Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στις 13.00

Eλεύθερα αλληλέγγυα μαθήματα 'Εκθεσης Γ' Λυκείου

Ελεύθερα αλληλέγγυα μαθήματα, στην κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

έγγραφο σε μορφή PDF

Άλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει. Το ξυπνητήρι των 8 γεννά συναισθήματα καταναγκασμού και άγχους για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την ατέλειωτη ύλη. Χτυπά το κουδούνι… Το διάλειμμα τελειώνει. Στοιβαγμένες/οι μες σε τάξεις κλουβιά, όπου η γνώση κομματιάζεται από το εξεταστικοκεντρικό σύστημα. Τα όνειρα για ελεύθερη ζωή χάνονται μες στην ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία. Τα «πρώτα» και τα «τελευταία» θρανία, τα στερεότυπα για «καλούς» και «κακούς» μαθητές δείχνουν τα όρια του σχολείου-φυλακή που δηλητηριάζει τη ζωή μας με τις ανταγωνιστικές σχέσεις και τον αδιέξοδο δρόμο του «κοιτάω την πάρτη μου».

Στόχος του συστήματος είναι ο έλεγχος, η πειθάρχηση των νέων, αλλά και η συνέχιση της αναπαραγωγής «ευέλικτων» και άβουλων ατόμων. Με την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, το δικαίωμα στην ''επιτυχία'' γίνεται προνόμιο των λίγων, όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Η μαθήτρια και ο μαθητής γίνονται λάστιχο, αναζητώντας τύπους, φόρμες και λύσεις για μια θέση στα ΑΕΙ. Κυβερνήσεις και αφεντικά υψώνουν τοίχους, βάζουν φραγμούς στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης.

Σιγά να μη τους φοβηθώ, σιγά μην κλάψω… Υπάρχει και άλλος δρόμος, χωρίς χρήματα, σχέσεις εξουσίας, ιεραρχία, διαχωρισμούς φύλου, αντιθέσεις ντόπιων και μεταναστών, δίχως στερεότυπα και προκαταλήψεις

Στον απελευθερωμένο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Βίλας Ζωγράφου, που η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο τον προόριζαν για ωδείο-επιχείρηση με υψηλά δίδακτρα για μαθήτριες/ές και εργαζομένους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπάρχει ελεύθερος χώρος για αλληλέγγυα μαθήματα στο Λύκειο, χωρίς διαχωρισμούς και καταπιεστική πρακτική, σε μια διαδικασία στην οποία όσες/οι συμμετέχουν θα αποτελούν ενεργό της κομμάτι.Θέλουμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση των ορίων και των ρόλων που επιβάλλονται μες στο σχολείο, καθώς στόχος τους είναι ο έλεγχος και η πειθάρχηση των νέων, αλλά και η συνέχιση της αναπαραγωγής «ευέλικτων» και άβουλων ατόμων μέσα και από το χώρο των πανεπιστημίων. Δεν θεωρούμε ότι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι αυτοσκοπός. Το πανεπιστήμιο είναι και αυτός καταπιεστικός μηχανισμός στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αλλά στο χώρο του υπάρχει δυνατότητα πολιτικοποίησης και αντίστασης. Με αυτήν την έννοια, δημιουργούμε δομή ελεύθερων μαθημάτων που δεν έχουν «φιλανθρωπικό χαρακτήρα» για «αναξιοπαθούντες», όπως κάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι δήμοι, η εκκλησία… Η δομή αυτή είναι πράξη ταξικής αλληλεγγύης και εναντιώνεται στην απαξίωση της δωρεάν εκπαίδευσης, την εμπορευματοποίηση της γνώσης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Η δομή αυτή δεν είναι ούτε επιθυμεί να γίνει δωρεάν φροντιστήριο. Με αυτήν την έννοια, κάθε μήνα θα οργανώνονται συζητήσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην αυτομόρφωση, την αποδόμηση της κυρίαρχης ιδεολογίας και των σχέσεων εξουσίας καθηγητή - μαθητή, καθώς και τη συνολική προσέγγιση της γνώσης στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Κυριακή 25/10, 13.00 : Ελεύθερα αλληλέγγυα μαθήματα Νεοελληνικής γλώσσας Γ΄Λυκείου

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας

Αυτοοργάνωση - Αντίσταση - Ταξική αλληλεγγύη

Πρωτοβουλία ενάντια στην πειθάρχηση και τους ταξικούς φραγμούς για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Οκτώβριος 20h