόφιμα μακράς διαρκείας.

* Σε περίπτωση βροχής, η προβολή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο σπίτι της Μεσοποταμίας

winter s bone

πηγή : http://www.mesopotamia.gr/%ce%ba%ce%b9%ce%bd%...