Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20.30

Προβολή ταινίας: Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο

«Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» των αδελφών Ταβιάνι, στο «Δον Κιχώτη»

«Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο», των Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι θα προβληθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου (8.30 μμ) στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το ανυπέρβλητης αισθητικής φιλμ των αδελφών κινηματογραφιστών από την Τοσκάνη κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 1982 και είναι ήδη κλασικό.

Τετάρτη 30/9 8.30 μμ

Η ταινία παρακολουθεί τους κατοίκους μιας μικρής ιταλικής πόλης προς το τέλος του Β' Παγκόσμιου. Η ήττα των Γερμανών φαντάζει βέβαιη, και καθώς τα στρατεύματά τους οπισθοχωρούν προς την Γερμανία, αφήνουν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής και λεηλασίας. Οι Γερμανοί σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν διάφορα κτίρια του τοσκανικού χωριού Σαν Μαρτίνο κι έχουν ειδοποιήσει τους κατοίκους της να μαζευτούν στον καθεδρικό ναό τους -εκεί θα είναι ασφαλείς, λέει.

Τη Νύχτα του Σαν Λορέντζο (ή Νύχτα των Πεφταστεριών, στις 10 του Αυγούστου), οι μισοί από τους κατοίκους του Σαν Μαρτίνο παραμένουν μέσα στην εκκλησία επικαλούμενοι την πίστη τους. Οι άλλοι μισοί, ντυμένοι στα μαύρα, βγαίνουν έξω να ψάξουν για τους Αμερικάνους στρατιώτες, που σύμφωνα με τις φήμες είναι κάπου εκεί γύρω και απελευθερώνουν πόλεις στο διάβα τους.

Χρόνια αργότερα, μια τέτοια νύχτα του καλοκαιριού, μια νύχτα... έναστρων ευχών, μια γυναίκα -που στα έξι της χρόνια είχε βρεθεί στην ομάδα των κατοίκων που έφυγαν από το χωριό τους- αφηγείται στον γιό της την ιστορία…

Η πολεμικού προσανατολισμού δράση εναλλάσσεται με τις σκέψεις, τους φόβους, τις αναμνήσεις, αλλά και τις φαντασιοπληξίες των χαρακτήρων. Κι όλα αυτά, αποτυπωμένα με σχεδόν υπερβολικά πολλή καλαισθησία, ακρίβεια και καθαρή ομορφιά.

πηγή : http://donquixoteargos.blogspot.com/2015/09/3...