Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 στις 19.30

1η Συνέλευση Μαρξιστικού Εργαστηρίου: Βασικές έννοιες της πολιτικής οικονομίας

Το μαρξιστικό εργαστήρι σας προσκαλεί στην πρώτη του φετινή συνέλευση την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 19:30 που φιλοδοξεί να συνεχίσει από εκεί που αφήσαμε την περσινή μας προσπάθεια.

Σε συνέχεια λοιπόν του περσινού μας σχεδιασμού που αφορούσε την μελέτη της σχέσης βάσης/εποικοδομήματος στα πλαίσια του ιστορικού υλισμού, στοχεύουμε να ξεκινήσουμε μια ποιο ενδελεχή μελέτη της πρώτης πλευράς αυτής της σχέσης (την βάση δηλαδή). Άρα με την επόμενη συνέλευση ξεκινάμε έναν Κύκλο Μελέτης της Πολιτικής Οικονομίας σε τρεις κύκλους με ορίζοντα ολοκλήρωσης του τα τέλη της φετινής χρονιάς. (Προφανώς ο ακριβής χαρακτήρας των κύκλων είναι ανοιχτός σε συνδιαμόρφωση μέσα από την συνέλευση μας).

Πρώτη συνέλευση : Βασικές έννοιες πολιτικής οικονομίας υπό το φως των σημερινών εξελίξεων. Εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος της αξίας στην σημερινή εποχή της "άυλης" οικονομίας? Τι ρόλο παίζει η ατομική ιδιοκτησία στις πατέντες και πως υπάγονται όλες οι πλευρές της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κεφάλαιο?

Δεύτερη συνέλευση : Η εξέλιξη της κρίσης και η υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον σύγχρονο καπιταλισμό . Συζητάμε για την κλασσική έννοια του πλασματικού κεφαλαίου και της πίστης, και τα πολύπλοκα σύγχρονα παράγωγα τους στην σημερινή εποχή (spreads, ομόλογα κτλ)

Τρίτη συνέλευση : Σύνοψη των δύο προηγούμενων συζητήσεων και εμπλουτισμός της κουβέντας με την εξέλιξη της καπιταλιστικής διεθνοποίησης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο σημερινό στάδιο του καπιταλισμού. Ποιο είναι το μέλλον των ολοκληρώσεων του κεφαλαίου, τι είναι οι περιβόητες νέες εμπορικές συμφωνίες T.T.I.P., και τι χαρακτήρα παίρνουν οι ανταγωνισμοί σήμερα για την μοιρασιά του παραγόμενου πλούτου.

Η προσπάθεια μας αυτή φιλοδοξούμε να συνοψιστεί και σε μια εξώστρεφη εκδήλωση.

maxistiko-ergastiri

πηγή : http://www.anaireseis.gr/1%CE%B7-%CF%83%CF%85