Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 20.00

Αφιέρωμα στην κωμωδία με δύο ταινίες

Ο καινούριος μήνας στην Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας φέρνει ένα νέο αφιέρωμα, αυτή τη φορά σε κλασσικές και σύγχρονες κωμωδίες.

Ξεκινάμε αυτόν τον καινούριο κύκλο προβολών την Κυριακή, 4/10/2015, στις οκτώ το βράδυ με δύο ταινίες: το "Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα" με τους αδερφούς Μαρξ και τις "Τρεις Εποχές" με τον Μπάστερ Κίτον.

Λίγα ονόματα είναι ταυτισμένα με την έννοια της αμερικανικής κινηματογραφικής κωμωδίας όσο αυτό των αδερφών Μαρξ (Γκράουτσο ή Τζούλιους - όπως ήταν το πραγματικό του όνομα-, Τσίκο ή Λέοναρντ, Χάρπο ή Άντολφ, Ζέππο ή Χέρμπερτ και Γκάμο ή Μίλτον).
Ξεκινώντας την καριέρα τους από το 1905, ως μουσικοί του βωντβίλ, οι πέντε αδερφοί μεταπήδησαν γρήγορα στο καλλιτεχνικό είδος της κωμωδίας, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ.
Από το 1929 ξεκίνησαν την κινηματογραφική τους καριέρα, αρχικά με ταινίες βασισμένες στις θεατρικές τους παραστάσεις, για να συνεχίσουν με πρωτότυπα σενάρια, από το 1931 και μετά, σενάρια που μετατράπηκαν στις μεγαλύτερες τους επιτυχίες. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η ταινία «Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα» (1946), που υπήρξε το δωδέκατο φιλμ τους ως ομάδας, σε σκηνοθεσία Άρτσι Μέιο. Το φιλμ αφηγείται την προσπάθεια του φυγόδικου συνεργάτη των Ναζί Στούμπελ να ανακτήσει τους θησαυρούς που έχει κρύψει στο Ξενοδοχείο Καζαμπλάνκα, δολοφονώντας κατά συρροήν τους διευθυντές του. Στην προσπάθειά του να γίνει ο ίδιος διευθυντής κι έτσι να ανακτήσει το θησαυρό θα σταθούν ο νέος διευθυντής, Κόρνμπλοου (Γκράουτσο Μαρξ), ο καμηλιέρης Κορμπάτσιο (Τσίκο Μαρξ) και ο ίδιος ο υπηρέτης του Στούμπελ, Ράστι (Χάρπο Μαρξ). Μέσα από ξεκαρδιστικές, αδέξιες προσπάθειες, οι τρεις τους θα καταφέρουν να καταστρέψουν τα σχέδια του αδίστακτου Ναζί.

Ο Μπάστερ Κίτον (γενν. Τζόζεφ Φρανκ Κίτον, 1895-1966) ξεκίνησε να εμφανίζεται στο θέατρο από την ηλικία των τριών, μαζί με τους γονείς του, επίσης ηθοποιούς, και μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου το 1917, μετά τη γνωριμία του με τον σκηνοθέτη και κωμικό Φάτι Άρμπακλ. Ξεκινώντας ως ηθοποιός, σύντομα ανέλαβε και χρέη σκηνοθέτη και συνσεναριογράφου, κερδίζοντας το κοινό με το βασισμένο στις κινήσεις του σώματος παίξιμό του και το χαρακτηριστικό, πάντα σοβαρό και ανέκφραστο ύφος του. Ο Κίτον κατέληξε να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Η ταινία «Τρεις εποχές» (1923), την οποία ο Κίτον σκηνοθέτησε μαζί με τους Έντι Κλάιν, Μαλ Σεντ Κλαιρ και Έντουαρντ Φ. Κλάιν, αποτελεί μια παρωδία της ταινίας του Ν.Γ. Γκρίφιθ «Μισαλλοδοξία» και εκτυλίσσεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας (προϊστορική, Ρωμαϊκή, σύγχρονη), με τον Κίτον να λαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις αντίστοιχες ιστορίες. Η ταινία αναδεικνύει την ιδιαίτερη ικανότητα του Κίτον τόσο ως ηθοποιού όσο και ως σκηνοθέτη και παραμένει κλασσική μέχρι τις μέρες μας.

Η είσοδος στην προβολή είναι όπως πάντα δωρεάν, αλλά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί σας τρόφιμα μακράς διαρκείας.

* Σε περίπτωση βροχής, η προβολή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο σπίτι της Μεσοποταμίας

comedy nights

πηγή : http://www.mesopotamia.gr/%ce%ba%ce%b9%ce%bd%...