Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 στις 19.00

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - τοπική δράση στο 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

Η τοπική οργάνωση του Ξεκινήματος στο 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης οργανώνει εκστρατεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Παρακάτω διαβάστε την ανακοίνωση που μοιράζεται στις παρεμβάσεις που γίνονται στην γειτονιά. Πρώτος σταθμός στην εκστρατεία θα είναι η Παρασκευή 9 Οκτώβρη 7-10μμ όπου θα μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης στην ΕΡΤ3.

Πολλά ακούμε και βλέπουμε αυτές τις μέρες για το ζήτημα των προσφύγων: ότι είναι τζιχαντιστές, κακοποιοί, βιαστές, δολοφόνοι, ότι τα σύνορα πρέπει να κλείσουν, ότι ο φράχτης του Έβρου πρέπει να διατηρηθεί γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δε μπορεί να διαχειριστεί τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Όσοι τα λένε αυτά «ξεχνούν» να μας πουν ότι όσοι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους, ρισκάροντας την ζωή τους, φεύγουν γιατί στις χώρες τους η ζωή τους είναι σίγουρα χαμένη. Είναι πρόσφυγες από τη Συρία και δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά φεύγουν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του ISIS. Δεν θέλουν να «ισλαμοποιήσουν» την Ευρώπη, αλλά φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Γάλλων, των Βρετανών, κλπ. Είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν, χώρες όπου τα τελευταία χρόνια μαίνονται πόλεμοι και εμφύλιες συρράξεις. Χώρες που τα τελευταία χρόνια μετρούν καθημερινά άμαχα θύματα μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Ξεχνούν» να μας πουν ότι «κλειστά σύνορα» δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό από σφαίρα στο ψαχνό σε όσους/ες πρόσφυγες προσπαθούν να τα περάσουν, τίποτα διαφορετικό από το να αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνιγούν ή να τους βουλιάξουμε επίτηδες. Και αυτά την ίδια ώρα που μέσα στο 2015 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο πάνω από 3000 άνθρωποι!

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος:

Εθελοντές και δίκτυα αλληλεγγύης βρίσκονται καθημερινά στα σύνορα και στα νησιά για να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες: Ένα πιάτο φαγητό, νερό, σαπούνι, είδη υγιεινής. Το κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τα δίκτυα αλληλεγγύης γνωρίζει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο που πλέον δεν δίνει απλά «ό,τι περισσεύει», αλλά αλλά και «κάτι που χρειάζεται». Εμείς είμαστε με αυτήν την πλευρά του νομίσματος! Με τον κόσμο που στέκεται απέναντι στο ρατσιστικό μίσος και την εκμετάλλευση και απαντάει με αλληλεγγύη και αυτοθυσία!

Πως μπορείς να βοηθήσεις:

1. Φτιάξε μία ή περισσότερες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης. Οι σακούλες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

(Α). ανδρική σακούλα: χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα, ξυραφάκι, σαπούνι, παστέλι ή μπάρα δημητριακών, κονσέρβα, κουτάλι ή πιρούνι - γράφουμε επάνω "Α"

(Γ). γυναικεία σακούλα: Χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαπούνι ή σαμπουάν ή μαντηλάκια καθαρισμού, οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα, κονσέρβα, κουτάλι ή πιρούνι - γράφουμε επάνω "Γ"

(Π). παιδική σακούλα: κρουασάν, χυμός, γάλα εβαπορέ, μπισκότα, ατομική μαρμελάδα και κουταλάκι - γράφουμε επάνω "Π"

(Β). βρεφική σακούλα: 6 πάνες, μωρομάντηλα, έτοιμο βρεφικό φαγητό σε βαζάκια, κουτάλι πλαστικό, βρεφικό γάλα- γράφουμε επάνω "Β"

2. Αν δε μπορείς να φτιάξεις σακούλες, φέρε ό,τι μπορείς από τα παραπάνω προϊόντα και θα τα φτιάξουμε εμείς.

3. Μαζεύουμε επίσης αδιάβροχα μιας χρήσης

Μαζεύουμε τα πράγματα την Παρασκευή 9 Οκτώβρη 7-10μμ στην ΕΡΤ3 (Λ. Στρατού 1)

Την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι οι δράσεις αλληλεγγύης δεν αρκούν από μόνες τους για να λυθούν τα προβλήματα των προσφύγων.

Δώσε μαζί μας τη μάχη, για να διεκδικήσουμε:

Άμεση κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ (δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, όταν εντοπιστούν σε άλλη χώρα) που ήδη μια σειρά χώρες έχουν καταργήσει στην πράξη. Οργανωμένη διάσωση, μεταφορά, καταγραφή, νομική και υγειονομική στήριξη και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους πρόσφυγες το ζητούν. Δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε όλες τις χώρες. Καμία κατασταλτική «αντιμετώπιση» των προσφύγων και διάλυση φραχτών και της FRONTEX.

Δώσε μαζί μας τη μάχη για να χτίσουμε μία κοινωνία που ο κόσμος δεν θα χρειάζεται να ξεριζώνεται. Δώσε μαζί μας τη μάχη για το σταμάτημα όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που το μόνο που κατάφεραν είναι κέρδη για το κεφάλαιο, ανείπωτη δυστυχία για τους λαούς, ραγδαία άνοδο των Τζιχαντιστών, κλπ. Δώσε μαζί μας τη μάχη για μια άλλη κοινωνία, που κίνητρό της δεν θα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση, αλλά την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα - μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Ξεκίνημα

Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Τοπική Οργάνωση 5ου Διαμερίσματος

Τηλ 6945195068 και 2310540432

xekiexnima.theexs@gmail.excom

www.xekinima.org

πηγή : http://www.xekinima.org/arthra/view/article/thesniki-allileggyi-stoys-prosfyges-topiki-drasi-s/