Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στις 19.00

Συζήτηση: Η επιστήμη, η τεχνολογία & οι (ιδεολογικές τους) ουτοπίες

Αλληλέγγυο Σχολείο της Μεσοποταμίας: Τα σεμινάρια του μήνα

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α΄
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα αλληλέγγυα σχολεία είναι πια μια πραγματικότητα. Σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, στα χωριά και στα νησιά, παντού, οι εκπαιδευτικοί οργανώνονται εθελοντικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να καλύψουν τις ανάγκες τους στη γνώση. Τα αλληλέγγυα σχολεία δεν λειτουργούν και δεν πρέπει να λειτουργούν ως εναλλακτικά των φροντιστηρίων. Θέλουν να αποτελέσουν τη βάση μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής πρότασης, να πάνε παραπέρα την εκπαίδευση δημιουργώντας νέα εναλλακτικά μοντέλα. Γι' αυτό φέτος, εμείς στο Αλληλέγγυο Σχολείο της «Μεσοποταμίας» προχωρούμε στην προσπάθεια της διοργάνωσης μιας σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς και τους ενήλικους φίλους μας, σεμινάρια ανοιχτά σε όποιον θέλει και ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει, γιατί τα αλληλέγγυα σχολεία είναι κέντρο δραστηριοτήτων για όλη την γειτονιά, για όλη την περιοχή τους. Τα λέμε «Τα σεμινάρια του μήνα» και θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στο «Σπίτι της Μεσοποταμίας».
Τα φετινά σεμινάρια συζητούν το θέμα της επιστήμης: επιστημονική αλήθεια, εξέλιξη των επιστημών, σχέση επιστήμης και κοινωνίας, επιστήμη και ιδεολογία, επιστήμη και τέχνη και άλλα πολλά. Πιστεύουμε πως είναι ένα θέμα συναρπαστικό και πάρα πολύ επίκαιρο αφού οι καθημερινές, ταχύτατες επιστημονικές εξελίξεις ανοίγουν διαρκώς ζητήματα που άπτονται της γνώσης, της πολιτικής αλλά και της ηθικής. Πώς μιλάμε στα παιδιά για την επιστήμη; Πού συναντιέται ο επιστήμονας με τον εκπαιδευτικό; Ονομάσαμε αυτήν την ενότητα «Συζητώντας για την επιστήμη»
Στα σεμινάρια καλέσαμε και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία σπουδαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με μεγάλο επιστημονικό έργο ο καθένας τους και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Με την σειρά που θα τους έχουμε κοντά μας: Κώστας Γαβρόγλου, καθηγητής της ιστορίας των επιστημών στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), Γιάννης Χριστιανίδης, καθηγητής της ιστορίας των μαθηματικών στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής ιστορίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Στέφανος Δημητρίου, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Την άνοιξη τα σεμινάρια θα συνεχιστούν με το θέμα «Τέχνη και Επιστήμη». Πληροφορίες γι' αυτήν την ενότητα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας στο τέλος του 2015.
Το πρόγραμμα
Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου
Κώστας Γαβρόγλου: Η επιστήμη, η τεχνολογία και οι (ιδεολογικές τους) ουτοπίες.

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου
Γιάννης Χριστιανίδης: Όταν η ιδεολογία διαστρεβλώνει την ιστορία: το παράδειγμα της πρώιμης ιστορίας της άλγεβρας

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου
Χάρης Αθανασιάδης: Δύσκολες σχέσεις: Η ακαδημαϊκή, η δημόσια και η σχολική Ιστορία

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου
Στέφανος Δημητρίου: Κρίση της δημοκρατίας και εκπαίδευση

Όλα τα σεμινάρια αρχίζουν στις 7:00 μ.μ.

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

πηγή : http://www.mesopotamia.gr/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%...