Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στις 9.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ

Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο που επαναφέρει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ Καταργείστε τις τώρα - Όχι άλλος εμπαιγμός

Το 2011, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση και οι μηχανικοί, όπως όλη η κοινωνία, φτωχοποιούνται ή ακόμα και εξαθλιώνονται, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3986/11 αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές μας ανεβάζοντας τες σε απαγορευτικά ύψη για μεγάλη μερίδα μηχανικών - ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών. Ως αποτέλεσμα σήμερα, πάνω από το 60% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (περίπου 10.000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Σωματεία και συλλογικότητες μηχανικών πραγματοποιήσαμε στο διάστημα αυτό κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις. Παράλληλα οι φορείς των μηχανικών κινήθηκαν με θεσμικές παρεμβάσεις. Επί 2,5 χρόνια παγώσαμε την εφαρμογή του νόμου. Μέσα από τους αγώνες σχηματίσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στην κυρίαρχη μνημονιακή λογική. Βασικός άξονας στο πλαίσιο αυτό είναι η θέση ότι η δουλειά και η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς.

Η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, όπως και άλλοι φορείς μηχανικών, το προηγούμενο διάστημα ενημερώσαμε και κινητοποιηθήκαμε διεκδικώντας την αναδρομική κατάργηση του νόμου 3986/11. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις ενσωμάτωσε στο Ν.4331/15 άρθρα για τη διετή μόνο (2015-16) αναστολή των αυξήσεων σε κατηγορίες ασφαλισμένων, εξαιρώντας όσους δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους, αλλά ταυτόχρονα επαναφέροντας τις αναδρομικές (από το 2011) αυξήσεις. Ρυθμίσεις που δικαίως χαρακτηρίσαμε ως "ασπιρίνη στον καρκινοπαθή" και όπως αποδείχθηκε είχαν διάρκεια μονάχα ενός εξαμήνου. Ακόμα όμως και αυτά τα ημίμετρα το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15) σαφώς τα καταργεί γιατί δεν ήταν "σε συνεννόηση με τους θεσμούς", την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλαδή. Ήδη κατατέθηκε το σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο τα καταργεί χωρίς καμία αιτιολόγηση και οδεύει προς ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει όλο το μνημονιακό νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αυξήσεις ορίων ηλικίας, δυσμενείς μεταβολές στις 100 δόσεις κα) και να μην τολμήσει να καταργήσει τα άρθρα του Ν.4331/15 αλλά αντιθέτως να νομοθετήσει :

  • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
  • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημααπό το επάγγελμα μηχανικού
  • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε απέναντι της, όπως ακριβώς βρεθήκαμε και απέναντι σε όλες της μνημονιακές κυβερνήσεις διεκδικώντας την ακύρωση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών.

Δηλώνουμε ρητά ότι δεν ξεχνάμε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως ακριβώς κατατέθηκαν στο σχετικό μας υπόμνημα, και θα αγωνιστούμε γι' αυτές ανυποχώρητα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που πλήττονται από την ανεργία και την επισφάλεια λόγω της αποβιομηχάνισης και της απουσίας έργων, που εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ΔΠΥ στα κάτεργα των μεγαλοεργολάβων και λοιπών καρχαριών δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δυναμική διεκδίκηση της κατάργησης του νόμου-σφαγέα. Για πολλούς από εμάς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και φορείς των μηχανικών, καθώς και σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και κάθε αλληλέγγυο σε ενωτική και δυναμική συγκέντρωση απαίτησης των παραπάνω στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29), την Πέμπτη 15 Oκτωβρίου 10:00 π.μ.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

πηγή : https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE


Κινητοποίηση για το ασφαλιστικό στο Υπ Εργασίας (Σταδίου 29), Πέμπτη 15 Οκτώβρη, 9.30 πμ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9 ΕΩΣ 12 πμ

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που καταργεί ακόμα και τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να επιδείξει καμία «περίοδο χάριτος» απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό. Φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 2 δισ. €, για την ικανοποίηση του χρέους. Κάθε μήνα, οι "εκταμιεύσεις των δόσεων" θα πηγαίνουν πακέτο με τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, απειλώντας όλο και περισσότερο τη ζωή μας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων στο συνταξιοδοτικό. Περιλαμβάνει ακόμα εξοντωτικά μέτρα φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, μέτρα που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κατασχέσεις κ.ά. Επίσης περιλαμβάνει μέτρα για την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ προβλέπει διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάργηση της ρύθμισης για αλλαγή ασφαλιστική κατηγορίας (άρθρο 38, 4336/15) και μάλιστα αναδρομικά από 2/7. Επομένως στο 2ο εξάμηνο, τα νέα ειδοποιητήρια με τις αυξήσεις (3000 € οι νέοι, 2500 € οι παλιοί) ενώ όσοι επέλεξαν και πλήρωσαν με βάση χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η κυβέρνηση θα τους ζητήσει πίσω την διαφορά!

Η ρύθμιση αυτή -η οποία δεν περιλαμβάνει όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους- είχε «διάρκεια ζωής» ενός μόνο ειδοποιητηρίου! Αφού έπαιξε το ρόλο της ως «πυροσβεστική» λύση για τα ζωτικά προβλήματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, πλέον καταργείται. Ακόμα, το νομοσχέδιο καταργεί τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να συμψηφίζουν με τις αποδιδόμενες συντάξεις τους, χρέη προς τα ταμεία, ενώ επαναφέρει την ποινικοποίηση των οφειλών για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή, το ταμείο δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη στους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις μειώνονται, το επίπεδο των παροχών υγείας κατρακυλά, ενώ δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες όπως πχ το επίδομα τοκετού κ.ά. Χιλιάδες συνάδελφοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, το ΤΣΜΕΔΕ ως ιδιοκτήτης της Τράπεζας Αττικής, απομυζά τις εισφορές μας, έχοντας «επενδύσει» 430 εκ. € (σήμερα έχουν αξία 22εκ. €), ενώ έπεται και συνέχεια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, με την «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού, όπως έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και τους δανειστές. Τα μέτρα αυτά, θα ολοκληρώνουν μια πορεία αντιδραστικών αλλαγών, με συρρίκνωση των συντάξεων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ισχυροποίηση του ΚΕΑΟ, ενοποίηση των ταμείων κ.ά. Μέτρα που βασίζονται στην «ανταποδοτική» και «κεφαλαιοποιητική» λογική και καταδικάζουν τους οικονομικά ασθενέστερους και τη νεολαία, εκτός ασφάλισης και σύνταξης.

Είναι η ώρα για άμεση οργάνωση του μαχητικού αγώνα, για να μην περάσουν τα σαρωτικά μέτρα του 3ου μνημονίου, για την κατάργηση και ανατροπή όλων των παλιών και νέων μέτρων. Ο αγώνας αυτός μας βρίσκει όλους στην ίδια πλευρά: εργαζόμενους και άνεργους, «παλιούς» και «νέους»... Ας τον δώσουμε ενωμένοι, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και το μέλλον όλων μας.

Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια - Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Να καταργηθούν τώρα οι υπέρογκες αυξήσεις εισφορών. Άμεση δραστική μείωση τους, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

Δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους

Διαγραφή των χρεών των άνεργων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής

Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή: http://somt.gr/node/11205