Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση-Πορεία

Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια (Προκήρυξη της ΟΚΔΕ). Όλοι/ες στην πορεία στον υπουργείο Ναυτιλείας το Σάββατο 10/10

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ!

-

Συγκέντρωση και Πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας

Σάββατο 10/10, 11πμ, πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας

-

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικεφαλής της θλιβερής μνημονιακής Βουλής, «πιάνει δουλειά», για να επιβάλλει χωρίς χρονοτριβή στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όσα έχει δεσμευτεί στους δανειστές/τοκογλύφους της Ευρωζώνης/Ε.Ε. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αρχίζει την εφαρμογή του 3ου και πιο σκληρού Μνημονίου. Ο λογαριασμός θα πέσει σαν πέλεκυς στις εργατικές και λαϊκές μάζες (μέτρα συνολικά 6,4 δισ. Ευρώ το 2015-16): ξεπούλημα δημόσιας περουσίας, περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων, φορολογικό τσουνάμι, κατασχέσεις κατοικιών… Αυτά είναι μόνο η αρχή του συνόλου των μέτρων που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο.

Κυβέρνηση-ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να ξεπουλήσουν σε «τιμή ευκαιρίας» τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη (ΟΛΠ, ΟΛΘ). Και μάλιστα τάχιστα, ώστε να δείξουν στους δανειστές πόσο «φερέγγυοι» είναι, ξεκαθαρίζοντας τι θα ακολουθήσει με όλη τη δημόσια περιουσία.

Το διαχρονικό έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

ΟΛΠ και ΟΛΘ μέχρι το 1999 ήταν οργανισμοί αποκλειστικά δημόσιας διοίκησης. Το 1999, παρά την αντίθεση των εργαζομένων, οι «εκσυγχρονιστές» του Σημίτη μετέτρεψαν τα λιμάνια σε Α.Ε. του δημοσίου, όπου πλέον το 25% των μετοχών διατέθηκε μέσω του χρηματιστηρίου στους γνωστούς «επενδυτές».

Παρότι τα λιμάνια, όσο βρίσκονταν στα χέρια του δημοσίου, ήταν διαχρονικά κερδοφόρα, το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ - του πιο κερδοφόρου κομματιού, που κάνει τον Πειραιά διεθνές κέντρο διακίνησης κοντέινερ. Το 2008 υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ με την COSCO. Το 2012 μεταφέρθηκαν μετοχές απ' το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2014 μπήκε για ξεπούλημα και η προβλήτα ΙΙΙ.

Το 2014, ο ΟΛΠ εμφάνισε κέρδη για 5η συνεχόμενη χρονιά, παρά το δυσμενές (εθνικό και διεθνές) περιβάλλον της κρίσης. Αναιρείται έτσι κάθε «επιχείρημα» της κυβέρνησης, των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων, για «όφελος του δημοσίου»! Για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, τροποποιείται η σύμβαση - και μόλις αυτό ολοκληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, θα επικυρωθεί στη Βουλή, για να καταθέσουν μετά προσφορές οι 3 υποψήφιοι αγοραστές (COSCO, APM, ICTS), που περιμένουν σαν αρπακτικά.

Κατάργησαν την εργατική νομοθεσία…

Με την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ ολοκληρώθηκε το 2009 η εγκατάσταση της κινέζικης κρατικής εταιρίας COSCO στον Πειραιά. Η εγκατάστασή της σήμαινε και το τέλος της εργατικής νομοθεσίας, καθώς στην προβλήτα ΙΙ δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανονισμοί εργασίας και συνδικαλισμός. Η παραχώρηση οδήγησε σε απώλεια 450 θέσεων εργασίας. Για 18 εκ. ευρώ (στην πραγματικότητα, μόνο το κόστος κατασκευής ήταν 300 εκ. και η σημερινή αξία πολύ μεγαλύτερη), ξεπουλήθηκαν προβλήτα και εργαζόμενοι.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα φέρει δεκάδες απολύσεις εργαζομένων του ΟΛΠ, κακοπληρωμένους εργαζόμενους, εργασιακές συνθήκες ζούγκλας (όπως στην COSCO). Επίσης θα επηρεαστούν δεκάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, το οποίο θα είναι πλέον τσιφλίκι των ιδιωτών.

Ξεπουλάνε παραλιακή ζώνη, δρόμους, τα πάντα…

Μέχρι σήμερα, το δημόσιο κατέχει εκτός από τον ΟΛΠ και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη (από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως το Πέραμα). Μεταξύ αυτών, κυβέρνηση και μνημονιακοί θέλουν να ξεπουλήσουν το Καστράκι στη Δραπετσώνα, το λιμανάκι της ΔΕΗ στο Κερατσίνι (χώρο που προετοιμάζεται για κέντρο υγείας), το παραλιακό μέτωπο της πρώην βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων, την ιχθυόσκαλα του Αγ. Γεωργίου, ακόμα και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα. Κινδυνεύουν να δοθούν στους ιδιώτες αρχαιολογικοί χώροι, αστικοί δρόμοι, ακόμα και να αποκοπεί η θάλασσα από την πόλη.

ΝA TOYΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Αν ολοκληρωθεί αυτή η ιδιωτικοποίηση, θα σημάνει μια τεράστια καταστροφή για την περιοχή του Πειραιά και το λαό της. Θα σπρώξει στα τάρταρα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα, θα ρίξει την τοπική οικονομία σε βαθύ κώμα. Ο νεομνημονιακός Τσίπρας και το κόμμα του, ό,τι έχει απομείνει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Βουλή των Μνημονίων, έχουν σχεδιάσει τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους της Ευρωζώνης/Ε.Ε., σε εργασιακό κάτεργο και κοινωνική χωματερή, όπου θα κυβερνούν σαν απλοί εισπράκτορες των Ευρωπαίων και μιας ζάπλουτης παρασιτικής ελίτ.

Απέναντι σ' αυτά τα σχέδια, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου οι κάτοικοι, τα σωματεία, οι συλλογικότητες και φορείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι της πόλης του Πειραιά και των γύρω περιοχών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να προτάξουμε μια πεισματική αντίσταση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αρχίζοντας έτσι και τον αγώνα παντού, για να σπάσουμε τα Μνημόνιά τους στην πράξη, ό,τι κι αν ψηφίζουν στη δήθεν σταθερή Βουλή τους. Μέχρι να διώξουμε και το τελευταίο κυβερνητικό μνημονιακό τσίρκο και να πάρουμε τις τύχες της κοινωνίας στα χέρια μας.

-


  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΟΛΠ ΚΑΙ ΟΛΘ

  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση, να ακυρωθούν όλες οι προηγούμενες.

  • ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • Κάτω τα Μνημόνια. Διαγραφή του Χρέους. Έξω από Ευρώ/Ε.Ε.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή: http://www.okde.gr/archives/4265


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Με διαδικασίες εξπρές μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του 67% του ΟΛΠ αλλά και η εκποίηση του ευρύτερου παραλιακού μετώπου από το λιμάνι του Πειραιά έως το Πέραμα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο συστάθηκε με βάση μνημονιακών επιταγών και που μέσα στις αρμοδιότητές του είναι η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας για την εξυπηρέτηση των δανειστών και την αποπληρωμής ενός μη βιώσιμου χρέους. Το εν λόγω ταμείο έχει δώσει τελεσίγραφο πως σε μερικές μέρες ξεκινά η διαδικασία των προσφορών με δυο μεγάλες εταιρίες να διεκδικούν το χρίσμα του υποψήφιου αγοραστή. Η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού μιας χώρας είναι τεράστιο σφάλμα. Αφού αυτός που θα κερδίσει θα είναι μόνο ο ιδιώτης. Τα ευχολόγια περί ανάπτυξης είναι άλλη μια φούσκα, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως μιλάμε για θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Για ποιο λόγο προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν μπορούσαμε να είχαμε ανάπτυξη μέσα από δημόσιες επενδύσεις και τελικά μας λένε πως μόνο μέσω των ιδιωτικών θα έχουμε; Μέσα σε όλα αυτά απειλούνται άμεσα και οι εκτάσεις των Λιπασμάτων κι όχι μόνο. Η εκποίηση αυτών θα σημαίνει πως ο Δήμος θα χάσει το δικαίωμα να απαλλοτριώσει αυτές τις εκτάσεις και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε το όραμα μας για μητροπολιτικό πάρκο με χώρους αθλητισμού, παιδείας, πολιτισμού και πρασίνου θα λάβει τέλος. Σε όλα αυτά τα σχέδια αυτός που μπορεί να βάλει φρένο είναι το λαϊκό κίνημα. Κι εδώ κρίνεται ο ρόλος των τοπικών κινημάτων που οφείλουν να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και να τονίσουμε πως όλα τα παραπάνω είναι προς το συμφέρον των μεγαλο-επιχειρηματιών που βλέπουν την περιοχή μας σαν ένα μεγάλο φιλέτο. Για αυτό και χρειάζεται οργάνωση και διαρκής πάλη για την διεκδίκηση όλων αυτών, αλλά και την ανατροπή όλων των μνημονίων. Γιατί η ανάπτυξη που εμείς ονειρευόμαστε είναι προς το συμφέρον του λαού, με θέσεις εργασίας και υγιής εργασιακές σχέσεις και το κυριότερο, τα έσοδα από μια δημόσια επένδυση θα επέστρεφαν ξανά στο λαό.

Διεκδικούμε μέσα από τους αγώνες μας:

-Την ακύρωση του διαγωνισμού και την παραμονή του ΟΛΠ στο δημόσιο.
-Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας της περιοχή το Καστράκι στη Δραπετσώνα, το λιμανάκι του Αγίου Νικόλα στο Κερατσίνι και η έκταση 4 στρεμμάτων στη λεωφόρο δημοκρατίας αλλά και της παραλιακής μετώπης του χώρου των λιπασμάτων.

-Την εφαρμογή της τροπολογίας που αποχαρακτήριζε την περιοχή από βιομηχανική και όριζε πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης, ικανό για τις χρήσεις που ζητάει ο Δήμος για την ανάπλαση.

-Την παραχώρηση στο Δήμο, κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Η δημοτική κίνηση πολιτών Κερατσινίου Δραπετσώνας «Άλλος Δρόμος» καλεί το λαό της περιοχής μας να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια. Το Σάββατο στις 11:00 συγκεντρωνόμαστε έξω από το πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συμβολική πορεία μέχρι το Υπουργείο Ναυτιλίας.

«Η πόλη ξεκινά από τα λιπάσματα, ο χώρος της ανάπλασης ανήκει στο ΛΑΟ.»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

πηγή: http://allosdromos-kedra.blogspot.gr/2015/10/blog-post_9.html